Suda Çözünen Batarya Geliştirildi
Elektronik atık oluşumunu en aza indirmek içim ‘geçici’ elektronik teknolojiler alanında birçok çalışma yapılıyor. Lowa State Üniversitesi bu çalışmalara bir yenisini ekleyerek suda çözünerek kaybolan batarya geliştirdi. Çözünerek kaybolan bataryanın ayrıntıları haberimizde.
13.08.2016 tarihli yazı 9665 kez okunmuştur.
Pil ve bataryaların kullanım sonrasında bilinçsiz şekilde atılması elektronik atık alanındaki en temel sorun olarak gösteriliyor. Bu sorunun önüne geçebilmek için pil ve bataryaların toplanabileceği çeşitli sistemler geliştirilse de şu ana kadar yeterli önlem alınabilmiş değil. Bir diğer çözüm yöntemi olarak ise kullanım sonrasında yok edilebilen bataryalar gösteriliyor. Bu alandaki son çalışma Lowa State Üniversitesi araştırmacıları tarafında yapıldı ve suda çözünebilen lityum-iyon batarya geliştirildi.
2.5V’luk lityum-iyon bataryanın hesap makinesi gibi küçük ölçekteki elektronik cihazlara 15 dakika boyunca enerji sağlayabildiği belirtildi. Yapısı ve parçaları ticari pillere benzeyen çözünebilen bataryanının boyutları ise 5mm uzunluğunda, 6mm genişliğinde ve 1mm kalınlığında. 8 katmanlı olan batarya sıradan piller gibi anot, katot ve elektrot içermektedir. Batarya, polivinil alkol bazlı polimer sarılıdır. Su ile etkileşime girdiğinde polimer gövde şişmeye başlar ve elektrotlar bataryayı eritir. Bu çözünme işlemi yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Ancak eriyen bu bataryalar tamamen imha olmaz, nanopartiküller haline gelir.
Çözünebilen bu bataryalar için kapasite artırma çalışmaları devam ediyor. İmha olabilmesi nedeniyle özllikle askeri ve tıp teknolojilerinde bu pillerin kullanılabileceği belirtiliyor. Kendini imha eden elektronik eşyalar sadece bataryalar ile sınırlı değil. Çözünebilen devre kartları için de benzer çalışmalar devam etmektedir.
Kaynak:
natureworldnews
YORUMLAR
ANKET
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi
- STX40 Taşınabilir Kablo Arıza Tespit Sistemi | Megger
- Megger digiPHONE + 2 Kablo Tespit Sistemi Nasıl Kullanılır
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.