elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Big Bang Teorisi

Big Bang (Büyük Patlama) teorisi birçok kişi tarafından yanlış ve eksik bilinir. Peki Big Bang nedir? Big Bang hakkında bilinmeyenler nelerdir? Büyük Patlama teorisinin kurucuları kimlerdir? Bu teori nasıl ortaya çıkmıştır? Teori ile ilgili devam eden tartışmalar nelerdir? Ayrıntılar yazımızın devamında.



A- A+
25.10.2014 tarihli yazı 25030 kez okunmuştur.
Big Bang (büyük patlama), teorisi yaklaşık 13,7 milyar yıl önce evrenin sonsuz yoğunluk ve aşırı sıcak bir ortamdan geldiğini savunan bir teoridir. Bu teori başlangıçta evrenin ufak bir noktadan oluştuğunu ve hızla genişleyerek bugünkü halini aldığı büyük patlama ifadesi genişleme olayının şiddetine vurgu yapmak için kullanılmıştır, bir noktada oluşan patlamayı kastetmemektedir. Teoriyi daha ayrıntılı öğrenmek için Big Bang’in doğuşu ve ilk bulgularını inceleyelim.
 
 

► İlginizi Çekebilir: Bilimin En Büyük Deneyi "CERN"
 
1910’lu yıllarda evrende Milky Way adında tek bir galaksi olduğu düşünülüyordu. 1912 yılında Vesta Slipher adında bir astronom, gökyüzünde bir galaksi parçası gözlemledi. Daha sonrasında Alexander Friedman, 1922 yılında Einstein’ in genel görelilik teorisini inceleyip üzerinde çözümlemeler yapmaktaydı. Bir şeylerin ters gittiğini düşünen Friedmen, çalıştırmalarını yoğunlaştırdı. Çalışmalar sonucu Einstein’ in hatasını bularak evrenin genişlemekte olduğu sonucuna vardı.
 


► İlginizi Çekebilir: Higgs Parçacığı | Tanrının Zerreleri

 

1924 yıllında galaksi parçasının mesafesini ölçen Edwin Hubble, Milky Way galaksisinden başka galaksilerinde olduğunu keşfetti. 1929 yılında ise Hubble, teleskopla inceleme yaparken yıldızların kızıl renkte ışık yaydıklarını gördü. Aslında bu her şeyi açıklıyordu. Bildiğimiz gibi doppler etkisi nedeniyle bir ışık kaynağı uzaklaşıyorsa kırmızı, yaklaşıyor ise mavi bir renk görürüz, Hubble buradan yola çıkarak evrenin sürekli olarak genişlediğini kanıtladı.
 


► İlginizi Çekebilir: Açıklanamayan Garip Olaylar!
 
Big Bang teoremine inananlar kadar karşıt düşünceli kişilerde vardı. Bunlardan en önemlisi Fred Hoyle’ un “statik durum teorisi” dir. Statik durum teorisi evrendeki yeni madde oluşumlarının evreni genişliyor gibi gösterdiğini söyler. Fakat bu tartışmalar 1965 yılında Arna Penzios ve Robert Woodrow Wilson adlı iki bilim adamının Dicke radyometresinden bazı ölçümler alasıya kadar sürmüştür. Bu ölçümlerde değerler sürekli olarak farklı çıkmış ve bu farklı değerler kozmik mikrodalga arka plan radyasyonundan kaynaklandığı anlaşılmıştır. Buda tam olarak Big Bang teorisini kanıtlamıştır. Büyük patlamayla ilgili halen devam eden tartışmalar vardır. Fakat tartışılmadan bilimin geliştiği ve büyüdüğü hiç görülmemiştir.


Kaynak:


►big-bang-theory
►space


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar