Leonhard Euler Kimdir?
18.yüzyılın en önemli matematikçilerinden biri olan Leonhard Euler çok ciddi çalışmalar yapmıştır. Pek çok teori ve ispatta karşımıza çıkan İsviçreli matematikçi ve fizikçi olan bu bilim adamının hayatını hep beraber inceleyelim.
Leonhard Euler çocukluk yıllarından itibaren matematiğe tutkuyla bağlanmaya başlamıştır. Fakat babası Paul Euler bir papaz olarak oğlundan farklı düşünüyordu. Euler ilk olarak babasının yoğun isteği üzerine Basel Üniversite'sinde İlahiyat, İbranice ve Yunanca eğitimi aldı. Bu yolda ilerleseydi Euler bir papaz olacaktı fakat Bernoulli bu duruma engel oldu. Bernoulli, Euler'in babasını ikna ederek ona matematikçi olma yolunda çok büyük bir katkıda bulunmuştur. çalışma hayatı boyunca birçok ünlü matematikçiden etkilenmiş ve bazılarının da çalışmalarını yeniden şekillendirmiştir. Paris akademisi'nin 1727 yılında düzenlediği yarışmada 20 yaşında olmasına rağmen yankı uyandıran bir mansiyon ödülü aldı. 1735 yılında bir takım sağlık sorunlarıyla karşılaşmış. 1783 yılında ise beyin kanaması sonucu hayatını St. Petersburg'da kaybetmiştir.
İlgi Alanları
Euler matematiğin; Geometri, aritmetik, trigonometri, cebir ve sayı teorisi gibi pek çok alanında çalışmıştır. Ayrıca uzay-zaman süreklisi mekaniği, ay teorisi ve diğer pek çok alanda da çalışma yapmıştır. Euler'in matematik ve astronomi bilgisi kendisinden beklenenden daha geneldir. Tıp, botanik ve kimya alanında da önemli çalışmalar yapmıştır. Aynı zamanda tarihe hayranlık duyan ve çok okuyan bir edebiyatseverdi. Olağanüstü hafızası ile bilinir ve derin düşüncelerle ya da okuyarak vardığı sonuçları belleğinde saklayabilmesi ile tanınırdı. Aeneid of Virgil'in (eski Yunanda epik bir şiir) tamamını hatasız olarak tekrar edip, kullandığı basımın her sayfasının ilk ve son satırını belirtebiliyordu.
►İlginizi Çekebilir: Matematikçilerin Prensi | Carl Friedrich Gauss
Buluşları
Euler bahsettiğimiz gibi bir çok alanda çalışma yaptığı için kendisini hemen hemen her alanda görmek mümkün olabiliyor. Euler temel analiz, grafik teorisi ve şu anda inşaat, makine, elektrik ve havacılık mühendislerine temel teşkil eden fiziksel matematik uygulamalarının kurucusudur. Euler'i en çok e sayısından tanıyabiliriz. Kendisi Euler sabiti ile formüller üreten ilk kişidir. Bu formül aynı zamanda Richard Feynman tarafından "matematikteki en olağanüstü formül" olarak adlandırılmıştır.
►İlginizi Çekebilir: Tarihteki En iyi 10 İcat
Leonhard Euler’in diğer önemli katkıları:
►Gama fonksiyonları ve gama yoğunluk fonksiyonlarını tanıtarak yüksek transandantal fonksiyonlar teorisini ayrıntılandırdı.
►Bernoulli sayıları, Fourier serileri, Venn diyagramı, Euler sayıları, e ve pi sabitleri, sürekli kesirler ve integrallerin pek çok uygulamasını tanımladı.
►Howard Garns’ın sayı yapbozu SuDoku’ya esin kaynağı olmuş Latin Karesi’ni Euler’in yarattığı yönünde bir yanlış anlaşılma bulunmaktadır. Greco-Latin karelerinin birkaç bin yıllık tarihi vardır. Özellikle mezarların üstünde tılsım olarak kullanılırdı ve Euler doğmadan bin yıl önce Jabirean Corpus’ta üçten dokuza kadar Arap bilim adamları tarafından etraflıca numaralanmıştı. Euler’in tek yaptığı popülaritesini canlandırmak olmuştu.
►Kompleks limitli integralleri hesapladı ve Cauchy üzerinden çevresel integral ve kompleks analizi gerçekleştirdi.
►Negatif sayıların logaritmasını ayrıntılandırdı.
►Eliptik integraller için ek bir teorem geliştirdi.
Ayrıcalıkları
►Astroid 2002 Euler onun onuruna isimlendiriliyor.
►Michael H. Hart’ ın tarihteki en etkileyici figürler listesinde 77. sırada gösterildi.
►Yaklaşık yirmi yıl boyunca (1979 - 1996), resmi İsviçre kâğıt paralarının üzerinde kullanıldı.
Kaynak:
►Wikipedia
- Dünyanın En Görkemli 10 Güneş Tarlası
- Dünyanın En Büyük 10 Makinesi
- 2020’nin En İyi 10 Kişisel Robotu
- Programlamaya Erken Yaşta Başlayan 7 Ünlü Bilgisayar Programcısı
- Üretimin Geleceğinde Etkili Olacak 10 Beceri
- Olağan Üstü Tasarıma Sahip 5 Köprü
- Dünyanın En İyi Bilim ve Teknoloji Müzeleri
- En İyi 5 Tıbbi Robot
- Dünyanın En Zengin 10 Mühendisi
- Üretim için 6 Fabrikasyon İşlemi
- Enerji Yönetiminde Ölçümün Rolü: Verimliliğe Giden Yol
- HVAC Sistemlerinde Kullanılan EC Fan, Sürücü ve EC+ Fan Teknolojisi
- Su İşleme, Dağıtım ve Atık Su Yönetim Tesislerinde Sürücü Kullanımı
- Röle ve Trafo Merkezi Testlerinin Temelleri | Webinar
- Chint Elektrik Temel DIN Ray Ürünleri Tanıtımı
- Sigma Termik Manyetik Şalterler ile Elektrik Devrelerinde Koruma
- Elektrik Panoları ve Üretim Teknikleri
- Teknik Servis | Megger Türkiye
- Güneş Enerji Santrallerinde Yıldırımdan Korunma ve Topraklama
- Megger Türkiye Ofisi