elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kendi Kendini Onaran Uzun Ömürlü Pil

Stanford Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı; telefonlar, elektrikli araçlar gibi birçok yerde kullanılan lityum-iyon pillerinin ömürlerini uzatacak bir buluş gerçekleştirdiler. Lityum-iyon pillere dahil edilen bu özellik ne? Nasıl işlev görüyor? Detaylar haberimizde.



A- A+
22.11.2013 tarihli yazı 13635 kez okunmuştur.
Stanford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar lityum-iyon pilleri geliştirmek adına gerçekten önemli bir adım attılar. Bu adım akıllı telefonlar, yeni nesil elektrikli araçlar ve diğer cihazlar için önemli gelişmeler sağlayabilir. Ayrıca daha uzun ömürlü piller demek daha yeşilci bir çevre demek. Günümüzün asıl sorunlarından birinin çevre kirliliği olduğunu düşünürsek bu buluş gayet çevreci ve enerji dostu bir buluş olacak gibi görünüyor.
 
Günümüzde lityum-iyon piller silikon elektrotlar içeriyor. Silikon yükleme ve boşalma sırasında yüksek kapasiteye sahip olduğundan güzel bir malzeme. Silikon yapısı itibariyle çalışma prensibi olarak bir döngü içerisinde, şarj ve deşarj sırasında sürekli şişer ve küçülür. Bu da demek oluyor ki ömür açısından pek de verimli bir çalışma sağlamıyor. 
 
 

Aslında bu kötü ömür sorununu akıllı telefon ya da diğer cihaz kullanıcıları olarak düşünürsek pek de sorun teşkil etmiyor, zaten pilini değiştirerek bu sorunu çözebiliriz. Ama elektrikli araç sahibi olmak istediğinizi ve aracı büyük bir meblağ ödeyerek satın aldığınızı düşünürsek bu ömür süresi sizin için ciddi bir problemdir. Bir elektrikli araç satmak istediğiniz zaman, muhtemelen alıcı arabanın diğer parçaları yerine bataryasının durumunu incelemek isteyecektir.

 

 İlginizi Çekebilir : Notebook Pil Ömrünün Uzatılması


 
Motor endüstri sanayisinin bataryalı araç üretmeye isteksiz yaklaşmalarının nedenlerinden biri de bu ömür sorunu. Elektrikli araç üreticisi olaran bilinen firmalardan Tesla, arabanın yaşlandıkça pil ömrünün önemli bir sorun olacağını malesef kabul ediyor. 
 

 


Peki Stanford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ne yaptı? Silikon elektrotları kaplamak için güçlü ve esnek bir polimer geliştirdiler. Şarj ve deşarj sırasında meydana gelen çatlaklar, kaplama sayesinde onarılıyor. Araştırma görevlilerinden Chao Wang, "Kendi kendine onarma, iyileşme; hayvanlar ve bitkiler için daima önemli bir durum olmuştur. Biz de lityum-iyon pillere bu özelliği dahil ederek daha uzun ömüre sahip olmalarını istiyoruz." diyor.
 
 

Silikon ve polimer kaplama birlikteliğinden, pilin performans kaybetmeye başlamadan itibaren şimdiye kadar 100 kez şarj ve deşarj edilme döngüsü elde edildi. Şu an ulaşılması istenen hedef ise telefon için 500 döngü, bir elektrikli araç için ise 3000 döngü. Profesör Yi Cui, "Sözümüz var ve biz bunu verilerimiz sonucunda başardığımızı görüyoruz." diyor.



Kaynak:


techbeat

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.