elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Akıllı Hoparlörler Hayat Kurtaracak!

Yapay zekayı kullanabilen ev cihazları, tehlikeli durumları fark edebilir ve yardım çağrısı yapabilirler. Yeni geliştirilen akıllı hoparlörler, kalp krizi gibi önemli durumlarda erken müdahale şansını artıracak. Detaylar haberimizde.



A- A+
15.07.2019 tarihli yazı 5393 kez okunmuştur.
Yapay zeka, insan sağlığını iyileştirmede ve yaşam kalitesini artırmada yaygın olarak kullanılıyor. 2018 yılında kalp krizlerine erken müdahale şansını artırmak için yapılan çalışmalar sonucunda kalbin durmasını tespit edebilen akıllı bir saat geliştirildi. Bilim insanları, Amazon Echo gibi akıllı hoparlörlerin bir gün kalbin durmasını tespit etmek için kullanılabileceğini öngörüyor.

Washington Üniversitesi’nden bir ekip, oksijenin beyne ulaşamaması nedeniyle ortaya çıkan agonal solunumun (nefes alma güçlüğü) sesini dinleyen temassız, yapay zeka destekli akıllı hoparlör sistemini geliştirdi. Ani kalp durması ile acı çeken insanlar, güçlükle nefes alıyorlar. Bu zaman diliminde evde yalnız yaşayanlar yardım isteyemiyorlar. Araştırmacılar, bu sistemin agonal solunumu algılayarak, kalp krizini tespit etmek için kullanılabileceğini ifade ettiler. Akıllı hoparlörler, kalp krizini tespit ettiğinde ise acil durum servislerini uyarıyor.

 

Washington Üniversitesi (UW) Tıp Fakültesinde hekim ve araştırmacı olan Jacob Sunshine, sistemin hızlı bir şekilde, yardım edebilecek kişi ya da kurumları uyarması için geliştirildiğini ve bu sistemin iyi bir ses algılayıcısı olduğunu belirtti. Algılanan veriler, işleme yapabilmek için sadece birkaç saniye depolanıyor. Geliştirilen hoparlörler, akıllı telefonlarda da kullanılabilecek.

Ekip, 2009-2017 yılları arasında Seattle’ın acil servisine gelen çağrılardan 236 agonal nefes kaydı oluşturdu. Ses kayıtlarına, günlük ortamlarda duyabileceğimiz araba sesi, evcil hayvan sesi gibi sistemi etkileyebilecek sesleri ekleyerek farklı mesafelerden denemeler yapıldı. Gerçek kalp krizi vakasıyla karıştırılmaması için, yaklaşık 83 saat normal uyku gürültüsünün yanı sıra horlama ve uyku apnesi de eklendi.

Sistem, 6 metre uzağa yerleştirildiğinde bile, seslerin %97’sinde agonal solunumu algılayabildi. Geliştirilen akıllı sistem, neredeyse hiç yanlış alarm olmadan agonal solunumu tespit edebildi. Araştırmacılar, bununla birlikte, acil servislere gelen yanlış uyarıları önlemek için algoritma üzerinde daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirttiler. UW doktora öğrencisi Justin Chan, sistemin gerçek zamanlı çalıştığını, bu yüzden internet üzerinden veri gönderiminin şuan için gerçekleşmediğini belirtti.

Çok sayıda insan kalp krizi riski altında ve geliştirilen ses algılayıcılarının yardımıyla insanlar sürekli kontrol altında olacak. Sistem, yaşlı bakım evleri gibi sağlık kuruluşlarında kullanılacak. Sürekli şarj etmeyi gerektiren giyilebilir cihazlardan daha iyi bir çözüm olacağı düşünülüyor. Akıllı hoparlörlere yaklaşık bir yıl sonra ticari olarak erişilebilir olması bekleniyor.


 




Kaynak


 
►spectrum.ieee.org
►independent.co.uk
►healthline.com

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.