elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kepler Teleskobu Mucizesi

Yakın bir zamanda Amerika Birleşik Devletleri, uzay kuruluşu NASA’ya ait olan KEPLER teleskobu tarafından içinde bulunduğumuz Güneş Sistemimiz dışında 715 yeni gezegen tespit ettiği açıkladı. Böyle bir başarının ilk olduğunu belirten uzmanlar bakalım bundan sonrası için neler söylüyor. Detaylar haberimizde...



A- A+
03.03.2014 tarihli yazı 13525 kez okunmuştur.

Ötegezegenlerin keşiflerinin başlamasıyla ilk günden bu yana geçen yaklaşık olarak 20 yıl içinde konunun uzmanları 1000'in üzerinde yeni dünya keşfettiler. Kepler Teleskobu'nun son tespit ettiği gezenenlerin tümü çok gezegenli sistemlerde bulunmaktadır. Bu gezegenler 305 yıldızın yörüngesinde bulunmaktadır. 

 

► İlginizi Çekebilir:  Kepler Teleskobu, Yaşanılabilir Üç Yeni Gezegen Gözlemledi!!!


 



 

Yeni Keşfedilen Gezegenler

Bulunan yeni gezegenlerin %95′i kadarı dünyamızın dört katı yarıçapına sahip olan Neptün’ten daha küçüktür. Bulunan gezegenlerin dördünün yarıçapı Dünya’nın 2,5 katından az olduğu belirtilmiştir. Bu gezegenler, “yaşanabilir bölgede” bulunan yıldızların yörüngesinde hareket etmektedir. Yaşanabilir bölge demişken bu kavramı açıklarsak; bir yıldızın etrafında suyun sıvı halde kalabildiği bölge demektir.

 

► İlginizi Çekebilir:  DARPA'dan Katlanabilir Dev Uzay Teleskopu


 



 

Kepler’in Gözünden Bakarsak;

Kepler Teleskobu'nun keşfettiği gezegenler dünyamıza yüzlerce ışık yılı mesafede bulunmaktadır. Bunun dezavantajı ise çok detaylı bir araştırma gerçekleştirememiş olmamızdır. Kepler, 2009 yılında 600 milyon dolarlık bir proje ile kullanıma alındı. Başlangıçta Kepler'in görevi, Samanyolu Galaksisi’ndeki gezegenlerin olası sayısını tespit etmekti. Geçtiğimiz çarşambadan önce Kepler teleskobu 246 gezegenin varlığını tespit etti.
 


 

Gezegen Sayısının Hızlı Değişimi

Son buluşlar ile bu sayı 961’e kadar yükseldi. Son 20 yıldır kendi alanlarında yapılan bütün keşiflerin yarısından daha fazladır. Kepler teleskobu ilk keşiflerine başlamadan önce bulunan gezegenlerin sayısı oldukça düşüktü. Fakat “çokluk ile doğrulama” adı verilen yeni yeni yaygınlaşan istatistik yaklaşımı ile çarşamba günü açıklanan yeni gezegenlerin dökümünde bir anda yükselme gerçekleşti.




KAYNAK:

► BBC

 


Alper   Görkey Alper Görkey Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.