elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Mum İle Çalışan Hoparlörle Tanışın:
Pelty

İtalyan Pelty firması sadece bir adet mum yardımıyla çalışabilen ve başka hiçbir güç kaynağına gereksinim duymayan bluetooth hoparlörü üretti. Bu yeni dekoratif ürünün detaylarını sizler için derledik..



A- A+
11.07.2014 tarihli yazı 9502 kez okunmuştur.
Hiç kuşkusuz müzik hayatımızın önemli bir parçası. Ailenizle ya da sevdiklerinizle geçireceğiniz güzel bir akşam yemeği sırasında, serin bir yaz akşamı arkadaşlarınızla kutlama yaparken ortamda bir mum ışığı ve hafif de bir müzik olsun istiyorsanız Pelty ile tanışmanızı öneririz.
 
 

İtalyan Pelty firması enerjisini küçük bir mumdan alan dekoratif bir hoparlör üretti. Bu hoparlörde batarya, güneş pili, kablo ya da başka herhangi bir elektrik enerjisi sağlayıcı donanım bulunmuyor. İçerisine yerleştirilen termoelektrik dönüştürücü sayesinde Pelty ısıyı doğrudan elektrik enerjisine çeviriyor. Bu şekilde enerjilenen hoparlörü kullanabilmeniz için yapmanız gereken tek şey akıllı telefonunuzu bluetooth aracılığıyla Pelty’e bağlamak ve müziğinizi oynatmak.

 
 
 
►İlginizi Çekebilir: Atık Isı Geri Kazanımı


Mumla aktifleşen hoparlör fikri, ürünün tasarımcısı ve mucidi Gianluca Gamba'a ait. Şık ve zarif bir akşam yemeği masasında sıradan bluetooth hoparlörlerin yeteri kadar güzel olmadığını düşünen Gianluca kendi tasarımı olan Pelty’i bu ve benzeri özel anlar için üretmiş.
 
 


Eskitme tarzı plastik kullanılarak yapılmış Pelty’nin elektrik enerjisini depolayacak herhangi bir aksamı bulunmadığından hiçbir şekilde şarj edebilmek de mümkün değil.

Ar-Ge çalışmaları üzerine yoğun ilgi duyan Gamba, Pelty’i tasarlarken iki farklı metalin sıcak ve soğuk ısı etkisiyle elektrik üretimi teorisi “Termoelektrik Etki (Peltier Etkisi)”nden yararlarak bu çalışmasını gerçekleştirmiştir. Hatta ürün ismini de bu teoremden almış.

 
 

Tek bir mumdaki ısı enerjisinin hoparlörü çalıştırmaya yettiği Pelty’de 1 mum ile 5 saate kadar müzik keyfini yaşayabiliyorsunuz. Hoparlör içinde kullanılan ve ısı etkisi ile çalışan prototipin gücü ise 12W olarak belirtiliyor.

Seramik, cam, kereste.. gibi malzemeler kullanılarak tamamen el yapımı bir şekilde İtalya’da üretilen Pelty’nin siyah ve beyaz renkli iki modelinin ön siparişleri “Indiegogo.com” sitesinden alınmaya başlandı.


 
 
 

Kaynak:


►Pelty
►Gizmag

 
Batuhan Koyuncu Batuhan Koyuncu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.