elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Büyük Ticari Uçak Motoru İlk Kez Ateşlendi

Dünyanın en büyük ticari uçak motoru Amerika'nın Ohio Eyaleti'nde bulunan "GE Aviation's Peebles Test Operation" test merkezinde çalıştırıldı. Motorun tüm ayrıntılarını ve çalışma videosunu yazımızda bulabilirsiniz.



A- A+
26.04.2016 tarihli yazı 15700 kez okunmuştur.
Dünyanın en büyük ticari uçak motoru GE9X ilk kez Amerika'da ateşlendi. GE test merkezinde kaydedilen verilerle GE9X'in karaya bağlı testinde motorun genel ve aerodinamik performansı, mekanik veri doğrulamaları, termal sistem doğrulamaları test edildi. Tam 3.35 metre uzunluğundaki ön fanı ile GE9X, Airbus A380 modelinin dünya rekorunu elinden aldı. Dünyanın en büyük havacılık devini test etmek için Peebles tesisi beraberinde büyük bir hava girişi ile birlikte yükseltildi ve tesis dev motoru beslemek için ekstra yakıt tanklarıyla desteklendi. Ayrıca tesiste oluşabilecek yüksek derecede sıcaklıklarla başa çıkmak tesis daha yüksek verim alınabilecek bir tasarımla tasarlandı.
 
Tesis yetkilileri GE9X modelinin tam motor testinden geçtiğini söyledi. Yapılan test motorun üzerinde uygulanan son aşamaydı. 2011 yılında başlayan bileşen seviyesi testi  ve tüm sistemde yapılan ilk testler motor tasarımı tamamlandıktan altı ay sonra gerçekleştirildi. Tesis yetkilileri testlere bu kadar erken başlanmasının nedeninin motorun sayısal verilerinin olabildiğince kısa sürede elde edilmek istenmesi olduğunu söyledi. 777X uçağı için geliştirilen 700 GE9X motorunun tahmini sipariş değeri 29 milyar dolar olacak. Motorda daha fazla yakıt verimliliği ve emisyon konusunda düşük emisyon verilerine ulaşmak için ateşleyici ve türbinleri imkan tanıdığı kadarıyla ağırlık seramik matrisli kompozit ile korundu. Bunlara ek olarak GE9X 3D baskılı yakıt memesi içeriyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Thrust Reverser Sistemi | Boeing 737

GE9X'in nominal durumdaki motor gücüne katkı sağlamak amacıyla motor, ikincil fonksiyonlar için giriş ve aktarma vites kutuları (AGB) vasıtası ile ünite ve dağıtıcıların enerjilerini düzenleyen aksesuar aktarma organı kiti ve düşük basınçlı türbin modülü ile donatıldı. Ayrıca yakıt pompası, yağ pompası, uçuş denetimleri için bulunan hidrolik pompalar, motoru çalıştırmak için hava türbini ve diğer yerleşik sistemler  bir önceki model olan ve 11 aks, 8 yedek birim içeren GE90'ın aksine toplam 10 aks ve 9 yedek birim içeriyor. Buna ek olarak AGB basit harici bir boru sistemi ve geliştirilmiş bir motor profili için küçük bir yakıt adaptörü içeriyor.
 

GE9X'in proje mühendisi olan Rocco Pellettieri aks sayısındaki azaltılmanın sadece ağırlık baz alınarak yapılmadığını aynı zamanda parça sayısındaki azalmanın tedarik zincirini kolaylaştırıp, hızlandırdığını söyledi. Ayrıca Rocco Pellettieri GE9X modelinin, daha azıyla daha fazlasını elde etme amaçlarının yaptıkları karmaşık optimizasyon çalışmaları sayesinde mümkün olduğu GE90 modeli ile kıyaslandığında daha az aksa sahip olduğunu fakat daha fazla yedek birim içerdiğini de belirtti. GE yetkilileri ikinci motorun test için önümüzdeki yıl hazır olacağını ve GE9X modelinin 2020 yılında kullanılmaya başlanılıp hizmete girmesinin planlandığını söyledi.


Kaynak:


Gizmag
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.