Online Eğitim |
Eğitimde Adım Adım Fırsat Eşitliği
Dünyanın neresinde olursanız olun aynı eğitimi alabilmek mümkün mü? Eğitimde fırsat eşitliği online eğitimle sağlanabilir mi? Hangi alanlarda online eğitim veriliyor ve online eğitim veren bu siteler hangileridir? Bu yazımızda sizler için en popüler eğitim sitelerini araştırdık.
13.07.2013 tarihli yazı 19190 kez okunmuştur.
İnternet çağı; iş dünyasını, eğitimi, tüketici davranışlarını ve hayatımızı değiştirmektedir. İnsanlar artık bir okuldan mezun olmakla yetinmeyip, yaşam boyu öğrenim ihtiyacı hissetmektedirler. İnternet ile herkes sanal ortamda bilgilerini paylaşma olanağı bulmaktadır. Bu sebeple insanlar yaşam boyu sürekli öğrenme ve bilgi çağında kendisine ve çevresine katma değer oluşturma imkanına kavuşmaktadırlar. Eğitimde fırsat eşitsizliğini önlemek adına kurulmuş bu siteler sizlere dünyanın neresinde olursanız olun eğitimin kapısını sonuna kadar açmaktadırlar.
Online eğitim dünyanın her yerinde insanların hayatını değiştiriyor. Peki online derslerin bu kadar rağbet görmesi bir gün dört duvar içindeki eğitimin biteceğini mi gösteriyor bize? Coursera’nın kurucularından Daphne Koller öyle düşünmüyor. Aksine, Koller online eğitimdeki yaratıcılığın ve etkili öğrenme tekniklerinin üniversitedeki ders anlatım yöntemlerini değiştirmesi gerektiğini düşünüyor. Bu eğitimlerden yararlanan birçok kişinin de derslerini dinlediği üniversitelerin hocaları ile tanışmak ve o üniversitede eğitim görmek istedikleri biliniyor.
Bu bağlamda sizlere ülkemizde ve dünyada eğitim veren bazı siteleri tanıtmaya çalıştık.
►Udacity
Virginia üniversitesi öğretim görevlisi David Evans ve Stanford Üniversitesi öğretim görevlisi Sebastian Thrun adlı iki profesörün kurduğu uzaktan eğitim amaçlı bir girişimdir. Daha önceden uzaktan eğitim hakkında deneyimleri olan bu profesörler, dışarıdan katılan öğrencilerin gayet başarılı olduklarını görünce bu işi bir ileri seviyeye taşımışlardır. Kullanışlı bir tasarıma sahip olan site matematik, fizik, bilgisayar, işletme ve psikoloji alanında beginner, intermadiate ve advanced seviyede eğitimler içeriyor.
►Khan Academy
Aritmetikten fiziğe, finanstan sanat tarihine 4000'den fazla ders videosundan oluşan kütüphanesine istediğiniz zaman, istediğiniz yerden ulaşabileceğiniz dünya standartlarında eğitime hiç bir ücret ödemeden sahip olabileceğiniz ve eğitimde fırsat eşitsizliğini bir nebze de olsa yenmeyi amaçlayan bir sitedir. STFA Holding'in bünyesinde kurulan Bilimsel ve Teknik Yayınlar Çeviri Vakfı, Türkçe çevirilerin koordinasyonunu ve dublajını üstlenerek 1000 civarında Türkçeleştirilmiş videonun bulunduğu khanacademy.org.tr açılmasına katkı sağlamışlar.
►MIT Open
MIT Açık Üniversitesi’nde mühendislikten sosyal bilimlere kadar birçok dersin ders notlarını ve bazılarının da videolarını bulabileceğiniz online eğitim sitelerinden biridir.
►Udemy
Eren Bali’nin Silikon Vadisi’nde kurduğu “Udemy”, internet üzerinden her türlü dersin ücretli ya da ücretsiz olarak verilebildiği bir platformdur. Mark Zuckerberg ve Marissa Mayer’inde eğitimlerinin bulunduğu, web tasarımından, yogaya, fotoğrafçılıktan spora kadar hemen her konuyu içerisinde barındıran bu site günümüzde en çok tercih edilen online eğitim portalları içerisinde yer almaktadır.
►EdX
Harvard ve MIT profesörlerinin üniversite seviyesindeki kurslar verdiği, içerisinde birçok alanda derslerin bulunduğu kar amacı gütmeyen açık kaynaklı (open-source) interaktif eğitim sitesidir.
►Coursera
Mühendislik, beşeri bilimler, tıp, biyoloji, sosyal bilimler, matematik, fizik, işletme, hukuk ve daha birçok alanda derslerin bulunduğu, Standford Üniversitesi'nden Bilgisayar Bilimleri profesörü Andrew Ng ve Daphne Koller tarafından kurulmuş, çeşitli alanlarda ve konularda herkes tarafından yararlanılabilecek, ücretsiz online eğitim veren bir sitedir.
►Natıonal Programme On Technology Enhanced Learning (NPTEL)
Hindistan’daki başlıca teknik üniversitelerin bir araya gelerek oluşturduğu platformdur. Özellikle elektrik-elektronik mühendisliği konularında geniş bir ders arşivine sahip eğitim sitesidir.
►EE Times
Elektronik alanındaki son gelişmeleri ve yeni çıkan ürünleri takip etmek ve sektördeki tecrübeli isimlerin makalelerini okumak için ziyaret edebileceğiniz, şirketlerin ürünleriyle ilgili eğitimlerin de yer aldığı özellikle elektrik, elektronik ve bilgisayar mühendislerinin faydalanabileceği sitedir.
►Engineering TV
Mühendislik alanındaki yeniliklerin paylaşıldığı, bilgilendirici videoların bulunduğu bir sitedir.
►TUBA Açık Ders
Massachusetts Institute of Technology'de (MIT) 2000 yılından beri tüm dünyadaki öğretim elemanları, öğrenciler ve kendi kendine öğrenenler için ücretsiz ve açık eğitsel kaynaklara sahip olan projeyi yürütmektedir. Türkiye Bilimler Akademisi derslerin Türkçe çevirilerini yaparak ve Türkiyedeki bazı üniversiteler ile koordineli olarak çalışarak bu siteyi kurmuştur.
►Elektrikport
Elektrik, elektronik ve enerji sektörleri hakkında haber, röportaj, teknik bilgi ve makale yayını yapan, aynı zamanda üniversite-sanayi işbirliği kapsamında sektördeki firmaları ve üniversite kulüplerini bir araya getirerek sinerji oluşturmayı hedefleyen bir internet portalıdır.
Firma sahiplerinden mühendislere, müteahhitlerden teknisyenlere, satın alma kararını veren yetkililerden son kullanıcılara, akademisyenlerden üniversite öğrencilerine kadar geniş bir kitleye hitap etmektedir. Tüm üniversite öğrencilerini sektör bilgileriyle donatan bir portal olmakla kalmayıp aynı zamanda sektörü geleceğin insan kaynaklarıyla buluşturmaktadır ve bu yönüyle üniversiteler ve markalar arasında bir köprü kurmaktadır.
Sıklıkla güncellenen Teknik Kütüphanesi ile elektrik-elektronik camiasına gönül vermiş insanların meslek hayatında başarılı olmaları için elinden gelen çabayı göstermektedir. Elektrikport elektrik ile ilgili tüm sektörlerin parlak fikirlere kavuşması, kendini geliştirmek, hatta bir anlamda ar-ge oluşturabilmek için dinamizm kazanmasını hedefliyor.
Kaynak
Kaynak
►coskuntasdemir.net
►en.wikipedia.com
►www.teknoturk.org
►blog.mavikep.com
►Elektrikport.com
►nation.time.com
YORUMLAR
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.