elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Enerjisi Balıkçılıkta Kullanılacak

Düşük maliyetli, güneş panelli bir havalandırma sistemi, dünyanın birçok yerinde su ürünleri yetiştirmeciliğindeki verimleri artırabilir. Suni havuzlarda ve aile çiftliklerinde yapılan yetiştiriciliğin yüksek maliyetli olması ve pratik olmaması güneş enerjisinin bu alana da girmesine neden olacak.



A- A+
31.07.2017 tarihli yazı 6383 kez okunmuştur.
Toronto Üniversitesi'ndeki bir araştırma ekibi tarafından yaratılan yeni cihaz, havuz suyunu güneşten gelen ısıyı kullanarak karıştırabiliyor ve oksijen yoğunluğunu dengeleyebiliyor. Hareketli parçaları olmayan cihaz, çalışmak için elektriğe ihtiyaç duymadığı için geleneksel havalandırma cihazlarından farklıdır.

Su yüzeyinde bol miktarda çözünmüş oksijen bulunmaktadır. Ancak güneş ışığı oksijene ulaşmak için suyun derinliklerine nüfuz edemez. Geliştirilen cihaz, güneş ışığının bu tabakalara ulaşmasını olanaklı kılıyor. Yapay balık havuzlarıyla ilgili yaşanan en önemli sorun, suyun oksijen seviyesinin düşük olması ile balıkların ölmesi veya yüksek olmasıyla hastalanmasıdır. Sudaki oksijenin ana kaynağı ise göletlerde yoğun şekilde bulunan fitoplanktonlardır.

 


►İlginizi Çekebilir: VLT HVAC Frekans Konvertorü


Göletin tepesindeki su, oksijenle aşırı doymuş hale gelebilir. Böylece gaz atmosfere salınır. Bu yüksek konsantrasyon, balıklar için toksik olabilirken daha derinlerde oksijen seviyeleri hayatta kalma şanslarını azaltır.

Yeni havalandırıcı olarak adlandırılan "Güneş Enerjili Hava Akımı" sistemi, bir konveksiyon akımı oluşturur. Güneş, suyun yüzeyinde bir plakaya çarptığında, cihaz dikey metal tüp duvarlarını ısıtmak için enerjisini aşağı doğru yönlendirir ve göletin alt kısmı da ısınmış olur.

Cihazın protiplerinin, Bangladeş'teki BRAC Üniversitesi araştırmacıları ile iş birliği içinde saha testleri gerçekleştiriliyor. USAID'in fonlarıyla araştırmacılar en az 80 havalandırıcı inşa ediyorlar. Yapılan araştırmalar, cihazların yoksul çiftçilere havalandırma sağlayabileceğini gösteriyor. Bu da daha fazla verim ve daha fazla balık anlamına geliyor.




Kaynak:

►asme


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.