elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Renk Nedir?

Karşılaştığımız nesnelerde dikkatimizi ilk çeken özelliği genellikle rengi olur. Ancak nesneleri nitelendirmede kullandığımız renk kavramın anlamını pek bilmeyiz. Bu yazımızda, ‘Renk nedir?’ sorusuna kökeni ve mekaniğinden faydalanarak cevap arayacağız.



A- A+
27.12.2014 tarihli yazı 15599 kez okunmuştur.
Rengin kökenini, aslında atomun yapısını anlama çalışmalarına dayanıyor. Bir atom uyarıldığında görünür ya da kızılötesi ışık yayar. Bu yayılan ışık, uyartı derecesiyle doğru orantılı belirli bir dalga boyuna sahiptir. Bu görüşe göre ışıktaki bu karakteristik dalga boylarının yayılmasının nedeni, elektronların bir üst enerji seviyesine sıçramasıyla ilgilidir. Daha sonra alçak enerji seviyesine düşme tekrar gerçekleştiğinde ise ışık fotonu saçtıkları kabul edilir.
 

 


Atom modeli geliştiricilerinden Niels Bohr, atomu güneş sistemi gibi modellemiştir. Bu modelde çekirdek tıpkı Güneş gibi ortada duruyor,  elektronlar ise gezegenler gibi onun etrafında dolanıyordu. Rengi açıklama çabaları Bohr atom modeline dayanmaktadır. Fizikçiler, bu modeldeki elektron yörüngelerindeki geçişlerle rengi açıklamaya çalışmıştır.  Elde edilen sonuçta ise elektron, çekirdeğe yakın başka bir yörüngüye geçtiğinde foton yayılması oluyordu. Ancak bu cevap eksik kalmaktadır. Örneğin, eğer yörüngelerin bir sayısı olsaydı yayılan enerji sonucu her şey siyah-beyaz veya gri renkte olacaktı. Rengi anlamamızda klasik fizik yeterli olmamış, kuantum mekaniği bu konuyu aydınlatmıştır.
 



►İlginizi Çekebilir: Elektrik Nasıl Oluşur?

 
Öncelikle Bohr, elektronların sadece belirli yörüngelerle sınırlandırıldığında ve her bir yörüngenin belirli bir enerji düzeyine sahip olduğunu yani kuntize olduğunu göstermiştir. Daha sonra ise Pauli dışlama ilkesi, her yörüngede sadece belirli sayıda elektrona izin verildiğini kanıtlamıştır. Yörüngelerdeki bu kuantize durumu ise elektronların hem parçacık hem dalga özelliği göstermesinden kaynaklanmaktadır. Elektronların parçacık gibi düşündüğümüzde, bir yörüngeden diğer yörüngeye geçmesini kolaylıkla kabullenebiliriz. Dalga gibi düşündüğümüzde, yörüngede yuvarlak bir şekil çizerek dönen dalga olacaktır.

Rengin tanımını modern fizik yardımıyla yaptığımız yazımızın soununda ‘Renk nedir?’ sorusunu tek kelimeyle açıklayacak olursak; ‘enerjidir’ cevabını rahatlıkla verebiliriz.



Kaynak:

►Physics
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar