elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kertenkele Robot |
Pleurobot

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü gerçek bir semenderin tüm yeteneklerine sahip bir robot geliştirdiklerini açıkladı. Kertenkele röntgenleri izlenerek dizayn edilen robota "Pleurobot" ismi verilmiş. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
10.07.2016 tarihli yazı 9467 kez okunmuştur.

3D Yazıcılarla Üretildi

Yaptığı yeni araştırmalar ile sık sık gündeme gelen İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü (Swiss Federal Institute of Technology in Lausanne - EPFL) bu sefer karşımıza şimdiye kadar ki en gerçekçi semender robot "Pleurobot" ile çıktı. Robot, karada ve suda gerçek bir semenderi taklit edebiliyor. Amfibik canlıların hareketlerini kızılötesi kameralarla analiz eden bilim insanlarının geliştirdiği robot, iskeletiyle canlının gerçek hareketlerini taklit edebilecek şekilde tasarlanmış. Enstitü daha önce bir semender robotu daha geliştirmiş ancak eski modelin hareketleri yeterince gerçekçi bulunmamıştı.
 


►İlginizi Çekebilir: Hamam Böceği Robot | Robot Cram

Pleurobot'un kemikleri, motorlu eklemleri ve merkezi sinir sistemi olarak işlev gören devre sistemi 3D yazıcılarla yapıldı. Oluşturulan sistemde sürüngen robotun hareketleri mümkün olduğunca otantik ve doğal görünüyor.


 

Nasıl Hayat Buldu?

Yetkililerin yaptığı açıklamalara göre; öncelikle semenderin hareketini detaylı incelendi ve Almanya'daki Jena Üniversitesinden, Profesör Martin Fischer'in röntgen makinasını kullanma şansı oldu. Bu sayede tüm kemik hareketlerini detaylı olarak kaydedildi. Böylelikle hangi kemiklerin önemli olduğu belirlendi ve onların hareketini 3 boyutlu olarak toplandı. Hem karadaki hem de sudaki tüm hareketleri toplayarak, gerçek bir hayvanın yapabileceği tüm davranışların veritabanını oluşturuldu. Amaç bu hareketleri Pleurobota eklemekti. Böylece doğru yapıyı bulabilmek için; motorların nereye yerleştirileceği, nasıl bağlanacağı ve hareketlerin mümkün olan en iyi şekilde yapılabilmesi amacıyla, tam bir optimizasyon işlemi yapıldı. Pleurobot işte böyle hayat buldu.
 

 
 

Amaç: Omurgaların Çalışma Prensibini Anlamak

3D yazıcıdan çıkarılan parçalarla inşa edilen robotun aynı zamanda elektronik devrelerden oluşan bir sinir sistemi bulunuyor. Robotun geliştirilme amacı ise farklı omurgaların çalışma prensibini anlayabilmek ve farklı robotik denemelerde daha gerçekçi robotlar geliştirebilmek olarak belirtiliyor.
 


Aynı zamanda bu tür çalışmaların gelecekte omurgası hasar gören, sakat kalmış insanlara robotik bir omurga takabilmek gibi çalışmalara da kapı açabilecek veya diğer gezegenlere robotlar göndermek gerektiğinde, gezegenin zor şartlarına dayanabilecek, gezegende daha rahat hareket edebilecek robotlar geliştirmek mümkün olacak.
 
 


Kaynak:

spectrum.ieee
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.