elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi |
Doç.Dr. Oğuz BAYAT

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğretim görevlilerinden Doç.Dr. Oğuz BAYAT ile röportaj gerçekleştirdik. Oldukça parlak bir geçmişe sahip olan Doç.Dr.Oğuz BAYAT biz öğrencilere genel olarak başarılı olmanın tüyolarını bizlerle paylaştı. Ayrıntılar yazımızda



A- A+
19.03.2015 tarihli yazı 7649 kez okunmuştur.

►Öncelikle sizi tanımak isteriz. Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

İTÜ Elektrik Elektronik mühendisliği fakültesi 2000 mezunuyum. Mezuniyet sonrası kendime yön çizmek için Amerika’ya eğitim almaya gittim. 2002 Hartford Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar mühendisliği fakültesinde yüksek lisansı bitirdim. Hocaların yönlendirmesi ile yaz okulunda kendimden yaşça büyük öğrencilere dersler verdim. Eğlenceli ve pratik bir eğitim aldıktan sonra bu konuda devam etmek istedim ve Boston’a yerleştim. 2006 yılında Northeastern Üniversitesi’nde aynı alanda doktora eğitimini aldım. Ülke’ ye ayak bastığım günden beri hep çalıştığım için firmadan tam zamanlı çalışma teklifi almış idim ve bu süreci de değerlendirip 5 yıl süre boyunca tam zamanlı ARGE firmasında teknik müdür olarak çalıştım. Sonrasında da kendi girişimlerim ile teknoloji firması kurdum.
 

Yurt dışında geçen 11 yılın hayatımı pozitif yönde çok değiştirdiğine inanırım ve tüm gençlere bu şekilde yönlendiririm. Türkiye’ye döndüğüm yıllarda Kemerburgaz Üniversitesi kuruluyordu ve değerli hocalar arasında görev almayı kabul ettim. 2011 yılından bu yana Üniversite de öğretim üyesi olarak çalışmaktayım ve fen bilimleri enstitüsü müdürü olarak görev yapmaktayım.
 

►Mesleğinizi nasıl tanımlarsınız?

Üniversiteye hazırlık döneminde fen öğrencilerinin istediği ve en çok beğenilen mesleklerden biri idi.   Teknoloji ve bilgisayarlar zaten çocukluktan beri keyif aldığım bir alandı. Üniversitelerde eğitim alırken matematik altyapım ve ailemin eğitmen olması sayesinde zorlanmadan eğitimimi tamamladım. Meslek olarak hem ARGE firmalarında çalışmak, firma kurmak ve yatırımcı olarak işletmek, akademisyenlik yapmak anlamında değerlendirdiğimde hepsi ayrı ayrı keyif veren ve ekonomik getiriyi sağlayan meslekti. Profesyonel olarak elektrik ve bilgisayar mühendisliği alanını seçmese idim bir hobi uğraşı olarak gene ilgilenirdim.

 
► İlginizi Çekebilir : Aselsan AB Arge Listesinde!

 

►Mesleğinizin gerektirdiği yetenek ve beceriler nelerdir? 

Teorik ve pratik olarak hızlı düşünmek, eğitime hep açık olmak ve değişimlere 4 yılda bir hazır olmak, kendi bilgini yenilemek, bilgi ve fikir üretmek ve bunu hemen uygulaya geçirmek. Örnek vermek gerekir ise araştırmacı olarak bir kavramda geliştirme yapmak ve en kısa sürede sahaya indirmek. Bunun içerisinde teorik ve pratik düşünme, çıktısını yazılım olarak tasarlamak ve hazırlamak,  yazılımı ürünleştirmek ve genele yaygın hale getirmektir. Sistem seviyesinde ARGE den test sürecine kadar beceri elde edip yöneticilik tecrübesine de katkı sağlamaktadır. Akademisyen olarak ise güncel ARGE’de kavramsal çalışmalar yapıp saha problemleri takip edip çözüm üretip ve bu bilgileri yeni nesillere başarı ile aktarmak demektir.
 

►Mesleğiniz kişilik özelliklerinize, fiziksel özelliklerinize, becerilerinize ve ilgilerinize uygun mu?

Dinamik olmak ve koşturmayı seviyorsanız mesleğimiz en iyisidir. Fiziksel olarak da sağlıklı ve mental olarak rahat olmanız gerekmektedir. Stres ve adaptasyon süreçleri olan bir meslektir. Kişisel özeliklerim ve ilgim açısından iyi bir meslek seçimi olmuştur. Mesleğimiz bu sebepten hep genç kişilerin ellerindedir. Firmalarda genç çalışanlar yada genç yöneticiler karşımıza çıkmaktadır. Üniversitelerde ise durum biraz farklıdır ve daha çok tecrübeli kişiler görev almaktadır.
 

► İlginizi Çekebilir : Sinyal İşleme Nedir?

 

►Çevrenizdeki insanlara bu mesleği önerir misiniz?

Üniversite tanıtım döneminde özellikle tavsiye ettiğim meslekler elektrik, bilgisayar mühendisliği, endüstri mühendisliği ve işletmedir. Kişinin altyapısı ve becerisine göre tavsiye ettiğimiz meslekler daha da çoğaltılabilir fakat matematik becerisi ve alana ilgi duyan kişilere elektrik ve bilgisayar mühendisliklerini mutlaka tavsiye ederim. Genç yaşta başarı elde edebileceğin ve iyi kazanç sağlanabileceği bir meslek olarak dünyada önde gelmektedir. Yapılan gelişmelerin insanların hayatını kolaylaştırdığı, sağlık teknolojini ileri götürdüğü bir alan olarak son 50 yıla damgasını vurmuştur. Bu alanda çalışmanın ve araştırma yapmanın da eğlenceli olduğunu düşünürseniz çok fazla alternatifi olan bir alan değildir.
 

 

►Halen kendinizi eksik gördüğünüz konular var mı? Varsa bunlar nelerdir?

Meslek alanı o kadar geniş ki kendinizi her alanda geliştirmek isteseniz de buna ömrünüz yetmeyecektir. Sinyal işleme, bilgisayar ağları, kablosuz ağları, sayısal haberleşme ve kablosuz haberleşme alanında kendimi geliştirdim fakat birçok diğer alanlarda derinlemesine çalışmalar yapamadım. İleriki yıllarda telekomünikasyon alanlarında yapacağımız gelişmelerin sağlık alanında da uygulamaları olmasını isterim. Örneğin küçük hücre ağların uygulaması ise sağlık alanındaki organizasyonların veri alışverişi optimize edilerek daha verimli teşhislerin yapılabileceğine inanıyorum.
 
 
Safa BİLGİNER Safa BİLGİNER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.