elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş ve Deniz Suyu ile Çölde Sebze Yetiştiriliyor:
Sundrop

Avustralya’nın güney kıyılarında kurulan Sundrop çiftiliğinde güneş ve deniz suyunu kullanarak sebze yetiştiriliyor. Geleceğin çiftlik teknolojisi olarak nitelendirilen Sundrop’un ayrıntıları haberimizde.



A- A+
13.10.2016 tarihli yazı 9731 kez okunmuştur.
Sürdürülebilir üretimin ve yenilenebilir enerjinin büyük önem taşıdığı günümüzde bu durum tarım sektörünü de kapsıyor. Yakın gelecekte tarımın ‘akıllı teknolojilerle’ yapılacağına ve gerekli enerjinin yenilenebilir enerjiyle sağlanacağına hiç şüphe yok. Örnekleri her geçen gün artan ‘sürdürülebilir tarım’ alanında son dikkat çekici haber Avustralya’nın güney kıyılarında kurulan Sundrop çiftliğinden geldi. Sundrop çiftliği ile çölde sadece deniz suyu ve güneş enerjisi kullanılarak sebze yetiştiriliyor.



Yenilenmeyen kaynaklardan tamamen bağımsız olan çiftlik 20 hektarlık bir alana kurulu. 2km uzaklıktaki Spencer Körfezi’nden çiftlik alanına her gün su pompalanıyor. Pompalanan su tuzdan arındırma sistemine gönderilerek her gün 1 milyon litre temiz su üretiliyor. Bu temiz su, çiftlikteki 180.000 domates bitkisini sulamak için kullanılıyor.

Çiftliği farklı kılan bir diğer özelliği de güneş enerjisini kullanıyor olması. Sulama için kullanılan temiz su arındırma sistemi güneş enerjisi ile destekleniyor. Bunun için güneş kulesi sistemi kurulmuş. Çiftlikteki 23.000 ayna, gelen güneş enerjisini 115 metre uzunluğundaki kuleye aktarıyor ve burada günde 39 MW kadar elektrik enerjisi üretimi sağlanıyor.
 

Geleceğin Çiftlikleri

Sundrop çiftliği tüm süreci aslında yeni olmayan teknolojileri kullanarak yürüten yenilikçi bir çiftlik. Sürdürülebilir ve temiz enerjinin kullanılmasıyla ekosisteme diğer seralara kıyasla çok daha az zarar veriyor. Sundrop’un bir diğer çarpıcı özelliği ise “çölde tarım yapılamaz” algısını yıkabilecek potansiyelde olması. Eğer proje yaygılaşabilirse 20-50 yıl için çölde tarımın önemli boyutlara ulaşacağı tahmin ediliyor.
 

Şu anda mevcut tarım uygulamaları tüm dünyada yılda yaklaşık 3 trilyon dolar maliyet oluşturuyor. Maliyetin yanı sıra yanlış arazi kullanımı, ormansızlaşma, su kirliliği gibi faktörler olumsuz çevre etkilerine neden oluyor. 2050 yılında %50 artış göstermesi beklenen nüfusun ihtiyaçlarını karşılayabilmek için Sundrop gibi yenilikçi ve sürdürülebilir projeler büyük önem taşıyor.




Kaynak:

Futurism
Burak Kesayak Burak Kesayak Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.