elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

LED’lerin Işığıyla Gelen Modern Tarım

Geleneksel tarımın gözden düşmesiyle ve teknolojinin gelişmesiyle beraber gelen yenilikler bizleri nasıl etkileyecek? Led’ler tarıma ne gibi yenilikler sağlayacak? Bu soruların cevabı yazımızda...



A- A+
23.10.2015 tarihli yazı 11015 kez okunmuştur.

LED’lerle Modern Tarım’ın Amacı Nedir?
 

LED’lerle modern tarımın en büyük amaçlarından biri kapalı alanda az kaynak harcayarak üretim yapılması ve büyük bir verim sağlanabilmesinin neticesinde yetiştirilen mahsulden de bir o kadar lezzet elde edilmesidir.
 
Diğer nedeni ise kapalı alan olunca dışarıda ki atmosfer (soğukluk, aşırı sıcaklık, bitkilerin havadan zarar gördüğü parçacıklar, böcekler vb.) sorunu olmayacağıdır. Çünkü bir kapalı sistemin içinde atmosferi de ışık yoğunluğunu da en önemlisi ısıyı da yani odada ki her şeyi kontrol edebilirsiniz.
 
 
Kapalı Alanda Kurulmuş Olan Büyük Bir Tarım alanı



 

LED’lerle Tarım Nasıl Yapılıyor?

 

İlk öncelikle yapılan tarım türü dikey tarım türüdür. Yukarıda ki fotoğrafın çekildiği yer, Chicago’nun 65 kilometre uzağındaki bu yer Green Sense Çiftliği; Yani ABD’nin en büyük kapalı dikey çiftliğidir. Burada çeşitli yeşillikleri ve fesleğeni hidroponik olarak, 7.5 metreyi bulan dikey raflarda, besin bakımından zengin bir su akışıyla beraber bitkiler yetiştiriliyor.
 
Bitkiler bilgisayar kontrolündeki LED’lerin altında duruyor ve haftada iki kez ürün elde ediliyor. Yani basit bir hesapla yılda yaklaşık 96 defa ürün elde edebiliyorlar. En güzeli de ne bir yağmur ne de bir kuraklık ya da başka bir negatif faktör sisteme etki edemiyor. Kar marjı çok yüksek olduğundan ve yeni yeni yaygınlaşmasından dolayı Birleşmiş Milletler ve diğer örgütler bunun ileride ki Küresel Gıda Krizi’ni savuşturabileceğini düşünüyorlar.  
 
 
 
LED’lerin Bu Modern Tarıma Katkısı Nedir?
 
Şunu belirtmeliyiz ki zaten ışık olmadan tarım olamaz ve de bitki yetiştiremeyiz. LED’lerin güneş kadar olmasa da katkısı tartışılamayacak kadar çoktur. 
 
Green Sense’te Colangelo elektronik devi Philips’le işbirliği yaparak 9.000 LED’de kırmızı ve maviden oluşan benzersiz bir tayf oluşturdular. Bu LED’lerin altında duran bitkiler yukarı doğru büyümek için enerji harcamak yerine, çok gür yapraklarla dışa doğru genişliyorlar . Bu da hem besin yoğunluğunu artıyor hem de büyüme zamanını azaltmış oluyor.
 

 
İleride Bizleri Neler Bekliyor?
 
LED ışığına iyi tepki veren bitkiler tespit edilip melez tohumlar elde edilerek diğer bitkilerle çaprazlayarak mahsül iki katına çıkarılabilir.
GDO’suz (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) bitkiler belki tarihe karışabilir. Çünkü kapalı alanda sizin sağladığınız her türlü doğal yoldan bitkiyi yetiştireceğinizden ve kar marjı yüksek olduğundan GDO için bir neden kalmaz.
Herkes kendi evinde istediği mahsülü üretebilir.
Dünya’nın gıda ihtiyacı karşılanabilir.
Daha uygun LED teknolojileri ve otomasyon sistemleri kullanılarak hızlı sonuçlar elde edilebilir. 

Tabi bu sonuçları ileride hep beraber göreceğiz. 


 


Kaynak:

► Popular Science

Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.