elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yatay ve Dikey Tip Sigortalı Yük Ayrıcıları

Elektrik tesislerinde aşırı akım veya kısa devre gibi arızaların önlenmesi ile birlikte bir arıza durumunda sadece arızalı olan bölümün devre dışı bırakılması ile birlikte tesisteki sorunsuz kısımların çalışmalarına devam etmesi işletme güvenliği, sistem toplam verimi açısından oldukça kritiktir. Dağıtım ve besleme şebekesinde koruma fonksiyonları en hassas ve güvenilir bir şekilde yerine getirilmelidir. Bu makalemizde yatay ve dikey tip sigortalı yük ayırıcılarını sizlere anlatacağız.



A- A+
15.11.2024 tarihli yazı 1519 kez okunmuştur.
Kesici, kontaktör, ayırıcı, yük ayırma anahtarı, sigortalar vb. birçok farklı çeşidi olan şalt cihazlarının temelde belirli hedefleri vardır. Bunlar; korumak, ayırmak ve izole etmek.

Türüne bağlı olarak anahtarlama elemanları tekli veya çoklu anahtarlama görevleri için kullanılabilirler. Anahtarlama işlemi birkaç farklı anahtarlama elemanının kombinasyonundan faydalanarak da yürütülebilir.

Yük ayırıcılar, dağıtım panolarında enerji kesici olarak kullanılmakla birlikte bakım müdahalelerinde yüklerin izolasyonu içinde kullanılır. Yük ayırıcıları, orta gerilim şalt tesislerinde ayırıcılar ve kesiciler arasındaki boşluğu doldurmak amacıyla geliştirilen cihazlardır. Normal, topraklı, sigortalı ve sigortalı topraklı olmak üzere dört farklı yapıya sahip olan yük ayırıcılar ihtiyaca göre, üç veya tek kutuplu olarak, dikey/yatay düzleme monte edilebilecek yapıda üretilebilir. 

 

Dikey Tip Sigortalı Yük Ayırıcıları (DSYA)


Dikey Tip Sigortalı Yük Ayırıcıları (DSYA), 3 Fazlı AC devrelerde, özellikle dağıtım ve endüstriyel güç sistemlerinde kullanılan, elektrik akımını kesme ve elektrikli ekipmanları ayırma işlemlerini gerçekleştiren cihazlardır. Bir başka deyişle elektrik dağıtım panolarında devrenin güvenli bir şekilde açılmasını, kapatılmasını ve aşırı akımlara karşı korunmasını sağlamaktadırlar. Dikey tip sigortalı yük ayırıcıları aşırı akımlara karşı koruma görevinin yanı sıra, entegre akım trafolu tipleri ile ölçüm ihtiyaçlarına da çözüm sunmaktadırlar.

Bu sistemler, genel olarak orta gerilim şebekelerinde, büyük sanayi tesisleri ile enerji üretim ve dağıtım tesislerinde yaygın olarak kullanılır. Aşırı yük akımları ve kısa devre durumlarında korumayı sağlayabilen Dikey Tip Sigortalı Yük Ayırıcıları’nda akımı güvenli bir şekilde kesebilen NH sigortalar basit bir uygulama ile değiştirilebilir. Termik manyetik şalterlere göre daha uygun maliyete sahip olan bu cihazlarda, kısa devre akımına karşı tepki süresi termik manyetik şalterlere nazaran daha hızlıdır. Dikey Tip Sigortalı Yük Ayırıcıları yüksek mekanik dayanıklılığa sahip olmakla birlikte dış koşullara karşı da korumalıdır. Dikey Tip Sigortalı Yük Ayırıcılarının açılma süresi, cihazın dizaynı sırasında belirlenmekle birlikte genellikle birkaç milisaniye ile birkaç saniye arasında değişmektedir.

 

Park pozisyonu özelliği sayesinde Sigma Dikey Tip Sigortalı Yük Ayırıcıların bakım onarım güvenliğini sağlanır. Ayrıca Sigma Dikey Tip Sigortalı Yük Ayırıcıları 3 fazı birlikte veya ayrı ayrı açabilme opsiyonuna sahiptir.

 

Dikey Tip Sigortalı Yük Ayırıcılarının çalışma prensibi, bir sigorta bağlantısının erimesi veya bir anahtarı açarak devreyi kesme işlemine dayanır. Sigortalar, genellikle yalnızca bir mekanik sistemle tamamlanan ayırıcı tarafından korunur. Aşırı akım veya kısa devreyi tespit etmek için tasarlanmış ana sigorta elemanı, devreyi keser ve bu anda yük ayırıcıları devreyi mekanik olarak açar ve elektrik akımını güvenli bir şekilde durdurur.

Bu tip ayırıcının dikey olarak isimlendirilmesi, ayırıcı mekanizmasının dikey yönde hareket etmesinden kaynaklanmaktadır. Sigorta elemanının yerinden çıkarılması veya devre dışı bırakılması işlemi, sırasıyla dikey hareketle yapılır. Bu cihazlar, çoğunlukla elektrik şebekelerinde, bir arıza durumunda veya bakım sırasında devreyi güvenli bir şekilde izole etmek amacıyla kullanılır. Sigortalı yük ayırıcıları yalnızca arıza durumunda değil, aynı zamanda bakım ve onarım çalışmaları sırasında da devreyi güvenli bir şekilde izole etmek için kullanılabilir.



 

Sigma Dikey Tip Sigortalı Yük Ayırıcıları'nın Öne Çıkan Özellikleri



Sigma Dikey Tip Sigortalı Yük Ayırıcıları 630 A’e kadar TS EN 60947-3 standardına ve CE normlarına göre NHC00, NH00, NH1, NH2, NH3 boylarında NH bıçaklı sigorta kullanımına uygun olarak
Türkiye’de üretilmektedir. Dikey tip sigortalı yük ayırıcılar NH bıçaklı sigortalar ile birlikte kullanıldıklarında yük altındaki nominal akımların güvenli bir şekilde ayrılmasını ve aşırı akımlara karşı da korumayı sağlar. Mekanik ve elektriksel yalıtım özelliği çok yüksek olan yanmaz BMC gövde malzemesi kullanılan Sigma yük ayırıcılarında bakım-onarım maliyetlerinden yüksek tasarruf yapılabilme olanağı mevcuttur.


► NHC00, NH00, NH1, NH2, NH3 sigorta kullanımına uygun tasarıma sahiptir.
► 3 fazı birlikte veya ayrı ayrı açılır olarak seçilebilme imkanı vardır.
► Sigma NH sigortalar ile yüksek kesme kapasitesi.
► Ark seperatörleri ile oluşan arkın kesiciye zarar vermesi önlenmiş olur.
► Mekanik ve elektriksel yalıtım özelliği çok yüksek olan, 960 derece ısıya dayanıklı BMC gövde malzemesi kullanılmıştır.
Bıçaklı sigorta tutucu kontaklar gümüş kaplamalıdır.
► Park pozisyonu özelliği ile bakım ve onarım güvenliğine sahiptir.
► Bıçaklı sigorta telinin eridiği dışarıdan gözlemlenebilmektedir.
► Güç kayıpları düşüktür.
► Arka baralara yerleştirilen akım transformatörleri ile her faza ait akımların ölçülebilme imkanı vardır.

 
Dikey tip yük ayırıcıda paralelleme aparatı kullanarak 1.250 Ampere kadar çıkabilir.


 

Yatay Sigortalı Yük Ayırıcıları (YSYA)


Yatay Sigortalı Yük Ayırıcıları, elektrik şebekelerinin güvenliği ve verimliliği için temel ekipmanlardır. Bu cihazlar, elektrik akımını kesme ve devreyi izole etme işlemlerini gerçekleştirerek, ekipmanları aşırı yük, kısa devre ve diğer arıza durumlarının etkilerinden korur.

Yatay Tip İzoleli Yük Ayırıcıları, çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadır. Bu cihazlar özellikle, orta gerilim (OG) şebekelerinde, endüstriyel tesislerde, enerji üretim santrallerinde ve elektrik dağıtım sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Enerji sistemlerinin emniyeti, bakım ve onarım sırasında cihazların korunması ve arıza durumu yönetimi amacıyla kritik öneme sahip Yatay Sigortalı Yük Ayırıcıları, seri olarak açılıp kapatılabilmesi için monte edildiği zemin açma kapama sırasındaki esneme ve sarsılmalara karşı dayanıklı olmalıdır. Bu şart sağlandığı takdirde yük ayırıcılar kullanma şekline göre pano ön yüzüne veya pano içerisine monte edilerek kullanılır. Yatay tip, bir cihaza ait mekanik yapının yatay hareket etmesini ifade eder.

Yatay sigortalı yük ayırıcılarının kullanımında dikkatli olunması gereken bir diğer husus kapağın kapatılarak yerine tam oturtulması gerekliliğidir. Aksi durumda yeterli kontak teması sağlanamadığından kontak direnci büyümekte ve sonuç olarak bu durum enerji kayıplarının artması, yük ayırıcının kullanma ömrünün azalmasına sebep olmaktadır.

Yatay Tip Sigortalı Yük Ayırıcılarının temel işlevi, elektrik akımını güvenli bir şekilde kesmek ve devreyi izole etmektir. Bunların yanı sıra sistemdeki ekipmanları aşırı yük ve kısa devre gibi arızalardan korumaktadırlar. Bu cihazlar, bir elektrik devresinde güvenliği sağlamak amacıyla, yük ayırma, arıza durumunda akımın kesilmesi ve bakım veya onarım faaliyetleri sırasında devreyi güvenli bir şekilde ayırmak gibi temel işlevler için kullanılmaktadırlar.

 

Sigma Yatay Tip Yük Ayırıcıları TS EN 60947-3 standartlarına ve CE normlarına uygun olarak üretilmektedir. Gövde malzemesi 960 derece ısıya dayanıklı termoplastik malzemeden oluşmuş olup, akım geçiren bölümler %99.9 saflıkta elektrolitik bakırdır.


Sigma Yatay Tip Sigortalı Yük Ayırıcıları'nın Öne Çıkan Özellikleri


Sigma Yatay Tip Sigortalı Yük Ayırıcıları, NH sigortalar ile birlikte kullanıldığında, devreyi manuel olarak açıp kapamanın yanı sıra, herhangi bir kısa devre veya aşırı yük akımı oluşması durumunda devreyi güvenli bir şekilde kesmeye yarayan elektriksel devre koruma ve kontrol elemanıdır. Sigma Yatay Tip Yük Ayırıcıları TS EN 60947-3 standartlarına ve CE normlarına uygun olarak üretilmektedir. Gövde malzemesi 960 derece ısıya dayanıklı termoplastik malzemeden oluşmuş olup, akım geçiren bölümler %99.9 saflıkta elektrolitik bakırdır.

► 00, 1, 2 olmak üzere 3 farkı boyda 400A’e kadar NH sigorta kullanımına uygun
► Pano üreticileri, elektrik dağıtım firmaları, proje firmaları için bakım ve onarım güvenliğini sağlamak amacıyla kilitlenebilirlik özelliği
► NH sigortalar için kolay ölçüm imkanı

 
Sigma Yük Ayırıcıları’nda bıçaklı sigorta tutucu kontaklar gümüş kaplanmıştır. Bıçaklı sigorta telinin eridiği dışarıdan gözlemlenebilir. Güç kayıpları düşüktür ve bütün bağlantı elemanları (cıvata, rondela vb) korozyona dayanıklı paslanmaz çelik malzemeden üretilmiştir.

 

Dikey ve yatay tip yük ayırıcılarda dışarıdan, içerisindeki NH bıçaklı sigortlarda enerji olup olmadığı ölçülebiliyor, kontrol edilebiliyor.
 

NH Sigortalar (Bıçaklı Sigortalar)


Genel Bakış

Sigma NH bıçaklı sigortalar TS EN 60269-1 standardına uygun olarak en son teknoloji ile Türkiye’de üretilip, Dikey ve yatay tip yük ayırıcıları ile birlikte kullanılır. Yüksek ısıya, kısa devrelere ve basınca karşı son derece dayanıklı olan steatit gövde malzemesi ile arttırılmış güvenlik sağlanır. Çift göstergeli düzenek sayesinde NH sigortanın devre dışı kaldığı kolayca gözlemlenir böylece daha az kesinti süresi ve daha az maliyet sağlanır. Herhangi bir kısa devre durumunda ise Sigma NH sigortalar oldukça hızlı bir şekilde elektrik iletimini keserek kısa devrenin meydana geldiği bölümü yalıtır.

Teknik Özellikler

► NHC00, NH00, NH1, NH2, NH3 boylarda 630A’e kadar ürün çeşitliliği
► Çift göstergeli düzenek
► Yüksek hızlı tepki süresi
► 120kA kısa devre kesme kapasitesi
► Gümüş kontakları sayesinde TS EN ve uluslararası standartlarda belirtilen güç kayıplarından çok daha düşük güç kayıpları ile enerji verimliliği

 



Kaynak


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar