elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Suda Çözünen Batarya Geliştirildi

Elektronik atık oluşumunu en aza indirmek içim ‘geçici’ elektronik teknolojiler alanında birçok çalışma yapılıyor. Lowa State Üniversitesi bu çalışmalara bir yenisini ekleyerek suda çözünerek kaybolan batarya geliştirdi. Çözünerek kaybolan bataryanın ayrıntıları haberimizde.



A- A+
13.08.2016 tarihli yazı 9352 kez okunmuştur.
Pil ve bataryaların kullanım sonrasında bilinçsiz şekilde atılması elektronik atık alanındaki en temel sorun olarak gösteriliyor. Bu sorunun önüne geçebilmek için pil ve bataryaların toplanabileceği çeşitli sistemler geliştirilse de şu ana kadar yeterli önlem alınabilmiş değil. Bir diğer çözüm yöntemi olarak ise kullanım sonrasında yok edilebilen bataryalar gösteriliyor. Bu alandaki son çalışma Lowa State Üniversitesi araştırmacıları tarafında yapıldı ve suda çözünebilen lityum-iyon batarya geliştirildi.
 


►İlginizi Çekebilir: Batarya ve Piller

2.5V’luk lityum-iyon bataryanın hesap makinesi gibi küçük ölçekteki elektronik cihazlara 15 dakika boyunca enerji sağlayabildiği belirtildi. Yapısı ve parçaları ticari pillere benzeyen çözünebilen bataryanının boyutları ise 5mm uzunluğunda, 6mm genişliğinde ve 1mm kalınlığında. 8 katmanlı olan batarya sıradan piller gibi anot, katot ve elektrot içermektedir. Batarya, polivinil alkol bazlı polimer sarılıdır. Su ile etkileşime girdiğinde polimer gövde şişmeye başlar ve elektrotlar bataryayı eritir. Bu çözünme işlemi yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Ancak eriyen bu bataryalar tamamen imha olmaz, nanopartiküller haline gelir.



►İlginizi Çekebilir: Elektrikli Su Köprüsü | Su Pilleri

Çözünebilen bu bataryalar için kapasite artırma çalışmaları devam ediyor. İmha olabilmesi nedeniyle özllikle askeri ve tıp teknolojilerinde bu pillerin kullanılabileceği belirtiliyor. Kendini imha eden elektronik eşyalar sadece bataryalar ile sınırlı değil. Çözünebilen devre kartları için de benzer çalışmalar devam etmektedir.

 

Kaynak:

natureworldnews

 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.