elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Nano Antenler Kuantum Bilgisayarların Gelişiminde Büyük Rol Oynacak

İsrail'de Hebrew Üniversitesi fizikçilerinden oluşan bir ekip sadece kompakt olmayan aynı zamanda da ortam sıcaklığında çalışabilen tek bir foton kaynağı geliştirerek kuantum teknolojisinde ki devrimi giderek daha da yaklaştırdı. Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
13.06.2016 tarihli yazı 9937 kez okunmuştur.
Fotonlarla Süper Hesaplama
 
Fotonlar kuantum seviyesinde, veri iletimi ve işlenmesi için en umut verici parçacık olarak bilinmektedir. Fotonlar bilgiyi, kübitler adı verilen ve süperpozisyon durumlarında bulunarak çok hızlı bir biçimde işleme yeteneğine sahiptirler. Bu işlemleri yapmak üzere Lineer Optik Kuantum Bilgisayar (LOQC) adı verilen bir teknoloji devrimi gerçekleşmek üzere ancak hala fotonlarla çalışmak zor. Fakat İsrailli araştırmacılar bir çip üzerinde kalıcı olarak tek foton kaynağı oluşturup, istenilen açılarla fotonların yayılmasını başardı ve bu çip tüm ortam sıcaklıklarında aynı performansı sağladı.

 
Fotonların Yönelmesi
 
İlk olarak, fotonları yönetmek zor bir işlemdir. Bazı kaynaklar bir çok yönden foton yayarlar ve fotonları toplamak oldukça zordur. Geçmişte, araştırmacılar optik toplama sistemleri kullanarak fotonları toplamayı mümkün kılmışlardır. Fakat bu geliştirilen foton toplama yöntemleri bir çipe yerleştirilemeyecek kadar büyüktü. Kudüs İbrani Üniversitesi ekibi, nispeten basit yöntemleri kullanarak özellikle bu zorluğu aşmanın bir yolunu bulmuş görünüyor. Bu yöntem, direk anten kullanarak fotonları doğrudan toplama fikriydi ve nano boyutlarda antenler yaptılar. Anten, olağanüstü düşük bir sapma açısına sahip. Bu nedenle nano antenler fotonları toplama açısından oldukça verimli olduklarını gösterdiler.
 
 
 
Nanokristal ve Hibrit Anten
 
Nanokristaller, kolloidal nanokristaller olarak bilinir ve verimli bir şekilde oda sıcaklığında foton yayma yeteneğine sahiptirler. Yani nanokristal fotonu ortama yayacak ve nano anten de bu fotonları toplayarak istenilen ve istenilen kuantum sistemler kullanılarak işlemler yapılacak.

 
Kuantum bilgisayarların süper iletken materyallerinin gerçekten de süper soğutulması gerekir ve bu da kuantum bilgisayar teknolojisinin ilerlemesinde bir engeldir. Soğutma sistemlerinde sıvı helyum kullanımı yaygındır. Fakat sıvı helyum oldukça pahalıdır. Bu da bir çip üzerinde düzenli bir şekilde çalışabilen bir sistemi oluşturmanın ne denli önemli olduğunu bizlere göstermektedir. 
 



►İlginizi Çekebilir: Nanoteknolojiye Giriş

 
Nanokristal ve nano antenler, kuantum bilgisayarlar gibi aynı sorunlarla karşılaşmaz ve sıvı helyum gibi büyük bir soğutmaya ihtiyaç duymaz ve bu teknolojinin uzun vadeli hedefi nanokristal ve nano antenler kullanarak yeni nesil kuantum bilgisayarlardan optik fiberlere kadar birçok alanda bu teknolojiyi kullanabilmek.

 
 
Kaynak:

►allaboutcircuits
Ömer Faruk GÜMÜŞ Ömer Faruk GÜMÜŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.