elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akıllı Yara Bandı Geliştirildi

Sağlık alanında kullanılma potansiyeli olan cihazların sayısı her geçen gün artıyor. Glasgow Üniversitesi, üzerinde sensörler bulunan akıllı yara bandı geliştirdi. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
14.04.2021 tarihli yazı 4364 kez okunmuştur.
Vücutlarında açık yarası bulunan kişiler iyileşme süreçleri hakkında fikir edinebilmek adına sıkça hastaneye gitmek zorunda kalır. Ancak yeni geliştirilen akıllı yara bandı sayesinde hastaneye gitmeye gerek kalmadan da yaraların durumunu takip altına almak mümkün olabilir gibi duruyor. Ayrıca bant yardımıyla COVID semptomları tespit edilerek zamanında müdahale yapılabilir. Glasgow Üniversitesi’nde yapılan çalışmada bir grup araştırmacı yaraların takibi ve iyileşme süreci hakkında fikir vermesi amacıyla bir yara bandı geliştirdi. Yaklaşık 3 cm x 6 cm boyutlarındaki bu bant, üzerinde bulunan sensörler yardımıyla derideki gerilme miktarını ve kişinin vücut sıcaklığını ölçüyor ve bu verileri yine araştırmacıların geliştiridği akıllı telefon uygulaması üzerinden sağlık görevlilerine iletilebiliyor. Böylece yara ile ilgili tedavi sürecinin uzaktan yürütülmesi de sağlanıyor.


 

Deri üzerindeki gerilme miktarının ve vücut sıcaklığının doğru takibi iyileşme süreci adına oldukça önemli durumda. Çalışmalara göre iyileşmenin en hızlı biçimde gerçekleşmesi için vücut sıcaklığının 36°-38°C aralığında bulunması gerekiyor. Dolayısıyla cihaz bu verilerin takibini kolaylaştırarak iyileşme sürecinin hızlanması adına oldukça önemli bir görev üstleniyor. Yara bandı, iki adet sensör ve NFC etiketi barındırıyor. Sensörlerden birisi hastanın vücut sıcaklığını takip ederken diğeri de deri üzerindeki gerilme miktarını ölçmede kullanılıyor. NFC etiketi ise verilerin kablosuz iletişim kanalı üzerinden akıllı cihaz uygulamasına iletilmesinde kullanılıyor.


 

Araştırmacılara göre bant bu işlevinin yanında solunum problemlerine sahip bireylerin akciğer fonksiyonlarının takip edilmesi konusunda da yardımcı olabilir. Bu takibin yapılabilmesi için bandın hastanın göğsüne yapıştırılması gerekiyor. Böylece bant üzerinde bulunan gerilme sensörü vasıtasıyla nefes alışverişindeki düzensizlik tespit edilebilir ve akciğer fonksiyonlarının durumu takip altına alınabilir. Bununla birlikte COVID-19 hastalığının en önemli belirtileri olan soluma güçlüğü ve ateşlenme durumları da bu bant üzerindeki sensörler yardımıyla zamanında tespit edilerek kişilerin virüsü başkalarına bulaştırması önlenebilir gibi gözüküyor.

Kaynak:

► spectrum.ieee.org
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.