Örümcek Ağlarının Elektrostatik Etkisi
(Yayınlanmayacak)
Örümceklerin avlarını ağlarına nasıl çektikleri hep merak konusu olmuştur. Son dönemde yapılan araştırmalar ile bu çekimi sağlayan etkinin örümcek ağlarında bulunan elektrostatik etki olduğu açıklandı. Bal arılarının kanatlarını çırparken 200 volta kadar elektrik yükü oluşturmaları, bu sayede negatif yüklü çiçeklerden polen çekebilmeleri ise gerçekten hayret verici.
25.07.2013 tarihli yazı 5478 kez okunmuştur.
Örümcek Ağlarının Hayret Edici Özelliği
Bahçe örümceklerinin ağları üzerinde yapılan araştırmada, ağların yapışkan ipliklerinin elektrik yüklü nesnelere hassas olduğunu ve bu nesne veya canlılara doğru hareket ettiğini gösterdi. Scientific Reports dergisinde yayımlanan araştırma da uçabilen birçok böcek türünün uçmaları sırasında büyük bir elektrik yükü oluşturduğu anlatılıyor. Bal arıları gibi bu böceklerin uçarken oluşturduğu elektrik yükü ile örümcek ağları tarafından çekilmeleri ve av olmalarının kolaylaştığı öne sürülüyor.
Bal Arıları 200 Voltluk Bir Elektrik Yüküne Sahip
Uçarken elektrik yükü oluşturan böcek türlerine ise en önemli örnek bal arıları. Bal arıları 200 volta kadar elektrik yükü oluşturabiliyor ve bu sayede negatif yüklü çiçeklerden polen çekebiliyor. Daha önce yapılan araştırmalar ile arıların vızıldayarak uçarken vücutlarında elektriksel bir yük biriktirdikleri bilinen bir gerçekti. Kanatlarını dakikada ortalama 12.000 kez çırparak kanat çevresinden vücutlarına uzanan bir elektromanyetik alan oluşturan arılar mumsu bir kabuksu yapıya sahip oldukları için elektriği iletmezler. Dünyanın en hızlı bilgisayarlarından biri saniyede 16 milyar aritmetik işlem yapabilirken, bal arısı aynı sürede 10 mikrowatt’tan daha az enerji harcayarak 10 trilyonluk işlem yapma kapasitesine sahip. Kablosuz haberleşmelerinin bu yetkinlikleri sayesinde olduğu düşünülüyor.
Örümcek Ağının Elektrik Yükü ile Etkileşimi
Araştırmada yer alan ABD’nin California Üniversitesi’nden Victor Ortega Jimenez, “Elektrik yüklü böcekler örümcek ağının bozulmasına neden olabilir... Böcekler, ağa çok yakın uçmaları halinde elektrostatik etkiye kapılarak tuzağa yakalanabilir” dedi. Bu düşüncesini geliştirmek isteyen Jimenez, eslektaşı Robert Dudler ile Araneus diadematus örümcek türüne ait ağlar topladı.
Ağların elektrik yüklü nesnelere nasıl tepki verdiği gözlemleyen ikili, yüklü nesne ile ağların arasında etkileşim yaşandığını gördü. Dahası, bir arının ağa doğru düşmesi esnasında, ağların büküldüğü ve avını daha iyi yakalayacak duruma geldiği görüldü. Ağdaki bozulmanın ise yakalanan böceğin vücut büyüklüğünün yarısı kadar olduğuna dikkat çekildi.
Kaynak
► ntvmsnbc.com
Ağların elektrik yüklü nesnelere nasıl tepki verdiği gözlemleyen ikili, yüklü nesne ile ağların arasında etkileşim yaşandığını gördü. Dahası, bir arının ağa doğru düşmesi esnasında, ağların büküldüğü ve avını daha iyi yakalayacak duruma geldiği görüldü. Ağdaki bozulmanın ise yakalanan böceğin vücut büyüklüğünün yarısı kadar olduğuna dikkat çekildi.
Kaynak
► ntvmsnbc.com
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.