elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İTÜ Zirveye Oynuyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ülkenin geleceği için çalışmalarını tüm hızı ile sürdürüyor. Rektör Prof. Dr. Muhammet Şahin ise yaptığı açıklamada "Ülkenin geleceğine damgasını vuracak büyük projelere imza atıyoruz" dedi.



A- A+
01.01.2012 tarihli yazı 4607 kez okunmuştur.


İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ülkenin geleceği için çalışmalarını tüm hızı ile sürdürüyor. Rektör Prof. Dr. Muhammet Şahin ise yaptığı açıklamada "Ülkenin geleceğine damgasını vuracak büyük projelere imza atıyoruz" dedi.



İstanbul Teknik Üniversitesi’nin dünya standartlarında eğitim vermeyi amaçladığını belirten Rektör Prof. Dr. Muhammet Şahin, Amerika’daki Mühendislik ve Teknoloji Programları Akreditasyon Kurulu ABET’e mühendislik programlarının ‘‘tam akreditasyonu’’ için başvuruda bulunduklarını söyledi. Amerika’nın prestijli akademik ve özel sektör kurumlarından meslek odaları tarafından seçilmiş 26 üyeden oluşan ABET Heyeti’nin iki yıllık uzun bir inceleme sürecinin ardından İTÜ, 23 mühendislik programı aynı anda tam akredite olan dünyadaki ilk üniversite oldu.



Yurt dışında imza yetkisi



Ardından Yetkin Mühendislik Sınavı’nı Türkiye’ye getirmek için girişimlerde bulunan İTÜ’nün çabaları sonuç verdi. Teknik Üniversite, Amerika’daki mühendisler için Ulusal Sınav Merkezi’nin Türkiye’de merkezi oldu. Gelecek yıldan itibaren sınava girecek olan İTÜ öğrencileri ve mezunları uluslararası projelerde imza atma yetkisine kavuşacak. Türkiye’nin ilk elektrikli minibüsü, ilk güneş teknesi, ilk LPG yakıtlı dizel motoru, ilk insansız helikopteri, ilk küp uydusu ve ilk hidrojen teknesi projelerine imza atan İTÜ, Türkiye’nin ilk nano haberleşme uydusunu fırlatmak ve Türkiye’nin ilk helikopterini uçurmak için gün sayıyor. Tüm bu projelerin yanı sıra üniversite-sanayi işbirliğini gerçeğe dönüştüren İTÜ, TÜBİSAD ile Dijital Türkiye Üssü Projesi için çalışmalara başladı.



Dünyada örneği yok



Ayazağa Yerleşkesi içinde 60 bin metrekarelik alanda Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi’nin yanında yer alacak ve ulusal ve uluslararası en büyük bilişim şirketlerinin AR-GE departmanlarının yerleşeceği Dijital Türkiye Üssü, dünyada örneği olmayan bir proje olarak hayata geçecek. Bu projenin yanı sıra Arı Teknokent, Enerji Teknokenti, Nanoteknoloji Araştırma Enstitüsü, Akademik Kuluçka Merkezi ile İTÜ yakında Türkiye’nin teknoloji üssü olacak. Şahin, Türkiye’nin kendi teknolojisini üretecek konuma gelmesi için yeterli insan gücü ve motivasyonu olduğunu ifade etti.



‘Aralıksız çalışıyoruz’



REKTÖR Şahin İTÜ’de kurulan merkezler hakkında şunları söyledi: “Geleceğin teknolojilerinde nano teknolojinin önemli bir rolü bulunduğu bilinciyle DPT desteğiyle Nanoteknoloji Merkezi’ni kurduk.



Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi (UYBHM), Membran Teknolojileri, Mekatronik Eğitim ve Araştırma Merkezi, Adnan Tekin Yüksek Teknoloji Seramik ve Kompozitleri Araştırma Merkezi, Rekolte Tahmin ve Kuraklık İzleme Sistemi, R/F Karışık İşaret Araştırma Merkezi’nde ileri teknoloji alanında ülkemizi hedeflenen seviyeye çıkartmak için aralıksız çalışıyor.



AR-GE çalışmaları



Bu tür çalışmaların, sanayicilerle daha rahat buluşması için de Teknoloji Transfer Ofisi kurma hazırlıklarını son aşamaya getirdik. AR-GE çalışmaları neticesinde ortaya çıkan ürünlerin sanayide üretilme süreci için kurduğumuz ofis, akademik bilginin bilimsel değerinin yansımasını sağlayacak.”



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.