Intel Türkiye AR-GE Direktörü Aslı Arslan Eşme |
Intel Galileo Röportajı
Intel Türkiye AR-GE Direktörü Aslı Arslan Eşme hanım ile son yıllarda sayıları hızla artan "do it yourself" meraklılarını heyacanlandıran single-board alanındaki gelecek yıllardaki planlamalarını öğrenmek adına sizler için keyifli röportajımızı gerçekleştirdik.
31.05.2014 tarihli yazı 19127 kez okunmuştur.
Intel Türkiye AR-GE Direktörü Aslı Arslan Eşme hanım ile son yıllarda sayıları hızla artan "do it yourself" meraklılarını heyacanlandıran single-board computer olarak çalışan Intel Galileo ürünü hakkında bilgi edinmek ve Intel firmasının single-board alanındaki gelecek yıllardaki planlamalarını öğrenmek adına sizler için keyifli röportajımızı gerçekleştirdik.
► Öncelikle bize Intel Galileo'yu kısaca anlatabilir misiniz?
Kendin-Yap tasarımcılar, mühendisler, sanatçılar, ve hobi severlerden oluşan “maker” toplulukları için tasarlanan Intel® Galileo, 32-bit Intel® Pentium® sınıfı SoC tabanlı, Arduino uyumlu bir geliştirme kartı. Intel Galileo x86 ve Linux yazılım ortamları desteği ile geliştirme kolaylığı sağlıyor.
►İlginizi Çekebilir : Arduino Süper Başlangıç Seti
► Intel Galileo diğer mini pc'lerden farklı olarak kullanıcılara bu alanda ne gibi yenilikler sunuyor?
Intel Galileo, birçok mini PC özelliğini bir araya toplayan yenilikçi bir ürün olarak tanımlanabilir. Ardunio’nun yanı sıra Linux işletim sistemini desteklemesi sayesinde hem mevcut Ardunio topluluğuna sesleniyor, hem de Linux ekosistemine destek veriyor. Bu şekilde mini PC alanında farklı alanlarda yapılan çalışmaları bir araya getirebiliyor. Galileo board üzerinde desteklenen iletişim protokollerinin çeşitliliği sayesinde her mini PC’de desteklenemeyecek cihazların dahi Galileo üzerinde kullanılabilmesi mümkün oluyor. Ayrıca x86 mimarisinde olması, gömülü sistemler üzerinde çalışmaya yeni başlayacak geliştiriciler için kolaylık sağlıyor. Bu özellikleriyle Intel Galileo geniş bir ürün geliştirici kitleye sesleniyor.
► Intel Galileo açık kaynak kodlu mu? Kaynak dosyaları ve tasarımları kullanıcılar ile paylaşılacak mı?
Intel Galileo açık donanım ve yazılım prensibiyle geliştirildi. Donanım şemalarını Intel’in ilgili web sitesinden indirip inceleyebilirsiniz. Bütün kaynak dosyaları ve tasarımları link üzerinde kullanıcıların erişimine açıktır. İsteyenler kaynak kodlarını internet üzerinden elde edebilir, Galileo için kendi Linux dağıtımını oluşturabilir ve kendileri için en uygun çalışma ortamını yaratabilirler.
►İlginizi Çekebilir: Arduino ile Melodi Geliştirmek
► Intel, singleboard alanında çalışmaları daha da ilerletecek mi Galileo'nun üst sürümlerini görecekmiyiz?
Intel CEO’su Brian Krzanich, nesnelerin interneti ve giyilebilir teknolojiler alanlarını hedefleyen, çok küçük boyutlu, düşük maliyetli ve üretime hazır işlemci platformlarının ilki olan Edison isimli ürünümüzü sene başında CES’de duyurmuştu. Bu ürünün yılın ikinci yarısında raflarda yerini alması planlanıyor. Bu adresden ayrıntılı bilgi alınabiliyor.
► Intel Galileo özellikle kimlere yönelik geliştirildi?
Intel Galileo özellikle Kendin-Yap tasarımcılar, mühendisler, sanatçılar, ve hobi severlerden oluşan “maker” toplulukları için geliştirildi.
► Intel'in bu tür son kullanıcıya yönelik ürünlerde daha büyük atılımlar yapması ön görülüyor mu?
Daha önce bahsettiğimiz gibi, Intel’in bu alanda bir ürün yol haritası bulunuyor ve 2014 yılında çıkacak olan ürünümüz Edison ile bu alandaki atılıma devam edeceğiz.
► Bildiğiniz gibi Türkiye'de Arduino gibi ürünlerin online eğitiminin verildiği bir çok site var, ElektrikPort'ta bunlardan birisi Intel Galileo'nun online eğitimleri ve tanıtımları için bu tür web siteleri ile çalışmayı düşünüyor musunuz? Türkiye'de bu ürünün tanıtımlarını ve eğitimlerini hangi yollar ile vermeyi planlıyorsunuz?
Şu anda Intel’in ilgili sayfalarında materyallere ulaşılabiliyor. Bu adresin yanı sıra Youtube’da da Galileo eğitim video’ları bulunabiliyor. Online eğitimlerle birlikte bir dizi yüz yüze workshop ile tanıtımlara devam edip yaygınlaştırmayı planlıyoruz.
► Şu ana kadar Galileo Dünya'da beklenilen ilgiyi gördü mü?
Galileo şu ana kadar hedeflediği “Maker” topluluğu ve özellikle eğitim dünyasından çok yoğun ilgi gördü. Yurt dışında olduğu kadar yurt içinde de bize ulaşan ve kullanmak isteyen ilgili kişi ve kurumları mümkün olduğunca yönlendirmeye ve destek olmaya çalışıyoruz.
► Üniversitelerde bu ürünün kullanımı için çalışmalarınız olacak mı?
Intel Galileo’un üniversitelerce ulaşılabilirliğini artırmak ve üniversitelerde yaygınlaştırılmasını sağlamak için bir hibe programı (Intel Galileo Donation Program) bulunuyor. Türkiye’de de bu programı hayata geçiriyoruz.
YORUMLAR
GÜNÜN FİRMASI
GÜNÜN ÜRÜNÜ