elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Renkli Güneş Panelleri ile Gıda ve Temiz Enerji Üretilebilir

Dünyamızın geleceği ele alındığında, toprakta büyüyen besin mahsullerinin güneşin altında ekin sıraları halinde yetiştirilememe ihtimali bulunuyor. Bu durumun farkında olan araştırmacılar, çiftçilerin yiyecek yetiştirmesine ve enerji üretmesine izin verecek renkli yarı saydam güneş panelli tasarımlarının sorunu çözebileceğini düşünüyor. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
13.09.2020 tarihli yazı 9867 kez okunmuştur.
Yarı saydam ve renkli güneş panelleri, gelişmekte olan bir teknoloji alanıdır. 2020 Ağustos ayının başlarında Advanced Energy Materials dergisinde yayınlanan yeni çalışma, agrivoltaics olarak adlandırılan daha geniş bir araştırma alanının bir parçası olan hafif renkli güneş panellerinin çiftliklerde de işe yarayıp yaramayacağını araştırıyor.

Cambridge Üniversitesindeki araştırmacılar kuzey İtalya’da bu paneller altında fesleğen ve ıspanak yetiştirmeyi denediler. Araştırmacılar bitkileri hem şeffaf cam bir binada hem de renkli yarı saydam güneş panellerinin altında yetiştirdi ve sonuçları karşılaştırdı. Kullanılan güneş panelleri, rengine göre dalga boylarını filtrelediği için, araştırmacılar çoğunlukla mavi ve yeşil ışığı absorbe edip, kırmızı ışığın geçmesine izin veren turuncu renkli panelleri seçtiler.

 

Greenwich Üniversitesi'nde öğretim üyesi olan ve dergide yazarlık yapan Elinor Thompson: "Bitkilerin yeşil olmasının nedeni, yeşil ışığı geri yansıtmaları ve tüm kırmızıyı kullanmalarıdır. Bu şeffaf güneş panelleri, bitkilerin istemediği ışık dalga boyunu kullanır, bu nedenle turuncumsu kırmızı güneş panelleri gibidirler. Bu gerçekten harika çünkü bitkiler istediklerini alıyorlar ve sonra enerjinin geri kalanını elektrik için alıyorsunuz." dedi.

Genel olarak daha az ışığın gelmesi, mahsulleri morfolojik olarak etkiledi. Fesleğen ve ıspanağın ürettiği yaprak miktarında (yani yediğimiz kısımlarda) sırasıyla %15 ve %26 azalma görüldü. Bu, çiftçinin kârını azaltma potansiyeline sahiptir. Ancak, şebekeye geri satılabilen veya başka bir yerde enerjisi kullanılabilecek panellerin ürettiği gücü hesaba katınca, normal sera ortamında yetişen fesleğen ve ıspanak için sırasıyla %2,5 ve %35'e varan bir mali kazanç ortaya çıktı.

 

Araştırmacılara göre, ıspanak ve fesleğen kazançları arasındaki önemli fark, fesleğenin ıspanak fiyatının yaklaşık beş katı fiyatla satılmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle, agrivoltaik güneş paneli sistemi, mahsul veriminde bir azalmaya neden olsa da, düşük değerli mahsullerde karı en üst düzeye çıkarmak söz konusu olduğunda çoğunlukla faydalı olacak gibi duruyor. Teknolojinin halen gelişmekte olması bitkilerde morfolojik değişikliklere neden olsa da son yıllarda ilgi oldukça arttı. Bu durumun yanı sıra agrivoltaik güneş paneli sistemi, temiz enerji sağladığı için sera gazı emisyonlarının düşmesine de yardım edebilir.


Kaynak:

► interestingengineering.com

► gizmodo.com

 
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.