elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın Güneş Enerjisi ile Beslenen İlk Demiryolu Hattı

Hampshire’da gerçekleştirilen demiryolu projesi güneş enerjisi ile beslenen ilk demiryolu hattı olma özelliği taşıyor. Devamındaki projelere örnek olacak bu pilot projenin detayları içeriğimizde.



A- A+
12.09.2019 tarihli yazı 6307 kez okunmuştur.
İngiltere’de gerçekleştirilen proje kapsamında, güzergah boyunca belirli noktalarda kurulmuş güneş tarlaları tarafından üretilen elektrik enerjisi direkt olarak demiryolu hatlarına veriliyor.

Hat boyunca yerleştirilmiş 100 güneş paneli sinyalizasyon ve ışıklar dahil olmak üzere hatta yenilenebilir elektrik gücü sağlıyor. Proje yürütücüleri kurulan sistem ile güneş enerjisi sayesinde 33 kW’lık bir enerjinin üretilebileceğini ve bu enerjinin de hattın tüm ihtiyacını karşılayabileceğini belirttiler. 

 

Güneş panelleri aslında ilk defa bir demiryolu projesinde kullanılmıyor. Çeşitli ülkelerde güneş enerjisi tren hatları dahil olmak üzere istasyonlara enerji sağlıyor. Bu ülkelerden biri olan Hindistan da üzerindeki  güneş panellerinden enerji sağlayan  250 adet tren bulunuyor. İngiltere’de ise güneş panelleri Londra’nın merkezindeki Blackfriars dahil tren istasyonlarının faaliyetlerinde kullanılmakta. Ancak Aldershot projesi, güneş panelleri tarafından üretilen elektriğin elektrik şebekesine uğramadan direkt olarak demiryolu hattına aktarılması sayesinde bir ilk olma özelliği taşıyor. Üçüncü Ray tekniği ile beslenen bu hat gerekli olan CER gücünü bu şekilde sağlıyor.  

İngiliz Network Rail firması bu pilot projede oluğu gibi güneş enerjisi sayesinde demiryolu hattının elektrifikasyonu için harcadığı milyarlarca pounddan ve dizel kullanımın vermiş olduğu zararlardan kaçınmayı planlıyor. Ayrıca bu proje ile hava kirliliğinin azaltmasını , sera gazlarının gaz emisyonlarını azaltmada yardımcı olması bekleniyor. 2040 yılına kadar tüm dizel tren ve hat kullanımını sonlandırmayı hedefleyen İngiliz Hükümeti, bu tip projelerin gelişerek artmasını hedefliyor.


Kaynak:

►The Guardian


Yazar: Serhat Seyrek
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.