elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İnsansı Robotik El Etkileşimleri Daha Gerçekçi Hale Getirecek

İnsan gücü gün geçtikçe rolünü robotlara ve otonom teknolojilere kaptırıyor. Sadece insanın yapabileceği dediğimiz işler robotlar tarafından yapılmaya başladı. Bunun en son örneklerinden biri olan insansı dokunuşlu robotik el Michigan Eyalet Üniversitesi tarafından geliştirildi. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
28.07.2020 tarihli yazı 6253 kez okunmuştur.
Robotlar ve otonom teknolojiler hızlı bir şekilde yaygınlaşıyor ve gelişiyor. Ancak bazı kısımlarda hala insan özelliklerine ihtiyaç duyulması, bu teknolojileri sorgulatıyor. Bazı araştırmacılar hiçbir robotun insan dokunuşuna sahip olamayacağını savunuyor. Michigan Eyalet Üniversitesi (MSU) mühendisleri, bu görüşü çürütecek bir insansı el tasarladı ve geliştirdi.

Endüstriyel ortamlarda kullanılan robotlar genellikle nesneleri tekrar tekrar üretim bandından alıp kavramak ve değiştirmek için kullanılır. Robotlar bunu uç efektör olarak da bilinen bir robotik tutucu ile yapar. Günümüzde yaygın olarak kullanılan modeller, bir insan elinin duyarlılığına ve becerisine yaklaşamıyor.


Ancak bu durum MSU mühendisleri sayesinde yakında değişecek gibi duruyor. MSU Yumuşak Makineler ve Elektronik Laboratuvarı Müdürü Changyong Cao: “Yeni insansı el tasarımı aslında yumuşak-sert hibrit esnek bir tutucu. Yeni el tasarımı, geleneksel yumuşak elden daha büyük kavrama kuvveti üretebilir ve aynı zamanda daha ağır nesneler için kullanılan diğer türlerine göre daha kararlı olduğu için doğru bir seçim olabilir.” dedi.

Bugün birçok robotta kullanılan yumuşak tutucular, keskin yüzeyler, ağır yükleri taşımak için zayıf bir kavrama kuvveti ve zayıf stabilite gibi çeşitli dezavantajlar sunmaktadır. MSU araştırma ekibi, bu kavrama sistemlerinin çoğunun, kırılgan bir nesneyle güvenli ve sağlam bir etkileşim gerektiren süreçler için uygun olmadığını belirledi. Ekip, prototiplerinin farklı türde kavrama sistemleri içerdiğini ve birçok farklı süreci yönetirken duyarlı, hızlı ve hafif olduğunu açıkladı. Prototip elin parmaklarının her birinin bağımsız olarak hareket etmesini sağlamak için basınçlı hava kullanan esnek bir hibrit pnömatik aktüatör kullanıldı.


Tasarlanan yumuşak insansı el, karmaşık şekilli ve kırılgan cisimlerin kavranmasında mükemmel uyum sergiledi. Prototip, ağır yükleri kaldırmak için güçlü sıkıştırma kuvvetleri uygularken kararlılık seviyesini korudu. Araştırmacılar, tasarımın tıbbi bakım, otomatik paketleme, meyve toplama, rehabilitasyon ve hatta ameliyat gibi gerçek dünyadaki senaryolarda ve durumlarda yararlı olabileceğine inanıyorlar. MSU ekibi tasarıma akıllı sensörleri dahil ederek akıllı tutucu haline getirmek istiyor. Ayrıca robotik insansı elleri insan hareketlerini daha doğru bir şekilde taklit etmesini sağlayacak yumuşak kol modelleri ile birleştirme olasılığını da düşünüyorlar.

Kaynak:
 
► interestingengineering.com
► msutoday.msu.edu



 

Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.