elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dokunarak Veri Göndermek Mümkün Olabilir

Günümüzde NFC , Bluetooth gibi kablosuz veri iletimi sağlayan teknolojiler oldukça revaçta ve yaygın bir şekilde kullanılıyor. ABD’de bulunan Purdue Üniversitesi’nin mühendisleri dokunarak bilgi iletmeyi mümkün kılan başka bir teknoloji geliştirdiklerini açıkladı. Ayrıntılar yazımızda.



A- A+
11.12.2020 tarihli yazı 6597 kez okunmuştur.
Prototip halindeki proje,  insan bedeninin bir kredi kartı veya akıllı telefon ile bir okuyucu arasında bir bağlantı gibi davranmasını sağlıyor . Ayrıca bu projenin parmak ile dokunarak bilginin gönderildiği ilk proje olduğu belirtiliyor. Henüz para transferi yapamasa da , araştırmacılar prototipin bir saat gibi takılarak herhangi bir laptop üzerinde bulunan sensöre dokunulmasıyla birlikte fotoğraf ya da şifre gibi bir bilginin gönderilebildiğini belirtiyor.

Üniversitenin mezunlarından Shovan Malty öncülüğünde yürütülen çalışma “Transaction on Computer-Human Interaction” adlı bilimsel dergide yayınlandı. Makalede bu teknoloji kullanılarak vücutta bir çeşit internet ağı oluşturulması ile akıllı telefonlar, akıllı saatler, kalp pili ve insülin pompası gibi giyilebilir ve takılabilir cihazların nasıl bilgi gönderebileceği anlatılıyor.

 

 
İlginizi Çekebilir: NFC ile Temassız Ödeme

Genellikle bu cihazlar vücuttan yayılan Bluetooth sinyalleri aracılığıyla haberleşme sağlıyor. Purdue Üniversitesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği’nden Doç.Dr. Shreyas Sen hackerların bu sinyallere yaklaşık 10 m mesafeden müdahale edebileceklerini belirtirken bu yeni teknolojinin, sinyalleri elektromanyetik spektrumda  Bluetooth haberleşmeden daha düşük bir frekansta bulunan “Elektro-Quasistatik “ aralıkta kenetleyerek vücut içerisinde hapsedebileceğini ve bu sayede Bluetooth sinyalleri gibi yayılma olmadan güvenli bir haberleşmenin sağlanabileceğini ifade etti.

Ekibin aktardığına göre bilgi yüzey ile doğrudan temas edilmeden transfer edilemiyor böylece hackerların sinyalere müdahale ederek özel bilgileri çalmasını da önlüyor. Bu özellik laboratuvarda insan üzerinde test edildi. Bir kişi elektrot bağlanmış , bilgiyi parmaktan alacak alıcı eklenmiş olan ve bilginin transfer edildiğini bildirecek ışıklı uyarı bulunan iki komşu yüzey ile etkileşime geçti. Uyarı ışığı sadece direkt temas edilen eletrodun bulunduğu yüzeyde yanarken diğer yüzeyde kapalı kalarak bilgi iletimi olmadığını göstermiş oldu.

 

 

POS cihazları ve Apple Pay gibi uygulamalar Bluetooth’a göre daha güvenli alternatif olan NFC (Yakın Alan İletişimi) kulanıyor. Sen’e göre bu teknoloji cepten herhangi bir cihaz çıkarmadan sadece el hareketi ile güvenli bir ödeme kolaylığı sağlayabilir. Araştırmacılar bu teknolojinin anahtarlıklar  ya da mekan girişlerinde kullanılan bluetooth ile haberleşen cihazların yerini alacağına inanıyor. Böylece bir kişi sadece kapı koluna dokunarak içeriye giriş sağlayabilecek.

Bu teknolojiyi gerçek hayatta uygulamak için her yerde parmak tanıyabilecek donanımın ve cihazlarda da sinyalleri vücut aracılığıyla parmak uçlarına iletebilecek şekilde ayarlanacak  ve bununla birlikte cihazın kullanılmadığı zaman veri transferi yapmaması için kapanmasını sağlayacak yazılımın bulunması da gerekecek.

Sen, “Bugünkü büyük dokunmatik ekranları düşünün. Bilgisayarın aldığı tek bilgi dokunduğunuz bölgenin yer bilgisi. Ancak bilgiyi dokunma ile transfer etmek ,büyük dokunmatik ekranların işlevini de değiştirebilir.” İfadelerini kullandı. Ekip buluşlarını 2021’in Mayıs ayında düzenlenecek olan ACM CHI (Association for Computing Machinery’s Computer Human Interaction) konferansında sunacak.




Kaynak:

► theengineer.co.uk


 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.