Tek Bir Cihazla Isıtma ve Soğutma Nasıl Gerçekleşir
Sürekli bir enerji tüketimine doğru meyleden insan nüfusu artık daha ucuz kaynaklar, daha rahat bir yaşamı ister oldular. Isı pompaları, sürekli gelişmekte olan enerji tasarruf sistemleri olarak bilinirler. Bu sistemler ısı enerjisini bir ortamdan diğer bir ortama taşıyan ve elektrikle beslenen bir sistemdir. Bu yazımızda da “Toprak Kaynaklı Isı Pompası” (TKIP)sını inceliyoruz.
18.07.2013 tarihli yazı 34014 kez okunmuştur.
Toprak Kaynaklı Isı Pompası (TKIP)
Genel olarak ısı pompası; Isı Pompası, çalışan (tek bir cihazla ısıtma ve soğutma yapabilen) klima ünitesidir. Suyu ya da Havayı ısıtıp soğutan farklı modelleri mevcuttur. Bina içine yaptığı ısıtma ya da soğutma karşılığında, atık kondenser ısısını, toprak altına döşenmiş boruların içinden geçirilen su aracılığı ile toprağa veya kondenser hattında dolaşan kule/kazan suyuna ya da havaya atar.
Isı Pompası Çalışma Sıcaklıkları
– Hava – 20 den + 45 e kadar değişir
– Su + 8 den + 30 a kadar değişir
– Toprak + 10 dan + 20 ye kadar değişir
Not: Toprak derinlikleri, yaz – kış ısı pompası cihazının atık enerjiyi atabileceği ve en verimli çalışabileceği ideal değerlere sahiptir.
Toprak Kaynaklı Isı Pompası (TKIP) Nasıl Çalışır?
Toprak kaynaklı ısı pompalarının klasik hava kaynaklı bir ısı pompasından çalışma olarak bir farkı yoktur. Tüm ünitelerde; direk genleşmeli evaporatör ve fanı, kompresör, elektrik panosu, hava filtresi ve su soğutmalı (kondenser) serpantini mevcuttur. Fark kondenser ünitesinin hava soğutmalı bir kondenser olmayıp, su soğutmalı bir kondenser olmasıdır.
TKIP bir ortamı soğutmak için çalıştırılması durumunda kondenser devresine kaynak (toprak) tarafından soğutulmuş olarak giren su, yaklaşık 50 o C ısınarak kondenseri terk eder. Kondenserde toprak veya su kaynağı tarafından ısısı alınmış olan soğutucu akışkan, kısılma vanasından geçerek basıncı düşürülür ve evaporatöre gönderilir. Evaporatör üzerinden bir fan veya pompa yardımıyla geçirilen hava veya su soğutulur. Soğutulan hava direk olarak veya mahale kanallar vasıtasıyla gönderilir. Soğutulmuş olan akışkan hava değil su ise bir hava bir klima santraline veya mahal içerisindeki bir fancoil ünitesine gönderilerek soğutma işlemi gerçekleştirilir. Evaporatör içerindeki gaz kompresör vasıtasıyla tekrar emilir, basıncı ve sıcaklığı arttırılarak tekrar kondensere gönderilir.
Isıtma amaçlı kullanımda ise TKIP cihazında ki bir dört yollu soğutucu gaz vanası ile kondenser ile evaporatörün yerleri (görevleri) değiştirilerek işlem gerçekleştirilir. Örneğin soğutma uygulamasında kondanser ısıtma amaçlı kullanılırken ısıtma uygulamasında evaporatör görevi üstlenir. Dolayısıyla kaynaktan gelen su bu durumda ısıtılmayıp yaklaşık 5 o C soğutularak geri gönderilir.
Topraktaki bu ısıl dalgalanmalar, ısıtma ya da soğutma yükünü mevsimsel ihtiyaca göre değiştirmeye yardımcı olur. Toprak kış mevsiminde atmosferden daha sıcak, kış mevsiminde ise atmosferden daha soğuk olmaktadır. Bu durum TKIP enerjiyi en verimli şekilde kullanmamızı sağlar ve sürekli bir tasarrufun önünü açar.
Peki, Her Şey Bu Kadar Toz Pembe Mi?
Tabi ki bu kadar güzel bir sistemin kurulumundan kullanmasına olan safhada çok yüksek maliyetler mal olmaktadır bu yüzden kullanımı günümüz şarlarında maliyetinden dolayı tercih edilmemektedir, geri dönüş olarak bize toplamda 7 ile 8 yılı bulmaktadır.Birde bu sistemin tam verimli kullanılması için karasal bir iklim olması gerekir.
Şunu unutmayalım eğer daha temiz ve karlı bir enerji elde etmek istiyorsanız ilk seferde cefasını çekmeniz gerekir.
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır
ANKET