elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Deniz Suyundan Hidrojen Yakıtı Üretiliyor

Stanford Üniversitesi’nde bulunan araştırmacılar, dünyanın en bol kaynağı olan deniz suyunda bulunan hidrojen ve oksijeni elektrik yoluyla ayırmanın bir yolunu buldular. Araştırmacılar güneş enerjisi, elektrotlar ve deniz suyunu kullanarak hidrojen yakıtı üreten bir prototip geliştirdiler. Üretilen bu cihaz uzun süre paslanmıyor ve çabuk bozulmuyor. Detaylar haberimizde.



A- A+
24.03.2019 tarihli yazı 8287 kez okunmuştur.
Bilim insanları enerji için kaynak araştırmalarına hız kesmeden devam ediyorlar. Dünyanın %71’inin sularla kaplı olması, bilim insanlarını deniz suyundan enerji üretme konusuna dair araştırmalara itiyor. 18 Mart’ta Ulusal Bilimler Akademisi’nde yayınlanan bir bildiriye göre, Stanford Üniversitesi’nde bulunan araştırmacılar, deniz suyundan elektroliz yoluyla hidrojen ve oksijeni ayırarak hidrojen yakıtı üretmenin yollarını arıyorlar. Bu yöntem ile birlikte deniz sularının yenilebilir enerji kaynağı olacağı düşünülüyor.

Bilindiği gibi su ayrıştırma yöntemleri, değerli bir kaynak olan ve ayrıştırılması zor olan saflaştırılmış suya dayanıyor. Fakat şehirlerin ve araçların enerji ihtiyacını gidermek için saflaştırılmış su yeterli değil.

Suyu elektroliz yoluyla hidrojen ve oksijene ayrıştırmanın basit ve eski bir yöntemlerden biri de güç kaynağını deniz suyuna bırakarak, güç kaynağının anodunda hidrojenin toplanılması ve katot kısmında oksijenin toplanılması ile su ayrıştırma işlemidir. Fakat araştırmacılar zor olan tarafın deniz suyunun cihazlarda kireçlenme ve bozulmaya neden olmasını engellemek olduğunu söylüyorlar.

 

Deniz suyunda bulunan negatif yüklü klorürler, sistemin ömrünü sınırlandırarak, pozitif ucu paslandırabiliyor. Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar bu çalışmanın amacının bu negatif yüklü klorürlerin sistemin anodunu paslanmasını engellemek olduğunu söylüyorlar. Araştırmacılar, sistemin anodunu zengin negatif yükler ile kapladıkları zaman, negatif yüklü klorürlerin bu zengin katmanlar tarafından itileceğini ve anodun altındaki metalin çabuk bozulmadığını keşfettiler.

Paslanmayı önlemek için, nikel köpük çekirdeğinin üzerini kaplayan nikel sülfitin üzerine nikel-demir hidroksit ekleniyor, elektroliz sırasında nikel-sülfit anodu koruyarak, metal köpük çekirdeği negatif yüklü klorürün metale ulaşmasını engelliyor. Stanford Üniversitesi’ndeki Dai laboratuvarlarında ekip tarafından yapılan çalışmaya göre, metal köpük çekirdeği ile kaplama olmadan anodun deniz suyunda yaklaşık on iki saat bozulmadan çalışabileceği belirtiliyor. Geliştirilen bu kaplama sistemi ile cihazlar binlerce saat çalışabiliyor.

Daha önce hidrojen yakıtı elde etmek için geliştirilen basit yöntemlerde korozyon nedeni ile daha düşük elektrik elde ediliyordu. Fakat bu sistem ile araştırmacılar, çok katmanlı cihazlar ile deniz suyundan yaklaşık 10 kat elektrik üretilebileceğini belirtiyorlar.

Ayrıca ekip, San Francisco Körfezi’nden toplanan deniz suyundan hidrojen ve oksijen gazı üreten güneş enerjili bir sistem tasarladıklarını söylüyor. Deniz suyunu elektroliz ederek, güneş veya rüzgar enerjisini kullanarak hidrojen yakıtının kullanılabilirliğini arttırmak için yeni yollar geliştiriyorlar. Ekip, bu işlem ile nefes alabilen oksijen üretildiğini, bu nedenle dalgıçlar veya denizaltıların bu cihazları okyanusa götürebileceğini ve denizaltında oksijen ihtiyacının giderilebileceğini söylüyorlar.



Kaynak:

►news.stanford.edu
►sciencedaily.com
►engadget.com

PELDA GEZER PELDA GEZER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.