elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Katlanabilir Güneş Panellerinde Rekor Verimlilik

Koreli araştırmacılar katlanabilir güneş panellerinde rekor bir verimliliğe ulaştı. Peki bu güneş panellerinin özelliği ne? Katlanabilir olması güneş panellerine neler kazandırıyor? Detaylar yazımızda.



A- A+
26.02.2021 tarihli yazı 4698 kez okunmuştur.
Pusan Ulusal Üniversitesi'ndeki araştırmacılar %15,2 verimliliğine ulaşan katlanabilir güneş paneli geliştirdi. Aynı zamanda %80 transparanlık sunan bu güneş paneli neredeyse bir cam gibi görünüyor. Bu değer, şu ana kadar karbon nanotüp kondüktörler ile katlanabilir güneş panellerinde ulaşılan en yüksek değer oldu. Çalışma aynı zamanda genel erişime açık bir şekilde Advanced Science’da yayınlandı.

 
Pusan Ulusal Üniversitesinden, Profesör Il Jeon çalışma hakkında: “Sadece esnek olan elektroniklerin aksine, katlanabilir cihazlar katlanma yarıçapının 0.5 mm değerine kadar indiği ciddi deformasyonlara maruz kalıyor. Bu, esnek hale getirilebilen ancak asla tamamen katlanamayan geleneksel ultra ince cam alt tabakalar ve metal oksit şeffaf kondüktörler ile mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

Yeni katlanabilir güneş panelinin yapımında yüksek transparanlığı ve yüksek mekanik dayanımından dolayı karbon nanotüpler (SWNT) kullanılmış. İletken tabaka poliimid (PI) alt tabaka ile birleştirilmiş. Sonrasında ise aynı akımdan daha fazla şarj kazanılması için SWNT-PI nano-kompozit tabakaya bir miktar safsızlık kazandırılmış. Sonuç olarak ortaya çıkan katlanabilir güneş paneli sadece 7 mikrometre kalınlığında, bu ince yapısına rağmen 10000 katlanmaya kadar yapısını koruyabiliyor. Profesör Il Jeon, ortaya çıkan bu sonucun hem verimlilik açısından hem de stabilite açısından eşine zor rastlanır olduğunu söylüyor.



 
Katlanabilir güneş panelleri en büyük avantajı, alışık olduğumuz rijit plaka şeklindeki güneş panellerinin aksine taşınabilir olmaları. Hafif yapılarıyla kolaylıkla taşınabilen ve katlanabilirlik özellikleriyle de kolaylıkla depolanabilen bu güneş panelleri, günümüzde en çok kamp severler ve gezginlerce kullanılıyor. Kamp, dağcılık gibi doğa aktivitelerinde çantanızda bir katlanabilir güneş paneli bulunması kaybolma gibi durumlarda hayat kurtarıcı olabiliyor. Güneş panellerinin yoğun olarak kullanıldığı bir diğer yer de uzay çalışmaları. Güneş panelleri uzay araçlarında yoğun bir şekilde kullanılıyor. Bu araçlardaki güneş panelleri aç-kapa mantığı ile çalışıyor ve tam katlanabilir değiller. Katlanabilir güneş panellerinin gelişimi ile bu paneller uzay araçlarında kullanılarak hem kolay depolama hem de uzay araçlarında çok önemli olan hafifleme sağlanabilir.


 
Günümüzde dahi fazlalıkla kullanım alanı bulunan güneş panellerinin, teknolojinin gelişmesi ve katlanabilir alternatifleri gibi daha kolay çözümler sunan tipleri geliştirildikçe, gelecekte daha da yaygın olacağını söylemek mümkün.

Kaynak:
 interestingengineering.com
► advancedscience.com
 
YAZAR: Melih Eren GENÇ
 


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.