Teknolojide Çığır Açan Buluş |
Grafen
Çelikten daha dayanıklı, bakırdan daha iletken, silikondan daha esnek ve saydamlığıyla aslında ulaşılması zor olmayan bir madde olan grafen, üzerinde yıllardır çalışılmasına rağmen sadece 9 yıl önce bilimsel olarak ortaya kondu ve 2010 yılında varlığı ispatlandı.Şimdi ise teknolojinin seyrini değiştirecek bir güce sahip olduğu biliniyor.
02.08.2013 tarihli yazı 20334 kez okunmuştur.
Grafen Nedir?
Grafen, karbon atomunun bal peteği örgülü yapılarından bir tanesine verilen isimdir. İçinde bulunan güçlü karbon bağları sayesinde grafen şu ana kadar bulunan en dayanıklı malzeme diyebiliriz . Aslında çok yabancı olmadığımız grafitlerin üst üste binmesiyle oluşan ve doğadaki tek iki boyutlu madde özelliği taşıyan grafen termal, elektrik ve optik özellikleriyle bilim dünyasında çığır açacağa benziyor.
Manchester Üniversitesi’nde 2004 yılında A.Geim ve K.Novoselov adlı iki bilim adamının yaptığı çalışmalar sonucu ortaya çıkan bu buluş ile iki boyutlu bir sisteme sahip bal peteği örgülü ağ yapısında ki grafeni keşfetmişlerdir. Potansiyel olarak çok geniş bir kullanım alanına sahip olan ve bilim için bir mucize olarak adlandırılan grafen, bilim adamlarına Nobel Fizik Ödülü’nü getirdi.
Grafeni Nerelerde Kullanabiliriz?
Günümüzdeki teknolojik ilerlemelere bakarak grafenin yakın geleceğimizde kendisine yer bulması hiç te zor olmayacak gibi görünüyor. Robot yapımı, telekomünikasyon, biyokimya, elektrik-elektronik gibi sayısız birçok alanda grafen karşımıza çıkacak.
►İlginizi Çekebilir : Grafen'in Elektronikte Kullanılması
Atomları arasındaki bağın çok güçlü olması ve esneme özelliği, grafenin uygulama alanını da oldukça genişletiyor. Isıyı en iyi ileten madde olması dışında her yüzeye kolaylıkla uyum sağlayabilmesi ile bundan böyle silikonun da tahtını sallayacak gibi duruyor. Şimdiden hidrojel kontrollü sentetik robot, solar araştırmalar, insan beynine yönelik araştırmalar, bitkilerde aerojel olarak kulanımı ,biyonik kulak gibi çok önemli alanlarda kendine yer buldu.
Grafenle Yapılan Çalışmalardan Bir Örnek: Grafen Tabanlı Kalıcı Bellek
Singapur Devlet Üniversitesi Malzeme Araştırma ve Mühendislik Enstitüsü’nden araştırmacılar grafen tabanlı alan etkili transistör için bir tasarım geliştirdiler. Bu yeni geliştirilen tasarım, grafen katmanın altına ek olarak silikon dioksit (SiO2) dielektrik geçitin (gate) eklenmesini içermektedir. Böylece transistörlere veri eklenerek süper hızlı bilgisayar üretimi mümkün olabilecek.
Kaynaklar :
►gizmag
►Manchester Üni.
►ekoig
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Nasıl Dönüşür I Elektrik 4.0
- Nasıl Dönüşür I Fosil Yakıt
- Nasıl Dönüşür I Kompost
- Sigma DIN Rayı Çözümleri: Ürün Portföyü, Teknik Özellikler ve Kullanım Alanları
- Denizcilik Endüstri Uygulamaları ve Servis Bakım Süreçleri
- DrivePro Yaşam Döngüsü Hizmetleri
- Batarya Testinin Temelleri
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
ANKET