Türkiye CERN'e Ortak Üye Oldu
1961 yılından bu yana gözlemci üye statüsünde bulunan Türkiye, İsviçre'deki dünyanın en büyük araştırma merkezlerden biri olan CERN'e ortak üye oldu. Geçtiğimiz günlerde Bakan Taner Yıldız'ın bizzat katıldığı toplantıda imzalanan ortak üyelik anlaşmasına göre Türkiye ortak üyelik için yıllık 3.5 milyon İsviçre Frangı ödeyecek.
15.05.2014 tarihli yazı 13215 kez okunmuştur.
Geçtiğimiz günlerde Cenevre'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı törende Türkiye, dünyanın en büyük akademik araştırma merkezlerinden biri olan CERN ile ortak üyelik anlaşması imzaladı. 1961 yılından bu yana CERN'de gözlemci üye statüsünde bulunan Türkiye, bu anlaşma ile artık ortak üye konumuna gelerek büyük deney ve araştırmalara bilim adamlarıyla katılabilecek. İsviçre'nin Cenevre şehrindeki CERN laboratuvarlarında gerçekleşen törende imzaları Türkiye adına Birleşmiş Milletler Daimi temsilcisi Ferden Çarıkçı ve CERN Direktörü Rolf Heuer attı.
►İlginizi Çekebilir: Google Street View' in Yeni Durağı Cern
İmza töreninden önce Rolf Heuer, CERN'ün tarihi, yaptığı çalışmaları ve Türkiye'nin yaptığı işbirliği hakkında sunum yaptıktan sonra karşılıklı imzalar atıldı. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı Taner Yıldız, Türk bilim insanlarıyla katıldı. Bakan Taner Yıldız atılan imzalara ilişkin CMS, ATLAS, ARİS gibi deneylerdeki Türk bilim insanlarının katkılarına değinirken, bu anlaşma ile daha büyük deneylere daha çok katılım olacağını ve lise ve üniversite seviyesinde Türk öğrencilerin katılımıyla bu işbirliğinin daha da güçleneceğini vurguladı.
►İlginizi Çekebilir: CERN Anti-Madde Gizeminin Peşinde
İmza töreninden sonra Bakan Yıldız ve ona eşilk eden heyet, proton hızlandırıcısı ve dedektörü olan LHC laboratuvarlarını gezdi. TBMM'nin de bu anlaşmayı onaylamasıyla iki yıllık sürenin sonunda ortak üyelik prosedürü tamamlanmış olacak ve çalışmalar başlayacak. Türkiye ortak üyelik için CERN'e yıllık 3.5 milyon İsviçre Frangı ( yaklaşık 2.8 milyon Euro) ödeyecek.
►İlginizi Çekebilir: CERN'de Staj ve Tez Yapmak
CERN Nedir?
Açılımı Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi olan CERN, 1954 yılında 12 ülkenin ortak katılımıyla İsviçre'nin Cenevre şehrinde kuruldu. 27 kilometre çapında olan CERN kampüsü dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı konumunda. Yıllık bütçesi 1 milyar İsviçre Frangı olan CERN, üyesi bulunuyor. Yaklaşık 100 kadarı kuramsal fizikçi olmak üzere 2500 kadar fizikçi CERN personeli olarak çalışmakta ve ek olarak da dünyanın birçok ülkesinden 8000 kadar fizikçi ve mühendis çalışmalara katılmaktadır. Yerin yaklaşık 100 metre altında olan tünellerde ters taraflı olarak hızlandırılan protonlar çarpıştırılarak ortaya çıkan maddelerin arasında oluşan kütle kazanım kurallarının prensipleri araştırılıyor. Cern şu an, maddenin temel yapı taşı olduğu düşünülen, kuark denilen Higgs Bozonu üzerine çalışmalarını ve araştırmalarını devam ettiriyor.
Kaynak:
► CERN
► DHA
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.