elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

NASA'nın Otonom Uçakları Mars'ı Keşfe Çıkıyor

Mars’a gitgide daha da yakın oluyoruz. Nasa, Mars’ı daha fazla keşfedebilmek için her geçen gün yeni bir çalışma başlatıyor. Bunlardan biri de Mars’a yolculuk yapacak otonom hava araçları. İnsana ihtiyaç duymadan keşif yapabilecek otonom hava araçları ile ilgili detaylar yazımızda.



A- A+
09.04.2017 tarihli yazı 7727 kez okunmuştur.

Elektrikle Çalışan Otonom Hava Araçları

Gezgin robotlar sayesinde Mars’ta pek çok keşif yapıldı. Yapılan keşiflerin büyük bir çoğunluğu da kâşif robotlar aracılığıyla gerçekleşti fakat kâşif robotlar her dört buçuk yılda yaklaşık olarak 10 mil (16 km) sınırlı bir hızla seyir ediyor. Bu kısıtlayıcılığı yenmek için NASA’nın Langley Araştırma Merkezi, daha hızlı hareket eden, elektrikle çalışan otonom hava araçları geliştiriyor. Otonom hava araçları, teleskopik gözlemlere ihtiyaç duymadan, zemine inmeden de ölçümleme yapabilecek.
 


►İlginizi Çekebilir: NASA'nın Yeni Robotu Astrobee

Prototip aşamasında olan otonom hava araçları; insan müdahalesine gerek duyulmaksızın uzun menzilli işlemler gerçekleştirebilecek ve şarj edilebilir olacak. Otonom hava araçlarının özelliklerinden bahsedecek olursak; bu araçlar, dikey kalkış ve iniş yapabilen (VTOL) uçaklar olarak tasarlanmıştır. Langley, bu araçların; “Mars’ın derinliklerinde birden fazla uçuş gerçekleştirebileceğini ve gelişmiş haritalama ve uzaktan algılama sistemlerini kapsayan, motor ve batarya teknolojilerini içerisinde barındırdığını” söylüyor.
 
Otonom hava araçları; NASA’nın baz istasyonu ile kâşif robotlar kombinasyonu kullanılarak Mars’a gönderiliyor. Gezgin robotların içerisine de bir çift elektrikli drone yerleştiriliyor. Gerekli durumlarda, bir robot kolu aracılığı ile otonom hava araçları, robotun dışına çıkacak, otonom hava aracı kalkacak, görevlerini gerçekleştirecek.

 
 

►İlginizi Çekebilir: Dünya'nın En Büyük Optik Teleskobu

Pervane ile çalışan otonom hava araçları Mars’ın atmosferine uygun olarak tasarlanmıştır. Uzun sure havada durabiliyor, hem dikey hem de yatay hareketler yapabiliyor. İnsan kontrolüne ihtiyaç duymadan manevra yapabildiği için de, harita çıkarıp görsel odometri kullanarak lav tüplerini ve derin vadileri keşfedebilecek ve engelleri güvenli bir şekilde aşabilecek.
 
Otonom hava aracı görevini tamamladığında ise kâşif robotun yanına inecek ve kâşif robot geri çekilmek üzere devreden çıkacak ve otonom hava aracını şarj etme birimine götürecek.

 


Henüz prototip olan bu otonom uçaklar, Langley’de düşük basınç odacık testlerine tabi tutuluyor. Prototiplerin iç ve dış mekan uçuş testleri, otonom navigasyon, dikey kalkış için uçuş yüzeyi ve kontrol sistemleri geliştirmeye yönelik testler, dikey ve yatay uçuş testleri de devam ediyor.
 
Otonom hava araçları ile daha sonra gerçekleştirilecek çalışmalar için de insana ihtiyaç duyulmaksızın uygun yer belirlenebilecek. Örneğin, NASA araştırma yapmak için uygun bir habitat ihtiyacı duyduğunda, otonom hava araçları, keşif yapıp uygun olan y
eri belirleyebilecek. 
 
Kaynak:
 
►Newatlas
 
Irmak Telatar Irmak Telatar Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.