elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Parlayan Yıldızımız LED

LED'ler günümüzdeki en popüler diyot temelli elektronik devre elemanıdır. Özellikle aydınlatma sektöründe düşük enerji sarfiyatından dolayı en çok kullanılan devre elemanlarından olmuştur. LED’lerin çalışma prensibini, LED’lerin farklı renklerde nasıl ışık verdiğini ve LED’ler hakkında genel bir bilgiyi bu yazımızda bulabilirsiniz.



A- A+
30.11.2013 tarihli yazı 14015 kez okunmuştur.
LED,diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. 1920'lerde Rusya'da icat edildi ve 1962 yılında Amerika'da pratik olarak uygulanabilen elektronik bir bileşen haline getirildi.


 
LED’ler aslında bir diyot olarak da adlandırılır. Ama bu diyotların farkı ise ışık yayıyor olmalarıdır. Zaten LED in açılımına bakarsak bunu anlayabiliriz. Kısaca LED( Light Emitting Diodes ) ışık yayan diyotladır. LED’ler artık hayatımızın birçok alanında yerini almaya başladı. Aydınlatmadan reklam sektörüne, LED televizyonlara kadar birçok alanda kullanılıyor. Aslında LED’ler elektronik dünyasının yükselen yıldızıdır.

Tarafımızdan düzenlenen 4. LED ve LED Aydınlatma Yarışması da LED’in önemi gösteren yarışmalardan bir tanesidir. 

LED Çalışma Prensibi
 
Evet, gelelim şimdide “LED’ler nasıl çalışır?” konusuna. Temel olarak LED ler elektronik bir devreye kolay bir şekilde takılan doğru yönde bir gerilim uygulandığında görülebilir bir ışık yayan özel katkı maddeli PN elemanıdır. Temel çalışma prensibi, üzerinde bulunan yarıiletken malzemedeki elektronların hareketleri ile ışık vermeleridir. Transistörler kadar da uzun süre dayanırlar. Bu yarıiletkenden elektronu atomdan ayırabilmek için, eşik değeri dediğimiz belli bir enerji verilmesi gerekir. LED ler doğru yönde kutuplandıkları zaman, N bölgesinde oluşan serbest elektronlar P bölgesine doğru akın ederler. Bu hareketlilik esnasında P-N jonksiyonlarından enerjinin bir kısmı maddenin yapısına göre ısı ve ışık enerjisi(foton) şeklinde etrafa dağılır.

LED çalışma prensibine bir video ile daha iyi anlamaya çalışalım.
 

LED’lerin Farklı Renkte Işık Yayması
 
Ledlerin farklı renkte ışık yaymasının temel sebebi LED’lerin içerisine katılan katkı maddeleri ile sağlanmaktadır. 

Katkı maddesinin cinsine göre şu ışıklar oluşur:

GaAs (Galliyum Arsenid): Kırmızı ötesi (görülmeyen ışık)
GaAsP (Galliyum Arsenid Fosfat): Kırmızıdan - yeşile kadar (görülür)
 GaP (Galliyum Fosfat): Kırmızı (görülür)
GaP (Nitrojenli): Yeşil ve sarı (görülür)
 

 
LED lerin Bağlantı Şekilleri
 
LED leri bir devrede kullanırken unutmamalıyız ki LED ler üzerinden geçen akımı sınırlamalıyız. Bunuda LED’e seri bir direnç bağlayarak yapmalıyız. Ledlerin belli bir çalışma akımı ve gerilimi vardır. Bu akım ve gerilimin fazlası LED’lerde onarılamayacak hasarlar meydana getirir.
    

► İlginizi Çekebilir : LED’ler Hakkında Bilmediğimiz 8 Önemli Nokta!
 
Ledlerin çalışma akım ve gerilimleride aşağıdaki gibidir.

Kırmızı LED yaklaşık 1.8V 
Sarı LED yaklaşık 2.1V
Yeşil LED yaklaşık 2.2V
Beyaz LED yaklaşık 4.1V 
Mavi LED yaklaşık 5V ' da çalışır.

Kaynak:

EpicPhysics
Engin Gülgör Engin Gülgör Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar