elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Servo Motor Uygulama Örnekleri |
Servo Motor ve Servo Sürücüler - 5. Bölüm - 2. Kısım

Servo Motor ve Servo Sürücüler ile ilgili yazı dizimizde, genel tanımları ve geri besleme elemanlarını incelemiştik. Bu yazımızda, "Servo Motor Uygulama Örnekleri"nin 2. bölümünü inceleyeceğiz.



A- A+
08.11.2016 tarihli yazı 16071 kez okunmuştur.

Servo Motorlar ve Sürücüler yazı dizimizin 1. Bölümünde "Genel Bilgi ve Tanımları" 2. Bölümünde, "Kapalı Döngü Elemanları - Encoder" konusunu, 3. Bölümünde "Kapalı Döngü Elemanları - Resolver" konusunu, 4. Bölümde ise "Encoder ve Resolver Montajı'nda Dikkat Edilecek Noktalar" konusunu incelemiştik. Bu bölümde ise  Servo Motor Uygulama Örnekleri'nin 2. kısmını inceleyeceğiz.


Uçan Testere Uygulaması


Şekil 1'de ki sistemde makaraya sarılı boru açılmakta ve ilgili uzunlularda kesilmektedir. Encoderden alınan uzunluk bilgisine göre servo motor vidalı mili döndürmekte ve kesme mekanizması boru ile senkron hareket ederek kesim yapmaktadır. 


Şekil 1: Uçan Testere Uygulaması  


Sabit Hızlı Bant Uygulaması - 1


Şekil 2'de ki sistemde bant, servo motor ile sabit hızda döndürülmekte ve bant üzerindeki ürünlerin video ile kontrolü yapılmaktadır.


 
Şekil 2: Sabit Hızlı Bant Uygulaması  

 

Kartezyen Robot Uygulaması


Şekil 3'de, 4 eksenli kartezyen robot sistemi servo motorlar ile oluşturulmutur. Bu tip sistemler CNC veya Plazma (laser) kesim makinelerinde kullanılırlar. Sistemdeki 4 servonun koordineli çalışması bilgisayar aracılığı ile sağlanmaktadır.


 
Şekil 3: Kartezyen Robot Uygulaması

 

Torna Tezgahı Uygulaması


Şekil 4'de ki sistemde şekil verilmek istenen malzeme çift eksenli bir tabla üzerinde döndürülmekte ve istenen şekil malzeme üzerine işlenmektedir. Sistemdeki 4 servonun koordineli çalışması bir kontrolör aracılığı ile sağlanmaktadır.


 
Şekil 4: Torna Tezgahı Uygulaması

 

Bileme Makinesi Uygulaması:


Şekil 5'de ki sistemde bileme taşı bir cer motor tarafından döndürülmektedir. Servo Motor_1 bilenecek matkap ucunun bağlı olduğu döner kafayı matkap ucunun kanalları şeklinde açılı hareket ettirmektedir. Servo motor ise matkap ucunu boyuna hareket ettirmektedir.
 

Şekil 5: Bileme Makinesi Uygulaması


 

Harddisk Uygulama Alanı:


Şekil 6'de ki sistemde 3. servo motor tarafından sabit hızda döndürülen harddisk 1. ve 3. servo motorlar tarafından imalata yönelik işlenmektedir. Sistemdeki 3 servonun koordineli çalışması çoklu eksen kontrolörü aracılığı ile sağlanmaktadır.

 

Şekil 6: Harddisk Uygulama Alanı

 

Bobin Sarma Uygulaması


Şekil 7'de ki sistemde tel makarası bir cer motoru tarafından döndürülmektedir. Sistemdeki servo motor ise vidalı mili ileri geri döndürerek üzerinden akan tele yön vermekte ve makaraya düzgün sarılmasını sağlamaktadır.
 

Şekil 7: Bobin Sarma Uygulaması


► İlginizi Çekebilir: Servo Motor ve Servo Sürücüler | 2. Bölüm | Encoder
 

Etiket Yapıştırma Uygulaması


Şekil 8'de ki sistemde üzerine etiket yapıştırılacak şişeler bir bant üzerinden akmaktadır. Optik sensör şişe geldiğinde sürücünün ilgili girişini “1” yapmaktadır ve servo motor üzerine sarılan etiket rulosunu ilgili uzunluklarda sararak etiketlerin şişelere yapışmasını sağlamaktadır.
 

Şekil 8: Etiket Yapıştırma Uygulaması
 
 

Sabit Hızlı Bant Uygulaması - 2


Şekil 9'da ki sistemde bant bir cer motoru tarafından döndürülmektedir. Bant hız bilgisi üzerine bağlı encoderden alınmaktadır. Bant üzerinden akan tablaların bir kenarına yapışkan sürülecektir. Parça, pompa ağzına geldiğinde küçük bir servo motor sabit hızda dönerek yapışkanın tablaya sürülmesini sağlamaktadır. Tablanın sonunda ise servo motor durarak yapışkanı kesmektedir.
 
Şekil 9: Sabit Hızlı Bant Uygulaması
 

Senkron Çalışan Bant Uygulaması


Şekil 10'da ki sistemde yan yana olan üç bant senkron hareket etmektedir. Ortadaki bantta boş kutular bulunmaktadır. İki dış bantlarda ise paketlenecek mamuller taşınmaktadır. Mamul taşıyan bantlar, ürünler kutulara senkron hareket ettiğinde kutu içlerine itilerek paketlenmektedir.
 

Şekil 10: Senkron Çalışan Bant Uygulaması
 
 

Enjeksiyon Kalıp Uygulaması


Şekil 11'de ki sistemde servo motor silindir içerisindeki vidalı mili döndürerek üst kalıp parçasını aşağı-yukarı hareket ettirmektedir. Üst ve alt kalıp parçaları kapanarak içerisine malzeme enjekte edilmektedir.

Şekil 11: Enjeksiyon Kalıp Uygulaması


Kaynak Kitaplar

► Electric Motors and Drives - Austin Hughes
► Practical Variable Speed Drives and Power Electronics - Malcolm Barnes
► Modern Power Electronics and AC Drives - Bimak K. Bose
► Control Techniques Drives and Controls Handbook – Bill Drury

Kataloglar (İsim sırasına göre)

► ABB
► Ateksensor
► Baldor
► Dönüşüm Otomasyon
► Fiama
► Heidenhain
► Omron
► Ormec
► Parker
► Sew Eurodrive
► Siemens
Mehmet Tosuner Mehmet Tosuner Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar