elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Nikola Tesla'nın Patentleri |
1.Bölüm

Tesla, günümüzde neredeyse elektrikli her alette adının geçtiği, insanlığın ona çok şey borçlu olduğu bir dahi. Başkaları tarafından çalınan icatları olan fakat bunlara aldırış etmeyip kendini daha da geliştirmeye adayan bir bilim insanıdır. Zamanın ötesindeki dahinin icatlarından 5 tanesini bu yazımızda birlikte inceleyeceğiz.



A- A+
31.07.2015 tarihli yazı 28776 kez okunmuştur.

1) Elektrikli Ark Lambası


Karbon elektrodlarının ayrılması ya da beslenmesi ile ilgili olan lambalar ile ilgili bir buluştur. Elektromagnetlerin ya da selenoidlerin bağlantısındaki uygun kavrama ile IO lent'leri bu buluşa eş değerdir. Bu buluş lambalarda şimdiye kadar yapılmış en büyük ortak hataları düzeltmek için tasarlanmıştır.



►İlginizi Çekebilir: En Ünlü 10 Sözüyle Nikola Tesla


 

2) Elektromagnetik Motor


Tesla, bu motoru birden fazla enerji verici devre sayesinde tasarlamıştır. Bu devreleri endüklenmiş ya da üretilmiş olmasına göre sınıflandırmış ve birbirine bağlamış. Böylece alternatif akım motor devrelerinin her iki yöne hareketini sağlamıştır. Manyetik alan içerisindeki kutupların kayma hareketi ile rotor dönme özelliği kazanmıştır ve bu dönme hareketini motorun manyetik alanının etkileşimi sayesinde korur.



►Elektromanyetik Motorun Yapısı
 

3) Alternatif Akım Motorları için Regülatör


Bu buluş elektrik akımı ile güç iletiminde bir gelişme olarak kaydedilmiştir. Bu tasarım ile motor ya da motorların gücü ve hızı regüle edilebilir. Kaynaktan aldığı akımı motorun manyetik kutuplarının artarak hareket göstermesini sağlar. Tesla bu icadını motorların hızlarını değiştirme amaçlı kullanmıştır.

 

4) Elektrik Motorları


Kutupların hareketi ya da kaymasıyla çalışan yine Tesla'nın icadı olan elektromanyetik motorlarla ilgili bir icattır. Bu motorlarda çalışmalarını gerçekleştirmek üzere verilen toplam enerji armatürde ve sahada harcanan enerjilerin toplamına eşittir. Motordaki parçaların indüktif hareketleri sonucunda motorda enerji ortaya çıkar.

►Elektrik Motorunun Kutuplarının Düzeni

 

5) Dinamo Elektrik Makineleri için Regülatör


Bu buluş dinamo elektrik makinelerindeki akımı regüle etmek için tasarlanmıştır. Bu tasarım içerisinde birden fazla yardımçı fırça kullanılmıştır. İlgili fırçaların komutatör üzerine konumuna göre alanların helislerine geçen akım miktarı az ya da çok olabilir. Makine tarafından üretilen akım miktarı ilgili fırçanın bulunduğu konuma göre değişiklik gösterir.



►İlginizi Çekebilir: Tesla vs. Edison | Akım Savaşları



Kaynak:
►Wikipedia
Ali Selek Ali Selek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar