elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Endüstriyel Bilgisayar
(IPC) Nedir?

Endüstriyel bilgisayarlar, üretim tesislerinin zorlu koşullarında çalışmaya elverişli olacak biçimde tasarlanan ve buna uygun donanımlara sahip olan bilgisayarlardır. Endüstriyel bilgisayarların kullanım amaçları, diğer bilgisayarlardan farkları, çeşitleri ve daha fazlası yazının devamında.



A- A+
21.03.2021 tarihli yazı 6434 kez okunmuştur.
Endüstriyel bilgisayarlar, normal bilgisayarlar ile aynı prensipler doğrultusunda çalışır ve benzer temel bileşenleri (CPU, Bellek, RAM, Ağ arayüzü vb.) içerir. Bunlara ek olarak çoğu üretici ekran, mouse, klavye, RS-232 cihazları gibi birçok farklı cihaz ve protokol seçenekleri sunarak kendi ekosistemlerini oluşturur.

 
 

Endüstriyel Bilgisayarların Endüstrideki Kullanım Amaçları

Endüstriyel bilgisayarların endüstriyel faaliyetlerdeki bazı kullanım amaçları ve rolleri şunlardır:

Üretim: Endüstriyel bilgisayarlar yüksek üretim hacmine sahip olan endüstriyel tesislerde üretim, test gibi süreçleri insani sınırları aşacak biçimde hızlı ve yüksek doğruluk ile tamamlama yeteneğine sahiptirler.

Takip: Endüstriyel bilgisayarların sağladığı en önemli özelliklerden biri de herhangi bir sürecin ya da bir parçanın durumunu takip etme imkanı sağlamasıdır. Barındırdığı dokunmatik ekranlar üzerinden süreçler ya da üretime ait bileşenler ile ilgili her türlü durumu takip edilebilir böylece gereken müdahaleler zamanında yapılması sağlanır.

Simülasyon ve Görselleştirme: Endüstriyel üretim süreçlerinde olası problemleri tespit etmeye çalışarak süreçlerin kayıpsız bir şekilde tamamlanmasını sağlamak amaçlanır. Bunu gerçekleştirmenin bir yolu da sistemin simülasyonunu oluşturarak çeşitli test koşullarındaki sonuçları görmektir. Böylece belli durumlar ile ilgili oluşabilecek problemler bilgisayar ortamında görülerek çözüm sağlanabilir.

Kestirimci Bakım: Endüstriyel faaliyetlerde sistemin ve ekipmanların sağlığı üretimin sürekliliği açısından oldukça önemlidir. Kestirimci bakım da sistemden ve ekipmanlardan çeşitli verilerin elde edilerek sonuçların değerlendirilmesini ve böylece zamanında bakım imkanı sağlanmasına olanak tanır. Endüstriyel bilgisayarlar sensörler aracılığı ile elde edilen verilerin değerlendirilerek herhangi bir bakımın gerekip gerekmediğine karar vermede ve dolayısıyla zamanında bakım imkanı tanıyarak plansız duruşların yaşanmasının önüne geçmede önemli rol oynar.
 

İlginizi çekebilir: Endüstri 4.0 Nedir?
 

Endüstriyel Bilgisayarların Avantajları Nelerdir?

Özellikle endüstriyel otomasyon alanında faaliyet gösteren endüstriyel bilgisayarlar, bu alanda kullanılmak üzere normal bilgisayarlara göre çeşitli avantajar barındırırlar. Bunlardan bazılarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
 

► Geniş Sıcaklık Aralığında Çalışmaya Elverişli Olmak

Endüstriyel bilgisayarlar genellikle 60-85°C civarındaki ortam sıcaklıklarına kadar faaliyet gösterebilirler. Ayrıca sıfırın altındaki sıcaklık değerlerinde faaliyet göstermeye uygun olarak üretilen türleri de bulunur. Buna karşın normal bilgisayarlar genellikle 10-35°C aralığındaki ortamlarda güvenli bir şekilde faaliyet gösterebilecek biçimde üretilmektedir.
 


İlginizi çekebilir: Endüstriyel Haberleşme | Dijital İşletmenin Anahtarı
 

► Sağlam Dış Koruma Yapısı

Endüstriyel bilgisayarlar zorlu ortam şartlarında çalışacak biçimde üretildiklerinden oldukça sağlam bir dış koruma yapısına sahiptirler. Ancak normal bilgisayarlar çoğunlukla daha ince olduklarından veya özel bir koruma yapısına sahip olmadığından endüstriyel ortamlarda çalışmak için elverişli değildir.
 

► Çarpma, Titreşim Gibi Fiziksel Etkilere Karşı Dayanıklılık

Endüstriyel bilgisayarlar fabrika ortamlarında faaliyet gösterdikleri gibi bazı hareketli cihazların içerisinde de kullanılabilirler. Özellikle son dönemlerde forklift gibi lazer güdümlü gezgin araçlarda navigasyon ve kontrol amaçlı olarak endüstriyel bilgisayarların kullanımı artmış durumda. Bu gibi araç ve ekipmanların içerisinde kullanılan endüstriyel bilgisayarlar çarpmalara bağlı sarsıntıların ve titreşimlerin, sistemlerine zarar vermesini engellemek adına özel sistemlere sahip olacak biçimde üretiliyor.

► Elektromanyetik Girişimlere (EMI) Karşı Koruma

Normal bilgisayarlar, barındırdıkları elektronik devre yapılarından ötürü yüksek gerilim hatları ve büyük motorların bulunduğu yüksek seviyede elektromanyetik girişim barındıran ortamlarda faaliyet göstermeye uygun değillerdir. Endüstriyel bilgisayarlar ise bu gibi etmenlere karşı elektromanyetik kalkanlama gibi teknolojiler barındırdıklarından dolayı hem girişimlerin sebep olduğu fiziksel problemler ile karşılaşmazlar hem de iletişim bozulması gibi sorunlardan mümkün olduğunca az etkilenirler. Ayrıca endüstriyel bilgisayarlar aşırı gerilim yükselmelerine karşı da korumalı olarak üretilirler.

► Kirlilik ve Nem Gibi Etmenlere Karşı Koruma

Bazı durumlarda sürecin ya da ortam koşullarının yol açtığı kirlilik ve nem gibi etmenler normal bilgisayarların içerisinde bulunan elektronik devrelerde ve sistemlerde bozulmalara yol açabilir. Havalandırma ve soğutma sistemlerinin de gelişmesi ile beraber endüstriyel bilgisayarlar bu tür ortamlarda sorun yaşamadan ve oldukça az bakım ihtiyacı duyacak biçimde çalışmaya elverişli durumda bulunuyor.
 

 

Endüstriyel Bilgisayar Çeşitleri

Büyük çaplı endüstriyel bilgisayar üreticisi firmaların çoğu özel görevlere, ortamlara ve uygulamalara yönelik çözümler sağlamak amacıyla çeşitli ürün ekosistemleri oluşturdu. Bu ekosistemlerin bazıları şöyle:

► Kompakt Endüstriyel Bilgisayarlar

Bu endüstriyel bilgisayarlar kompakt bir biçimde ve raya monte edilebilir yapıda üretilirler. En önemli avantajlarından biri ise modüler olmalarıdır. Bu sayede pano ve benzeri endüstriyel kontrol kabinleri içerisindeki giriş­-çıkış benzeri terminaller ile bir bütün haline getirilerek kullanılabilirler.

 

► Endüstriyel Panel PC

Panel PC basitçe endüstriyel bilgisayarlar ile operatör panellerinin (HMI) bir araya getirilmiş halleridir. Genellikle yer ve maliyet kısıtlamalarının bulunduğu uygulamalarda tercih edilirler. Panel PC’ler çoğunlukla dokunmatik ekranlara sahip olurlar ve bu sayede herhangi bir mekanizma üzerinde ya da yakınında konumlandırılarak çeşitli görselleştirme gereksinimlerini de karşılamak üzere kullanılabilirler.
 

► Rack PC

Bu bilgisayarlar genelde kompakt bilgisayarlara oranla daha büyüktür ve genelde raya monte edilmezler. Çoğunlukla endüstriyel sunucu uygulamalarında, dayanıklı oluşlarından dolayı verilerin güvenli bir şekilde muhafaza edilmesi amacıyla kullanılırlar.


 

► Tablet / Monitör

Bu cihazlar otomasyon işlevlerini direkt ya da dolaylı bir şekilde etkileyen uygulamaların çalıştırıldığı cihazlardır. Birçok sistemde bakım ve planlama gibi işlemler için gerekli rapor ve istatistik verileri bu cihazlar aracılığıyla temin edilir.




Kaynak:

 control.com

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar