elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Nükleer Enerji Santralinde Çatlak Tespit Edildi

İskoçya’daki bir nükleer enerji santralinde çatlak tespit edildi. Nükleer enerji santralindeki çatlak, bölgede yaşayan tüm vatandaşlarda endişeye neden oldu. Peki çatlağın tehlikesi hangi boyutta?



A- A+
05.05.2018 tarihli yazı 6957 kez okunmuştur.
İngiltere'deki Nükleer Düzenleme Kurulu (ONR) yaptığı açıklamada, İskoçya'daki EDF Energy firmasına ait, Hunterston B nükleer enerji santralindeki bir reaktörde çatlak tespit edildiği bildirildi. Yetkilileri alarma geçiren bu çatlağın, reaktörün merkezinde olduğu belirtiliyor.
 

Nükleer Reaktörler 2025 Yılında Kapatılacaktı

Aralarında Hunterston’un da bulunduğu bu eski nükleer reaktörlerin yarısının, 2025 yılına kadar planlanmaktaydı. Ancak öngörülemeyen bu çatlak, reaktör planlarını tamamen değiştirecek gibi görünüyor. İngiltere’nin enerji ihtiyacının yüzde 20’sini karşılayan reaktörlerin birçoğu artık ömrünün son aşamasına geldi.

 
► İlginizi Çekebilir: Nükleer Santral Nasıl Çalışır?

Santraldeki 3. reaktörde tespit edilen çatlak, Mart ayından bu yana kontroller nedeniyle aktif değildi. EDF Energy, çatlağın tespit edilmesi sonrasında reaktörün 1 ay kadar daha pasif durumda kalmasına karar verdi. Ayrıca çatlağın endişe verici düzeyde olmadığı da söylendi.

Çatlağın ise reaktörleri soğutmak için kullanılan grafit tuğlada meydana geldiği belirtiliyor. Reaktörlerin yaşlanması ile grafit tuğlaların dayanıklılığı azalıyor ve işlevini yerine getiremiyor.



 

1976 yılından bu yana enerji üretmeye devam eden santral, geçtiğimiz yıl 1.8 milyon eve yetecek kadar enerji üretimi gerçekleştirdi.

Firma tarafından yapılan açıklamada: “Firmamız uzun dönemli güvenlik incelemesinin son bulguları yansıtması ve diğer analizlerle modellemenin yapılabilmesi için Hunterston B 3. Reaktörü kapalı olacak. Güvenlik işlemlerinin tamamlanmasından sonra reaktör tekrar çalıştırılacak” denildi.

Kaynak:


reuters
 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.