elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tuğlalar Enerji Depolamada Kullanılabilir

Günümüzde yenilenebilir enerji ve bu enerjiyi depolayacak sistemler üzerine oldukça fazla çalışma ve araştırma yapılıyor. Bu çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Washington Üniversitesindeki araştırmacılar ev tuğlasını süper kapasitörlere dönüştürmeyi başardı. Detaylar haberimizde.



A- A+
19.08.2020 tarihli yazı 7355 kez okunmuştur.
İnsanlık, tarih boyunca barınma ihtiyacını gidermek için çeşitli yapı malzemelerine başvurmuştur. Çoğu yapıda bu malzemelerin en yaygını tuğlalar bulunuyor. Washington Üniversitesindeki araştırmacılar, ucuz ve her yerde bulunan bu malzemenin elektriği tutmak için enerji depolama birimlerine dönüştürülebileceğini ve evleri devasa süper kapasitörlere dönüştürebileceklerini keşfettiler.

Araştırmacılar, bir dizi reaksiyonla geleneksel tuğlaların LED ışıkları yakacak kadar güçlü enerji depolama cihazlarına dönüştürülebileceğini gösterdiler. Araştırmacılar, enerji depolama potansiyellerini ortaya çıkarmak için tuğlaların doğal yapısından yararlandıklarını söylediler. Washington Üniversitesi'nde kimya profesörü yardımcısı Julio D'Arcy: “Tuğlaların sunduğu gözenekli bir ağ ve çok güçlü bir malzeme özelliklerinden yararlandık.” dedi. Araştırmacılar yaptıkları çalışma sonucu tuğlaların, evin duvarlarını yenilenebilir enerji depolamak için bir bataryaya dönüştürebileceğini düşünüyorlar.

 

Araştırmacılar, tuğlaların elektriği depolamasını sağlamak için, tuğlanın içindeki ara boşluklara bir dizi gaz pompaladılar. Gazlar, tuğlanın kimyasal bileşenleri ile reaksiyona girerek onları iyi bir elektrik iletkeni olan PEDOT olarak bilinen plastik nano fiberden bir ağ ile kaplıyor. PEDOT kaplaması, tuğlaları süper kapasitörlere dönüştürmeye yarıyor. D'Arcy, ekibinin yarattığı "akıllı tuğlaların" teknik olarak süper kapasitörler olduğunu ve birkaç temel yönden bataryalardan farklılık gösterdiğini söyledi. D'Arcy, "Bir batarya size 300 mil (482km) menzil verecek enerji sağlar, ancak bir süper kapasitör kırmızı ışıkta çok hızlı hızlanmanıza izin verir." diyerek bu farklılığı basit bir şekilde açıkladı.

Araştırmacılar, tuğlalardaki potansiyeli olası bir yeşil enerji çözümü olarak görüyorlar. İster büyük güneş paneli çiftlikleri, ister güneş panelli ev çatısı kurulumları olsun, güneş enerjisi uygun fiyatlı ve temiz bir enerji kaynağı olarak hızla büyümeye devam ediyor. Ancak güneşin parlamadığı zamanlarda gücünü depolamak, zor aşılan bir durum. D'Arcy ve ekibinin ortaya çıkardığı "akıllı tuğlalar", birçok güneş enerjisi sisteminde kullanılan lityum iyon pillerin enerji depolama potansiyeli ile elbette rekabet edecek düzeyde değil.

 

Fakat bu yeni teknolojinin, ortaya koyduğu “her yerde kolayca bulunabilen malzemeleri kullanarak enerji depolama” fikrinin geliştirilebileceği ortada. Bu fikir üzerinde çalışmalarına devam edecek olan ekip, "akıllı tuğlaların" ticari olarak satışa sunulmasından önce çok daha fazla geliştirmeye ihtiyaç olduğunu da belirtti.


Kaynak:

► edition.cnn.com
► independent.co.uk
 
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.