elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İşletmelerde Üretim Yönetimi

Üretim nedir? Üretim yönetimi aşamaları nelerdir ve nasıl yapılır? Üretim çeşitleri nelerdir? Hizmet ve sanayi sistemlerinde üretim yönetimiyle ilgili merak edilenler yazımızda.



A- A+
26.05.2015 tarihli yazı 41899 kez okunmuştur.
Üretim:"İnsan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemidir."

Üretim Yönetimi: Ürün faaliyetlerinin, planlanması, yürütülmesi ve kontrolünü sağlar. Mal ve/veya hizmetleri düşük maliyet, yüksek kaliteyle zamanında standartlara uygun kararların alınmasını sağlayan işletme fonksiyonudur.
 
 

Üretim yönetiminin amaçlarını sıralamak gerekirse;
 
Tüketici taleplerini fiyat, zaman, kalite... gibi unsurların optimum şekilde karşılanması

Stok düzeyini mümkün olduğu ölçüde az tutarak, stok devir hızını arttırılması

İşletme elindeki kaynakları en verimli şekilde kullanması



1)Miktara Göre Üretim Çeşitleri
 
Belirli bir sürede üretilen ürünlerin miktarlarına göre 3 sınıfa ayrılır.
 
a)Bir Defaya Mahsus Mamul Üretimi
 
Bu üretim çeşidi, belli bir sürede tek çeşit ürün üretir. Bir daha aynı üretim tekrarlanmaz. Örnek olarak gemileri, köprüleri ve tünelleri verebiliriz.
 
b)Seri Üretim
 
Makinaya bağlı olarak ortaya çıkan üretim sistemidir. Aynı üründen çok sayıda elde edebiliriz. Özellikle imalat sanayide kullanılır. Aynı ürün çeşidinden çok sayıda elde ettikten sonra, seri biter. Ve yeni bir seriye geçilir.
 
 



► İlginizi Çekebilir: İşletmede Yönetim Süreci

 
c)Kitle Üretimi
 
Bu üretimde devamlılık önemlidir. Aynı üründen çok hızlı ve çok sayıda elde edebiliriz. Otomasyona dayalı sistemlerde daha çok görülür. Bu sebeple maliyeti yüksektir ve uzun süren bir üretim hazırlık evresi bulunur.
 
2)İzlenen Yola Göre Üretim Çeşitleri
 
Üretim sistemleri bir çok nedenden dolayı çeşitlilik gösterebilir. Örneğin; hammadde, insan hareket yönü, bilgi hareket yönü. İzlenen yola göre üretim çeşitleri 3'e ayrılır.
 
a)Atölye Tipi Üretim Sistemi
 
Bir diğer adıda görev tipi üretim sistemidir. Parti halinde, çok çeşitli girdiler ve bir çok amaca hizmet edebilecek üretim sistemidir. Yetenekli iş gücüne ihtiyç vardır. Düzensiz ve az sayıda talebe karşı çok çeşit ürün bulunur. Örnek; Otomobil servis istasyonları, maden işleyen atölyeler...
 
b)Akıcı Üretim Sistemi
 
Çok çeşitli girdiler seri olarak işlem görür. Özel amaçlı makinelerle birlikte yarı yetenekli insan gücüne ihtiyaç vardır. Az çeşit ürün vardır. Hammadde girişlerinde ve mamul çıkışlarında süreklilik önemlidir.
 
c)Proje Üretim Sistemi
 
Proje sistemi sadece bir ürünün veya boyutları çok büyük olan şeylerin kısıtlı sayıda üretilmesinde kullanılır. Az sayıda ve özel taplerlerden oluşur. Örneğin; uzay gemileri,uydular, gemiler, köprüler...
 

 
► İlginizi Çekebilir: İnovasyon ve Arge | 1. Bölüm

 
3)Hizmet Üretimi
 
Sanayi işletmelerinde hammaddelerin tedarikini yapıp, mamulü elde ederiz. Mamulü pazarlamak için dağıtım sürecine geçeriz. Mamuller önce üretilip sonra pazarlanabilir. Hizmetlerde ise durum böyle değildir. Önce pazarlanıp sonra üretilir. Hizmetler depolanamadığı için üretildiğinde alıcılar hazır değilse hizmet kaybolur.
 
 



► İlginizi Çekebilir: İnovasyon ve Arge | 2. Bölüm


a)Pazar
 
Bütün hizmet sistemlerinin şekillendirdiğimiz müşteri potansiyeli pazarımızdır. Mevcut tüketicilerin yaşları, cinsiyetleri, talepleri vb. belirlenerek bu alanda hedefler koyulmalıdır.
 
b)Hizmet
 
Müşteri için hazırlanmış faydalardır. Hizmetin analizlerini yapmak oldukça zor ve uğraştırıcıdır. Hizmetler soyuttur bu sebeple somutlaştırabilecek ürünlerle desteklenmelidir.
 
c)Dağıtım Sistemleri
 
Dağıtım- Sunum sistemlerini 3 grupta inceleyebiliriz.
 
Personel: Kabiliyetli elemanlar hizmet sektöründe başarıya ulaştırır.
Müşteri: Müşteri seçimleri de personel seçimleri gibi özenle seçilmelidir. Müşteriler üretimde ve sunumda birebir muhattabımız olacaktır.
Teknoloji ve Fiziksel Kaynaklar: Hizmetin çeşitlenmesi, hızlanması, kalitenin yükselmesi gibi konularda önemli faktörlerdendir.
 
 



► İlginizi Çekebilir: Öfke ve Öfke Kontrolü

 
d)İmaj, Kültür ve Misyon
 
Müşterilerde bırakılan iz imajdır. Bu imajın olumlu olması büyümeye etkisi çok fazladır. Bulunan bölgenin geleneklerine, kurallarına uygun hizmetler verilmelidir. Üstlenilen amaçları uygun bir şekilde yapılması gerekir. İmaj, kültür ve misyonun doğru belirlenip uygulanması güven duygusunu oluşturur.



Kaynak:

►İşletme Yönetimine Giriş
►businessdictionary
Ece ÜLKER Ece ÜLKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.