Bilim Adamları İmkansız Maddeyi Buldu |
Upsalite
İsveç ’in Uppsala Üniversitesi Nanoteknoloji Bölümü’nden birkaç araştırmacı magnezyum karbonatın geniş yüzeyli ve suyu emme özelliği bulunan bir türevini üretti. Bilimde efsane olarak kabul edilen bu olay labaratuar ortamında tarihe karıştı. Sentezlenen bu madde bilinen en geniş yüzeyli madde olma özelliği taşıyor.
11.08.2013 tarihli yazı 9462 kez okunmuştur.
100 yıllık efsane olarak kabul edilen bu olay, İsveç 'in Uppsala Üniversitesi 'ndeki araştırmacıların çalışmaları sırasındaki bir tesadüf sonucu gerçek haline geldi. Araştırmacılardan Johan Goméz de la Torre olayı şöyle anlatıyor: '2011 yılının bir perşembe öğleden sonrası daha önceki hatalı çalışmalarımızın bazı parametrelerini değiştirdik ve yanlışlıkla o çalışma haftasonu boyunca reaksiyon odasında kaldı. Pazartesi günü geri döndüğümüzde ise katı jelin şekillenip kuruduğunu keşfettik ve bu kuruma olayından sonra heyecanlanmaya başladık.' ve olaylar bundan sonra hızlanarak devam etti.

Upsalitin Özellikleri Neler?
Bilim literatürünün aksine, düşük ısıda şekilsiz (amorf) magnezyum karbonatın üretilebileceğinin kanıtlanmasıyla bu alanda yeni bir çığır açılmış oldu. Yeryüzündeki en geniş yüzeye sahip olan upsalite maddesi, herbirinin çapı sadece 10 nanometreden daha küçük boş gözeneklerle dolu ve bu gözenek yapısı ona çevreyle etkileşiminde çok önemli özellikler kazandırıyor. 'İmkansız madde' olarak adlandırılan bu buluş, endüstrinin sürdürelebilir ürün üretme konusunda işini kolaylaştıracağa benziyor.

Upsalite Ne İşe Yarar?
Upsalit, elektronikte çevresel nemi kontrol etmek için gerekli olan enerji ihtiyacının azaltılmasında, ilaç formulasyon sanayisinde, hokey pistlerinde ve ev eşyalarının yapımında kullanılabilecek. Ayrıca sanayide petrol sızıntısı ve kimyasal sızıntılar sonrası arta kalan toksinlerin emiliminde de önemli bir role sahip olan upsalitin geniş bir kullanım alanına sahip olacağı öngörülüyor.

YORUMLAR
ANKET
-
Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
-
2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
-
Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
-
Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
-
Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
-
Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
-
En İyi 5 Tıbbi Robot
-
Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
-
Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
-
İlginç Robotlar Serisi
-
Siemens Kaçak Akım Koruma Cihazları | RCD, RCCB
-
Siemens 3WL açık tip güç şalterleri ACB
-
Siemens 7KM PAC3100, 3200, 4200 Ölçüm Cihazları Teknik Özellikler
-
Konvertör için SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 2
-
Kurulum ve bağlantı - SINAMICS V20 / G120 Smart Access Module 1
-
Sigma Elektrik Tanıtım Videosu
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
K400 K630 Tip Şalterlere Açtırma Bobini Takılması
-
Kaçak Akım Algılamalı Şalterlere Yardımcı Kontak Takılması
-
Sigma Elektrik Tanıtım Filmi
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.