Efsane Uçak SR-71 Blackbird |
Siyah Kuş
Siyah kuş, en hızlı jet uçak. Sesten 3 kat daha hızlı. Siyah renginden dolayı radara yakalanmıyor ve %85 titanyum malzeme yapısı ile çok daha hafif. İşte mühendislik harikası bir hava aracı. Sizler için tarihin en iyi hava aracını araştırdık.
11.02.2014 tarihli yazı 43919 kez okunmuştur.
Soğuk savaş tarihinin bilenen ve günümüz de dahi hala efsane olan uzun mesafe, stratejik bir keşif uçağı SR-71 BLACKBİRD “Siyah Kuş”. En hızlı jet olarak bilenen bu uçak 1966 da geliştirilmiştir. Dönemin ABD başkanı Johnson’un yanlış telaffuzundan dolayı ismi SR-71 olarak kalmıştır. Hızıyla, yüksek irtifa yeteneğiyle baş döndüren bir uçaktır.Radara yakalana bilme olasılığını hızı ve sahip olduğu görüntüsü en aza indirmektedir. Siyah rengi ve yansımaları radar tarafından yakalanmasını önlüyor ve yapmış oldu gizli bilgi toplama görevini de en iyi şekilde yerine getirmektedir. Soğuk savaş döneminde özellikle ABD’nin Rusya da ki gizli orduları deşifre etmek için geliştirdiği bir uçaktır.
Uzun mesafede bir avcı uçağından çok daha hızlı ve çok daha iyi bir irtifa yeteneğine sahiptir; saatte 3500 km den fazla hızlı, 25000 m irtifa ile de avcı uçağından çok daha iyi olduğu ortada. Sahip oldu birçok algılama cihazıyla da iyi bir veri toplama yeteneğine sahiptir. Sıcaklık algılayıcılar, kızıl ötesi kamera, arazi tarama algılayıcıları saatte 155000 km den daha fazla alanı tarayabilir. Soğuk savaş döneminde bu özelliklerinden dolayı çok kullanışlı bir uçak olmuştur.
En son 1990 yılında yapılan testlerde saatte 5680 km den fazla hıza ulaşmış ve yüzey sıcaklığı hava sürtünmesinin de etkisiyle 815 oC olmasına rağmen hareketini etkileyecek hiçbir şey olmamıştır. Türleri arasında en 25069 m ile en iyi mutlak irtifa rekoru ve 3529,6 km/h ile de en iyi mutlak hız rekoruna sahiptir. Toplamda maliyeti 200 milyon doların üzerinde olması da alanın da onu en pahalı uçaklardan biri yapmaktadır. New York – Londra arasında ki mesafeyi 1 saat 54 dakika 57 saniye ile kat ederek bir rekor daha kırmıştır.
SR-71 motorları kanatlarına monte edilmiş delta kanatlı bir uçaktır. İki adet Pratt & Whitney J-58 aksiyal akımlı ve “afterburner”lı turbojet tarafından tahrik edilir. Beher motorun gücü 144,26kN’dir. SR-71 Blackbird zamanının benzersiz hava girişleri olan turbojet motorları için en gelişmiş teknoloji ve tasarım özellikleri kullanılarak dizayn edilmiştir. Malzemesini detaylı incelersek; %85 titanyum ve %15 kompozit yapısı ile hafif, keskin daralan iki tekne yapısı ile de daha aerodinamik şekilde tasarlanmıştır. Uzunluğu 33 m, kanat açıklığı 17 m, boş ağırlığı 30600 kg, yüklü ağırlığı 77000 kg’dır, toplamda iki mürettebat kullanabilecek şekilde tasarlanmıştır.
Bir çok spekülasyona da konu olmuştur, bu uçak şimdilerde emeklidir ve neden emekli edildiği hala tartışılmaktadır. Nedenleri yüksek maliyeti yada sahip olduğu özellikler yüzünden bir çok ulusun tehlikede hissetmesi olabilir. Fakat ABD hükümeti bu uçağın devamı ve çok daha iyi olan SR-72’yi 2030 yılında hizmete sunmayı planlıyor ve değindiğimiz özelliklerden çok daha iyi olacağı belirtilen bu uçağın nasıl bir şey olacağını düşünmek bile baş döndürmeye yetiyor.
İyi mühendislik hızlıdır, en yüksekleri hedefler, tarihin akışını değiştirir, engel tanımaz, zaman kazandırır ve her yerde vardır...
Kaynak
►Smithsonian National Air and Space Museum
►WIRED
►NASA
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
ANKET