elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Darbe Akım Anahtarı ile Verimli Aydınlatma Kontrolü

Uzun koridorlarda, iki veya daha fazla katlı evlerde ve daha birçok farklı uygulamada vaviyen anahtar kullanmayı tercih ederiz. Vaviyen anahtar, bu gibi noktalarda hayatımızı kolaylaştırsa da elektrik tesisatında fazladan kablolama ihtiyacı ortaya çıkartır. Bu yazımızda darbe akım anahtarlarından ve vaviyen anahtarlara göre avantajlarından bahsedeceğiz. Detaylar yazımızda.



A- A+
19.02.2021 tarihli yazı 12689 kez okunmuştur.

Darbe Akım Anahtarı Nedir?

Darbe akım anahtarı, aydınlatmanın farklı noktalardan elektromekanik olarak kontrol edilebilmesi için kullanılan devre elemanıdır. Bilinen diğer isimleri olan impuls röle veya teleruptör olarak da karşımıza çıkabilir.


 
Darbe Akım Anahtarı | Sigma Elektrik

Aydınlatmanın kullanıcı kontrolü vaviyen anahtarlar gibi doğrudan darbe akım anahtarı üzerinden gerçekleştirilmez. Darbe akım anahtarları genellikle dağıtım panosunun (Evde sigorta kutusu olarak isimlendirilir.) içerisine yerleştirilebilecek şekilde tasarlanır ve orada konumlandırılır. Dağıtım panosundaki darbe akım anahtarına, aydınlatma ve liht anahtar (Normalde açık devre, yaylı anahtar.) bağlantıları gerçekleştirilir. Kullanıcı liht anahtarlar aracılığıyla aydınlatmayı farklı noktalardan kontrol edebilir.

İmpuls röle olarak isimlendirilmesinin sebebi çalışma prensibinden dolayıdır. Darbe akım anahtarına bir impuls yani darbe geldiğinde kontaklar açık ya da kapalı konuma geçer. Bu sebeple darbe akım anahtarı ile aydınlatma kontrol edilirken adi anahtar yerine liht anahtar kullanılır. Liht anahtarlar yaylı olduğu için basıldığında impuls gönderir ve bırakılınca eski konumuna geri döner.



 
Darbe Akım Anahtarı Bağlantı Şeması
Darbe akım anahtarlarındaki en önemli husus, devreye en son bağlanan liht butonunun, darbe akım anahtarına olan mesafesi 50 metreyi aşmamalıdır.

Darbe akım anahtarının üzerinde yazan akım değeri, akım taşıma kapasitesini belirtir. Görünümü ve konumu itibariyle sigortaya benzese de sigorta işlevi görerek 16 Amperde devreyi açmaz. 16 amperlik bir darbe akım anahtarının önüne 16 amperlik sigorta koruma amacıyla yerleştirilmelidir.

Doğru Aydınlatma Nasıl Olmalıdır?

Doğru aydınlatma sadece sağlığı değil tasarruf, verimlilik, israf ve ışık kirliliği gibi birçok konuyu kapsamaktadır. Doğru aydınlatmayı tanımlayacak olursak; ışığın, istenen hedeflere tam verimle, minimum enerjiyle ve en sağlıklı şekilde ulaştırılarak kullanılmasıdır. Doğru aydınlatmayı dış aydınlatma (örneğin cadde aydınlatması) ve iç aydınlatma (örneğin ev, büro aydınlatması) olarak 2 farklı şekilde incelemeliyiz.
 
Aydınlatma sistemleri enerji verimliliği konusunda en önem verilmesi gereken sistemlerin başında geliyor. Nitekim, bir mekanda kullanılan elektriğin ortalama yüzde yirmi beşi aydınlatma için harcanıyor. Peki bu oranı azaltmak mümkün mü?

Vaviyen anahtarlar, koridor ya da merdiven gibi sadece ilgili bölümde bulunduğumuz sürece aydınlatmayı kullandığımız yerlerde hayatımızı oldukça kolaylaştırır. Örneğin; koridorun başında bulunan bir anahtarla ışığı açıp, sonuna gelindiğinde aynı ışığa bağlı vaviyen anahtarla ışığı kapatabiliriz. Vaviyen anahtar ne kadar kolaylık sağlasa da iç tesisatta fazladan kablolama ihtiyacı ortaya çıkar. Buna karşılık darbe akım anahtarı ile bu kablolama ihtiyacını minimuma indirebiliriz.



Büyük alanlarda aydınlatma devrelerinin birden fazla noktadan kontrol edilmesi ihtiyacı, geleneksel olarak vaviyen anahtarlama sistemi ile karşılanmaktadır. Gerek anahtar sayısının kısıtlı olması gerekse montaj ve malzeme maliyetinin fazla olması gibi dezavantajlar, teknolojiyi daha da ekonomik ve konforlu çözümler bulmaya sürüklemiştir. Bu nedenle, özellikle kablolama ihtiyacını en aza indirdiği için darbe akım anahtarı kullanılmaya başlanmıştır. Darbe akım anahtarları genelde, konut, ofis, ticari binalarda, kamu binalarında, fabrikalarda, hastanelerde, toplu yaşam merkezlerinde kullanılırlar.



Her kumanda işleminde kontaklarının konumlarının değişmesi prensibine göre akım anahtarı sayısı ne olursa olsun, darbe akım anahtarının bağlantı sayısı aynı olacağı için kablo çekiminde zamandan %75, kablo uzunluğundan ise yarı yarıya tasarruf sağlanmış olunur.
 

Darbe Akım Anahtarı ile Kablolama Kolaylığı

Vaviyen anahtar ve darbe akım anahtarı arasındaki en önemli fark, darbe akım anahtarının kablolama kolaylığı ve daha az kablo ile efektif bir kullanım imkanı sunmasıdır. Alttaki şekilde vaviyen anahtar ile kontrol edilen bir sistemin bağlantı şeması gösterilmiştir.



Şekilde de görüldüğü üzere vaviyen anahtarların kullanılabilmesi için anahtarlar arasında açık ve kapalı uçların bağlantılarının yapılması gerekir. Oysaki darbe akım anahtarı ile yapılan bağlantıda liht anahtara, darbe akım anahtarından çıkan tek faz kablosu ve nötr bağlantısını gerçekleştirmek yeterli olacaktır.
 
Sigma darbe akım anahtarları 16A, 230V çalışma değerlerinde 1NO (normalde açık) kontaklı olarak üretilir.
 
Darbe akım anahtarı ve liht anahtar ile gerçekleştirilen bağlantı şeması aşağıda gösterilmiştir.
 
Görüldüğü üzere kontrol edilecek aydınlatmanın sayısı arttıkça kablolama mesafesi de aynı şekilde artacaktır. Vaviyen anahtar yerine darbe akım anahtarı kullanıldığında, elektriksel kayıplardan, iş yükünden ve malzemeden tasarruf edilmiş olacaktır.
Yeni yapılarda darbe akım anahtarlarının kullanılmaya başlanmasıyla vaviyen anahtarların kullanımı önemli ölçüde azalmıştır.
 

Neden Sigma Darbe Akım Anahtarı Kullanılmalıdır?

Sigma darbe akım anahtarları ile basit, enerji tasarruflu ve tüm işletmelerde verimli bir aydınlatma kontrol sistemi gerçekleştirilir. Darbe akım anahtarları, aydınlatma devrelerinde daha az kablo kullanılarak, sahada çalışan teknik ekiplerin montaj sürelerini önemli ölçüde kısaltır, zamandan tasarruf sağlar. Darbe akım anahtarları konut, ofis, ticari binalar, kamu binaları, fabrikalarda kullanıma uygun olarak bina dağıtım kutuları /sigorta kutuları içinde kullanılabileceği gibi elektrik panosu içerisindeki 35mm DIN rayına da monte edilecek şekilde üretilir. Çok geniş alanlara yayılmış aydınlatma sistemleri hem giriş hem de çıkış noktasında birbirine paralel bağı liht butonlar ile kumanda edilir. İşletmelerde hem enerji tasarrufu hem de iş gücü tasarrufu Sigma Darbe Akım Anahtarı ile kolayca sağlanır.
 
Sigma darbe akım anahtarları TS EN 60669-2-2’ye uygun olarak 230 V AC 16 A 1NO olarak üretilmektedir. Gövde malzemesi 960°C ısıya dayanıklı olup terminal kısmı IP20 koruma derecesine haizdir. 50.000 çevrim elektriksel ömre sahiptir.


Kaynak:



                   
Atahan ZENGİN Atahan ZENGİN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar