elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Mesan Metal Alüminyum Sanayi ve Ticaret A.Ş |
Genel Müdür Barış Çambel

Bizi konuk edip ağırlayan alüminyum sektöründe 25 yıldır faaliyet gösteren Mesan Metal Alüminyum Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Barış Çambel ile sektör hakkında bir röportaj yaptık. Detaylar yazımızın içerisinde.



A- A+
03.03.2014 tarihli yazı 11488 kez okunmuştur.
Mesan Metal 1989 yılından bu yana alüminyum sektöründe faaliyet göstermektedir. 25 yıllık sektörel tecrübesi, kalite ve güvenilirliği ile alüminyum sektörünün lider kuruluşlarındandır. Yenilikçi ve girişimci yapısı ile büyümesini sürdüren firma 2000 yılında Hadımköy’deki modern tesislerine taşınmıştır. 14.000 m2 kapalı alanda kurulu entegre tesisleri en yeni teknoloji ile donatılmış olup sürekli olarak yeni yatırımlarla gelişmektedir. Mesan Metal, inşaat(ısı yalıtımlı veya yalıtımsız pencere, kapı, cephe, panjur, sineklik, duşa kabin), otomatik aydınlatma, havalandırma, reklam, dekorasyon, perde sistemleri, güneş kolektörleri, soğutucu profilleri üretmekte ve pek çok sanayi dalına hizmet vermektedir.


1- Firmanız ne zaman kurulmuştur? Ne tarz ürünler üretmektedir?

Mesan Metal 1989 yılında Güneşli’de kurulan bir firma. Daha sonra 2000 yılında Hadımköy’e şu anda bulunduğumuz tesise taşındı. Firmamız burada büyüyerek üretimine devam etmekte ve alüminyum ekstrüzyon imalatı yapmaktadır. Mesan Alüminyum’un profil çeşitliliği çok fazla, çünkü dünyada yaklaşık 24-25 ülkeye ihracat yapan ve müşterilerinin kendi patentli sistemlerini üreten bir firma. Bundan dolayı çok fazla çeşitliliği var. Alüminyum ekstrüzyon firmaları genelde müşterilerinin onları yönlendirmesiyle profil çeşidine sahip olan firmalardandır. Birçok firma müşteri portföyünün veya üretiminin çeşitliliğine göre artık klişeleşmiştir. Sektörün devlerinden bazı firmalar sadece yüzde doksan üretimi doğrama olduğu için alüminyum doğrama üreten firmalar gibi anılır.


 

 

2- Alüminyumun sektördeki yeri tam olarak nedir? Özellikle inşaat sektörü, ısı yalıtım vb. kullanımı?

Türkiye’de alüminyum kullanımı biliyorsunuz ki Avrupa ülkelerine göre çok daha düşük seviyelerde. Tüketicinin bir şekilde bilinçlendirilmesi gerekiyor. Örneğin Avrupa’da kapı pencere doğrama profillerinde ilk öncelik ahşap ikinci öncelik alüminyumdur. Türkiye’de tamamen Avrupa’nın hiç istemediği bir şekilde ya da doğrusunun o olduğunu düşündüğümüz bilinçli tüketicinin istememesi gereken şekilde pvc  pimapen olarak kullanılıyor. Lastik iç ortama havanın geçişini sağlamadığı için kansarojen malzemeler içerdiğinden tercih edilmemesi gereken bir üründür. Ama tüketici bunu ucuzluğundan dolayı istiyor. Bilinçlendirildiğinde bunun böyle olmayacağını düşünüyorum.


3- Hammadde teminini nasıl karşılamaktasınız?

%40 ithal %60 iç piyasadan aldığımız hammaddedir.


4- Alüminyum işleme makineleri konusunda ülkemizin üretimi nasıldır?

Makine üretimi konusunda  son 5 yıldır 2-3 tane firma dünya devleriyle yarışabilir hale geldi. Ben de hem fuarlardan hem de sektörün gereği kendi bünyemde aldığım makinelerden de biliyorum. Hem fiyat hem kalite hem de teknik hizmet olarak ürünün alındıktan sonraki teknik desteği çok daha önemlidir. Ben bir şey aldıracağım zaman firmama mutlaka birinci önceliğim teknik destek hizmetidir.
 



5- Firmanızın alüminyum üretiminde Türkiye’de hangi konumda olduğunu söyleyebilir misiniz?

Mesan Metal orta ölçekli bir firmadır. Ekstrüzyona baktığınız zaman sıralama yapmanız çok mümkün değil, yani neye göre sıralama yapacaksınız. Biz firma olarak üretimi çok yüksek olmayan ama butik olan bir firma şeklinde çalışıyoruz. Şu anki alüminyum teknolojisinde  alüminyum profile uygulanan günümüz teknolojisinde üç tane yöntem var. Yüzey işlem olarak bir tanesi ahşap kaplama, bir tanesi elektrostatik boya diğeri de eloksal. Bu üçü de firmamızda mevcut. Dolayısıyla müşteri bize geldiğinde ne istiyorsa kendisi o hizmeti alabileceği için dışarıya çıkmıyor, kaçmıyor. Bizim de fiyat tutturmamız daha mümkün oluyor.


6- Firmanızın enerji  alanında bir çalışması var mı?

Solar sistemde panel üretimi olan Alman bir firmayla bir ortaklığımız olmuştu. İki yıl iş yaptık. Türkiye pazarında birkaç ihaleye girdik. Devletin elektrik santrallerinden dolayı enerjinin o taraftan solara doğru kaymasını çok teşvik etmediğinden Türkiye için daha erken olduğunu düşündük. Şu an sadece profil satışı olarak polar satışı yapıyoruz.

 



7- Kendi enerjinizi üretmeyi düşünüyor musunuz?

Şu an için çok erken olduğunu düşünüyorum çünkü  bizim kullanmış olduğumuz enerji verimliliği çok önemli. Onun diğer yöntemlerle sağlanamayacağını düşünüyorum ben teknik olarak. Öyle bir teknoloji olursa, tabi ki.


8- Ürünlerinizin yüzde kaçını ihraç etmektesiniz? Karşılaştığınız zorluklar veya kolaylıklar nelerdir?

Mesan Metal ürettiği ürünün Yaklaşık%40’ını ihraç eder. Kolaylık ve zorluk demeyelim. Genelde sıkıntı olarak uzak ülkelere profil ihraç ettiğinizde sevkiyat kaynaklı problemler çok sıkça yaşanıyor. Çünkü alüminyum profili yumuşak bir metal. Her ne kadar metal de olsa yüzey hassasiyeti yumuşaklığından dolayı sevkiyat kaynaklı sıkıntılar yaşanmakta.  Ama resmi prosedürde devlet kaynaklı herhangi bir kolaylık ya da zorluk söyleyemeyeceğim. Bu durum her ülkeye göre değişir. En hassas noktası ürünün üretim sonrasında müşteriye ulaşana kadar  geçen süreç. Kontrolünüzde olmayan bir aşama. Ama müşteriyle muhatap olduğunuzda başkalarının sıkıntılarını bu şekilde üstlenmek zorunda kalıyorsunuz. Bu kötü oluyor.
 


9- Daha önce ortaklık yaptık dediniz peki güneş enerji panellerinin bize sağladığı avantajları biraz öğrenebilir miyiz?

Teknik olarak benim bildiğim; bir kere temiz enerji var ve bir ışık kaynağı olan güneşten elde dilen bir enerji. Dolayısıyla suya, baraja zararı olmayan ve çevreyi kirletici diğer termik santraller gibi o tarz riskleri olmayan enerji üretme çeşidi. O yönden avantajlı tabi ama şu anki aşamada dediğim gibi yatırım maliyetini baza aldığınızda geri amortisman süresi çok uzun olduğu için Türkiye’de tercih edilmiyor.


10- Kendinizden bahsedebilir misiniz?

Ben Erciyes üniversitesi makine mühendisliği mezunuyum. 2000 yılında mezun oldum. 2003 yılında alüminyum sektörüne girdim. Beş yıldır da Mesan Metal’de çalışıyorum.


11- Bu sektöre girmek isteyen mühendis adaylarına tavsiyeniz neler olur?

Alüminyum sektörü Türkiye’de gelişerek devam eden bir sektör. Makine ve kimya mühendislerinin bu sektörde kariyer yapabileceklerini düşünüyorum. Yeni mezun arkadaşlara tavsiyem girecekleri iş dalı ne olursa olsun çok iyi gözlemci çok iyi takipçi olmaları gerekiyor. Hiçbir işe benim işim değil gözüyle yaklaşmayıp bilginin fazlalığının zararı olmadığını düşünerek sürekli öğrenmeye açık olmaları gerekiyor.


Önder Eğer
Önder Eğer Önder Eğer Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.