elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Sağlımızı İzleyen Tırnak Sensörü Geliştirildi

IBM, hastalıkları ve hareketleri izleyen bir tırnak sensörü çalışması yaptı. Ayrıca bu küçük sensörler sizi sürekli izleyebiliyor. İnsanların sağlığına, tırnaklarını kullanarak fikir verebilecek minyatür sensörü gelin daha yakından inceleyelim.



A- A+
26.12.2018 tarihli yazı 5765 kez okunmuştur.
IBM, tırnaklarınızın gün boyunca nasıl bükülüp hareket ettiğini ölçmek için tasarlanmış, tırnak sensörünün ilk örneğini oluşturdu. Türünün ilk örneği olarak tanımlanan bu sensör, 21 Aralık’ta tanıtıldı. Bir tırnağa takılı olan bu cihaz, bir kavanozu açma, sebze veya meyveleri doğrama gibi günlük aktivitelerde tırnağın nasıl hareket ettiğini sürekli olarak ölçmektedir. IBM, kavrama gücünün çeşitli sağlık konularında yararlı bir ölçüm olduğunu söyledi. Verilerin toplanması ve ayrıştırmak için algoritmalar kullanılması ile oluşan değişiklikler zaman içinde izlenebilir.

IBM’nin sağlık ve yaşam bilimleri araştırması başkan yardımcısı Ajay Royyuru, “Cihaz, insanların günlük hareketlerini evde, dışarıda veya arabada gözlemlemek için hafif, kablosuz ve küçük boyutlu olarak tasarlandı. Cihazı daha da küçültmek için çalışan bir ekibimiz var. Ayrıca cihaz, kavrama gücünüze bakarak şizofreni ve parkinson hastalığı gibi kronik durumları belirlemede yardımcı olur. Bir kardiyovasküler hastalık çalışmasında, azalmış kavrama gücü, kan basıncından daha iyi bir belirleyicidir. ” şeklinde açıklamalarda bulundu.


 

Cihaz iki bileşenden oluşmaktadır. Bunlardan ilki, kullanıcının parmağına yerleştirilen kompakt bir bilgisayar, diğeri ise tırnağa tutturulması gereken bir gerinim ölçerdir. Gerinim ölçerler, kullanıcı ellerini kullandığında, tırnağını hareket ettirdiğinde ve parmağının şeklini değiştirdiğinde oluşan verileri kaydeder.

Sensör bir kullanıcıya takıldıktan sonra, topladığı verileri akıllı bir saate ve daha sonra da buluta aktarır, böylece makine öğrenimi algoritmaları ile veriler analiz edilebilir. Royyuru, “Veriler, cihazı kullanan kişinin evinde bir etkinlik gerçekleştirmesinin muhtemel olup olmadığını, mutfakta nesneleri tutma ve kullanma gibi etkinliklerini bize gösterebilir.” dedi ve devam etti. “Zamanla, yapay zeka eylemlerinin ne olduğunu tanımlamakla kalmaz, aynı zamanda kullanıcı hakkındaki bilgileri ortaya çıkarabilecek verilerdeki kalıpları da tespit edebilecek. Örneğin, birisinin ilacının bittiğini ve titremelerinin arttığını veya gün içinde belirli zamanlarda kavrama gücünün zayıfladığını gösteren verilerdeki anormallikleri görebiliriz. Bu veriler, hastalığın ilerlemesi ve iyileşmesi hakkında fikir edinilmesine yardımcı olabilir.” şeklinde ifade etti.

Ne yazık ki bu sensör yakın zamanda kullanılamayacak. IBM, tırnak sensörünün piyasaya sürülecek ticari bir teknoloji yerine bir araştırma projesi olduğunu söyledi. Ayrıca bu proje, sağlık alanında giyilebilir teknolojinin daha fazla benimsenmesine hız kazandırabilir.

 


Yazar: Ayşenur Erdem


Kaynak:

►Digital Trends

►Silican Angle

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.