elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tüketici, İndirimli Elektrik Kullanabilecek

Proje ile tüketiciye kendi elektriğini en uygun fiyattan satın alma imkanı sunuluyor. Artık elektriğinizi istediğiniz satıcıdan alabilir ve elektrik faturanızda % 8-10 arasında indirim sağlayabilirsiniz. EPDK tarafından yapılan açıklamaların detayları haberimizde...



A- A+
01.02.2014 tarihli yazı 10788 kez okunmuştur.
Geçtiğimiz hafta perşembe günü Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından gerçekleştirilen toplantıda bazı kararlar alındı. Bu kararlardan en ilgi çekeni ise, belirli bir kullanıma sahip kullanıcıların elektrik ihtiyaçlarını sadece kendi bölgesindeki şirketten almak yerine istediği firmadan tedarik edecek olması. Bu uygulamaya ise “serbest tüketici” uygulaması deniliyor.

 
Nedir Bu “Serbest Tüketici” Uygulaması?

EPDK bu toplantıda, elektrikte serbest tüketici limitini 5 bin kilovat saatten (kWh),  4 bin 500 kWh’ya düşürmüştür. Basit bir hesap yapılırsa, günümüz elektrik fiyatlarına göre aylık faturası 133 lira ve üstü olan her hanenin elektrikte “serbest tüketici” olabileceği, yani tükettiği elektriği kimden alacağını seçebileceği sonucunu doğurmaktadır. Ancak proje için gerekli olan teknik altyapı tamamlanırsa, 2015’te yaklaşık 34 milyon elektrik serbest tüketicisi olabilecek. Konuyla ilgili açıklama yapan EPDK yetkilileri, bu haktan yararlanabilmek için abonelerde elektronik sayaç olması gerektirdiğini söyleyerek, “Teknik altyapımız 2015 yılına kadar 34 milyon elektrik sayacını uzaktan okumaya izin verirse, herkes serbest tüketici olabilecek. Bu da rekabetin artacağının işaretidir. İndirimli fiyattan tutun, faturanın taksitlendirilmesine kadar birçok yeniliğin geldiğini göreceğiz” denliyor.

 

Tüketici Nereye Başvuracak?

Elektrik Dağıtıcıları Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Arslan'ın verdiği bilgiye göre, bu promosyondan yararlanmak isteyen abone ilk olarak toptan satış şirketleri ya da bulundukları bölgedeki elektrik perakende satış şirketine başvurarak bu haktan yararlanabilmektedir. Arslan, “Serbest tüketici adayları, perakende satış şirketine başvurup ‘Sözleşme yapmak istiyorum’ dediğinde indirim hakkında yararlanmaktadır. Bununla birlikte toptan satış şirketleri de benzer teklif alabiliyor. Bu hakkı kullanması için faturasının en az 133 lira ve sayacının elektronik olması gerekiyor” dedi. Günümüzde 500 bin serbest tüketici bulunmaktadır. Limit düştüğünde, sisteme 500 bin yeni serbest tüketicinin daha girmesi öngörülmektedir.


 

 
 
Alper   Görkey Alper Görkey Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.