elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Büyük Kule Tipi Termik Güneş Santrali

Türkiye'de çeşitli örneklerine rastladığımız kule tipi termik güneş enerji santrallerinin en büyüğü Güney Avustralya'da kurulacak. Güneş enerjisi sektöründe oldukça öne çıkan ülkelerden biri olan Avustralya'da inşa edilecek bu proje ile ilgili detaylar haberimizde.



A- A+
23.08.2017 tarihli yazı 7085 kez okunmuştur.
Güney Avustralya hükümeti türünün en büyük örneği olacak olan kule tipi termik güneş enerjisi santrali projesinin onayını verdi. 150 megawattlık bu santral hükümet yetkililerince onaylanarak projenin haberi kamuoyuna duyuruldu. Güney Avustralya şehirlerinden Port Augusta'da kurulması planlanan projede 600'den fazla inşaat işçisi istihdam edilecek. Proje tamamlandığında ise devletin gereksinimlerini karşılayacak enerjiden fazla enerji üretmesi planlanıyor.
 

2020'ye Kadar Tamamlanması Bekleniyor

Yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisinin oldukça etkili bir şekilde kullanımını sağlayacak olan projeye önümüzdeki yıl başlanması ve 2020 senesinde ise tamamlanması planlanıyor. 510 milyon ABD doları bütçe ayrılan proje şuan için Avustralya hükümetinin yürüttüğü yenilenebilir enerji projelerinin en sonuncusu. Güney Avustralya Üniversitesi'nden Wasim Saman'ın yaptığı açıklamalara göre güneş enerjisi üretiminde en önemli nokta güç türbinlerinin çalıştırılabilmesi için ısıyı termal enerji olarak depolamanın sonucunda talebe bağlı olarak enerji sağlama kabiliyetidir. Bu elimizdeki enerjiyi depolayabilmek için bataryalardan çok daha ekonomik bir yoldur.
 


► İlginizi Çekebilir: Güneş Bacası Nedir?

Güneş enerjisinden elektrik üretiminin en yaygın biçimi güneş ışığını doğrudan elektriğe dönüştürebilen fotovoltaik panellerin kullanılması. Bu şekilde bir enerji üretimi beraberinde bu enerjiyi depolamak için gerekli olan bir batarya sisteminin ihtiyacını doğuruyor. Solar termal tesislerde ise aynalarla kontrol edilen güneş ışığını bir ısıtma sistemin içinde yoğunlaştırarak kullanıyor. Isıtma yöntemi değişebilir ancak Güney Avustralya bitkileri için eriyik tuz ısıtılacaktır. Bu normal bataryaları kullanmaktan çok daha ekonomik bir yöntemdir. Daha sonra sıcak tuz su kaynatmak, buhar türbinini döndürmek ve elektrik üretmek için kullanılır.

Projenin tasarımcılarından Port Augusta güneş battıktan sonra bile tesisin tam güçte 8 saat boyunca enerji üretebileceğini açıkladı. Güney Avustralya'daki bu  proje kendisini başka büyük bir termik güneş santralinden modelleyecek. Güney Avustralya'daki proje ABD'nin Nevada Eyaleti'ndeki  110 megawatt kapasiteli Crescent Dunes tesisi kuran inşaatçı firma tarafından inşa edilecek. Buda ABD'deki tesisin bir model olarak kullanılması anlamına geliyor.
 

Güney Avustralya Yenilenebilir Enerjide Öncü

Güney Avustralya yenilenebilir enerjiler alanında dünyada oldukça önemli bir bölge. Bu son proje devletin bütün elektrik ihtiyacının %40'ının yenilenebilir enerjiden karşılanmasını sağlayacak. Ayrıca ülkede güneş enerjisi tesislerinin artmasıyla konut elektriklerinde de maliyet düşüşü yaşanması umuluyor. Yeni proje maliyet verim açısından da oldukça ileri bir noktada. Bu tür gelişmelerin yaşanmasına rağmen ülkede bu konuda aksaklıklar da yaşanmıyor değil. Güneş Avustralya'da geçen sene büyük bir elektrik kesintisi yaşanmıştı ve halk bu kesintide yenilenebilir enerji kaynaklarını suçladı. Bunu üzerine ülkede bu alanda çalışmalar yürüten yetkililer güneş enerjisi üretiminin ve depolanmasının oldukça hassas bir konu olduğunu ve ülke olarak bu alanlarda daha öğrenecekleri çok şeyin olduğunu açıkladılar.


Kaynak:


interestingengineering
 
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.