elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Güneş Paneli Temizliği Robotlarla Yapılabiliyor

Güneş panellerinin en önemli sorunlarından biri temizliğidir. Su sıkıntısı çeken ülkelerde güneş panelini temizlemek oldukça zordur. Bundan dolayı Aegeus Technologies firması güneş panellerini susuz temizleyebilen bir robot geliştirdi. Detaylar yazımızda.



A- A+
16.03.2021 tarihli yazı 7657 kez okunmuştur.
Güneş panellerinin temizliği, verimlilik ve sürdürülebilirlik açısından oldukça önemlidir. Panellerin temizliğinde demineralize su kullanılmaktadır. Güneş panellerinin bakımı belirli aralıklarla yapılmaktadır. Fakat güneş panelleri temizlenirken verimliliği yüzde 30 civarında düşmektedir. Güneş panellerinin temizlenmesinde su kullanıldığı için ve bu işlem oldukça tehlikeli olduğundan açıkta kalan kablo ya da gevşek bağlanmış bir bağlantıda ciddi biçimde elektrik çarpmasıyla karşılaşılabilmektedir. Özellikle Hindistan gibi ülkeler su sıkıntısı çektiğinden dolayı güneş panellerini temizlemek, ülke içinde su sıkıntısını arttırmaktadır. Bu sebeplerden dolayı yeni kurulan Aegeus Technologies su kaynaklarını korumak amacıyla Unicorn ve Shreem adlı akıllı susuz güneş paneli temizleme robotlarını geliştirdi.  
 


Şekil 1: Unicorn Robotu
Unicorn robotu makine öğrenme dili olan ML özelliklerine sahip bir robot. Toz parçacıklarını, kuş pisliklerini temizleyebilen ve panel kırılmasını ayırt edebilen Unicorn, Zaman modunu kullanılarak günün ve haftanın belirli bir saatinde çalışacak şekilde ayarlanabilir ya da otomatik modu ayarlayarak toz seviyesine göre çalıştırılabilir. Tam otomatik sistem moduna alındığında boyut ve coğrafyadan bağımsız olarak hem çatılar hem de zemine monte çiftlikler için ideal olarak kullanılabilir. Manuel moduna alındığında ise merkezi izleme istasyonuna veya belirlenen cep telefonuna GPRS üzerinden iletişime geçebilir. Unicorn, toz seviyesine bağlı olarak olarak saatte 400-800 paneli kolayca temizleyebilmektedir.
 


Şekil 2: Shreem Robotu
Shreem robotu ise çatı üstü güneş panelleri için geliştirildi. Eksenel ve radyal olmak üzere  2 set mikrofiber  bez fırçadan oluşan Shreem, toz parçacıklarının panellerden düzgün şekilde uzaklaştırılmasını sağlar ve radyal fırçası ile  kenarlarda kalan tozları temizler. Yaklaşık 5 kg ağırlığa sahip robot, saatte yaklaşık 200 panel temizleyebiliyor. Shreem'de bluetooth olduğu için mobil uygulama aracılığıyla çalıştırılma özelliğine sahip. Ayrıca RF uzaktan kumandalı bir kontrolör kullanılarak çalıştırılabilmektedir.

Unicorn ve Shreem, suya ve zararlı kimyasallar yerine hava ile yıkama teknolojisini kullanmaktadır. Li-ion piller ile çalışan robotlar, istasyonlarına döndüklerinde bir güneş paneli aracılığıyla şarj olurlar. Ayrıca bu istasyonda yağmur, rüzgar hızı, vb. hava parametreleri takip edilir ve temizleme işlemi bu parametrelere göre yapılır. Güneş paneli temizliğinde harici bir güç kaynağına ya da herhangi bir kablolamaya gerek kalmayan bu tür teknolojilerin kullanılması, panellerin ömrünü uzatmaktadır.

Kaynak:

 electronicsforu.com
► eqmagpro.com

YAZAR: Melisa Gülistan CANBAZ

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.