elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kamyonlarda Yakıt Tasarrufu Sağlayan Sistem

Karayollarında yol alan taşıtların yakıt verimliliğini etkileyen en önemli parametrelerden biri hiç şüphesiz ki rüzgar direnci. İsveç Kraliyet Teknoloji Enstitüsü'nde bulunan araştırmacılar uçak kanatlarındaki vorteks jeneratörlerden esinlenerek kamyonlardaki rüzgar direncini azaltan elektrikli bir rüzgar cihazı geliştirdiler. Detaylar haberimizde.



A- A+
10.04.2017 tarihli yazı 10121 kez okunmuştur.
İsveç'te bulunan KTH Kraliyet Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları kamyonların rüzgar direncini azaltarak yakıt verimliliğini artıran yeni bir cihaz geliştirdiler. Cihaz uçaklardaki vorteks jeneratörlerinden esinlenerek geliştirildi. Vorteks jeneratörler uçaklarda kalkış ve kalkıştaki kaldırma kuvvetini artırmada büyük bir etkendirler. Araştırmacılar da bu durumdan esinlenerek bir kamyonun ön köşelerinden benzer hava vorteksleri oluşturup bunlardan yararlanarak kamyonun rüzgar direncini azaltmayı başarıp bunu da şuan için başarılı bir şekilde test ettiler. Geliştirilen bu cihaz katı maddelerden üretilen uçaklardaki vorteks jeneratörlerinin aksine elektrostatik rüzgar enerjisinden yararlanıyor. 
 

 

 
Vorteks jeneratörleri temel bir aerodinamik prensibi üzerine çalışırlar. Basit yapılı bir kamyon karayolu boyunca ilerledikçe havayı yarıp yan taraflara atma işlemini tam olarak sağlayamaz. Mühendisler 1920'li yıllardan bu yana bu eksikliği ortadan kaldırmak için kamyonları daha aerodinamik bir hale getirmek için çalıştılar. Bu olay ne kadar iyi şekilde gerçekleştirilirse araçların yakıt verimliliği de o kadar iyi  bir düzeye gelir. Fakat bununla birlikte bu olay zamanla gelişmeye oldukça açık bir durum. 
 

 
KTH araştırmacısı Julie Vemet geliştirdikleri bu sistemin Avrupa ve Japonya'daki çekici kamyonların standardı olan düz uçlu kamyonlardaki yakıt tüketimini %5 oranında azalttığını dile getirdi. Vernet elektrostatik rüzgar enerjisinin cihazda bulunan ve iki elektrot arasına yüksek voltaj uygulayan plazma aktüatörler tarafından üretildiğini söyledi. Sistem şu şekilde işliyor: çevredeki hava molekülleri iyonlaşıyor ve iyonlaşan hava molekülleri elektrik alan vasıtasıyla ivme kazanıyor. Bu da rüzgarın hızlanarak aracın rüzgar direncini düşürmesiyle sonuçlanıyor. Direncin düşmesiyle de araç dolaylı yoldan hızlandırılmış sayılıyor. Vernet geliştirdikleri bu sistemde uçaklardaki vorteks sisteminin aksine hareket eden bir yapının bulunmadığını da ekledi.
 

 
► İlginizi Çekebilir: Raylı Sistem ile Enerji Depolama

 
Gerçekleştirilmesi planlanan bu fikirde önemli noktalardan biri aracın karşı karşıya kaldığı rüzgarın durumu. Araç rüzgarsız bir havada hareket ediyorsa ilerleyişinde normal olarak problem oluşmuyor fakat araç belirli bir açıyla gelen bir rüzgara karşı gidiyorsa bu aracın hız limitini azaltıyor. KTH'nin kurduğu sistemde daha önce de belirttiğimiz gibi aracın ön tarafında plazma aktüatörleri kullanılıyor. Ek olarak bu aktüatörler yönü sınır tabakasında içeri giren rüzgarın spesifik kuvvetine karşı koymak üzere ayarlanabiliyor. 
 
Tasarlanan bu sistemde dünya üzerinde lojistik alanında oldukça sık bir şekilde kullanılan kamyonlar ele alındığından dolayı atılan bu adım oldukça önemli bir gelişme. Günümüz dünyasından enerjinin önemi ve yük taşıyan bu araçların enerji tüketimleri göz önüne alındığında da sistem gelecekte oldukça yaygın bir şekilde kullanılabileceğinin sinyallerini veriyor. Fakat sistem tam anlamıyla kullanılmaya başlansa bile, günümüzde kullanılan çekici kamyonların tamamının bu sistemle geliştirilmiş kamyonlara dönüşmesi için geçecek zaman oldukça uzun bir süreci içerisinden barındıracakmış gibi görünüyor.

 
 
Kaynakça:

► newatlas
► KTH Royal Institute of Technology
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.