elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

MPR-47SE Ethernet Haberleşmeli Şebeke Analizörleri

Enerji izleme ve analiz cihazları ile enerji kalitesiyle ilgili temel parametreleri belirleyebilir, analizler üretebilir ve optimizasyon yapabilirsiniz. MPR-4 Serisi Şebeke Analizörleri, 45 mm derinliği sayesinde panoda az yer kaplayan, geniş çalışma gerilimi aralığına sahip, modüler yapısı ile geniş I/O çözümleri sunan şebeke analizörleridir.



A- A+
24.05.2022 tarihli yazı 11367 kez okunmuştur.
Üretim alanlarında birden fazla sistem bileşeni bulunmakta ve bu bileşenler, elektrik enerjisinin kalitesini ve dolayısıyla üretim tesisisin devamlılığını etkilemektedir. Şebeke verilerinizi kaydetmenize, analiz etmenize, görüntülemenize ve aynı zamanda enerji tüketiminizi etkin bir şekilde optimize etmenize olanak tanıyan bir güç yönetimi sistemi, enerji kalitesinin yükseltilmesi ve enerji verimliliği açısından oldukça önemlidir.

Enerji izleme ve analiz cihazları ile enerji kalitesiyle ilgili temel parametreleri belirleyebilir, analizler üretebilir ve optimizasyon yapabilirsiniz. ISO 50001 standartları dahilinde kurulan enerji yönetim sistemlerinde enerji analizörlerinin önemli bir rolü vardır.

 

Enerji Analizörü (Şebeke Analizörü) Nedir?


Enerji analizörü, elektrik enerjisinin sürekli olarak ölçülmesi, izlenmesi, ölçüm verilerinin kayıt altında tutulmasını ve gerektiğinde kayıtların uzak cihazlarla ve yazılımlarla haberleşerek iletilmesini sağlayan izleme cihazlarıdır. Enerji analizörleri; fabrikalar, üretim tesisleri, hastaneler, alışveriş merkezleri gibi enerjinin yoğun olduğu tesislerde yaygın olarak kullanılır. Bir sistemi geliştirmenin en doğru yolu, sistem bileşenlerinin ölçmek olduğunu düşünürsek, enerji analizörleri enerjinin verimli bir şekilde kullanılması için oldukça önemlidir.
 
Seçmiş olduğunuz analizöre göre dijital giriş-çıkış, uzaktan izleme için haberleşme, gerçek zaman saati, toplam çalışma saati, alarm, event ve kesinti kayıtları, kontrast ve backlight ayarı gibi özelliklerini de kontrol altında bulundurabilirsiniz.
 
Enerji analizörleri ile tek faz ve üç faz gerilim ve akım rms değerleri, aktif ve reaktif (kapasitif veya endüktif) güç değerleri, aktif ve reaktif enerji değerleri, güç faktörü, şebeke frekansı, ortalama ve maksimum güçler, demand ve toplam harmonik bozulmalar (THDV, THDI) ölçülebilmektedir. Ölçülen değerler enerji analizörünün hafızasına kaydedilebilir, ekranında görüntülenebilir, haberleşme protokolleri sayesinde bilgisayar ortamına aktarılıp depolanabilir veya haberleşme protokolleri sayesinde uzaktan izlenebilir.

 


ENTES Güç Kalitesi ve Enerji grubu ürünleri, elektriksel parametrelerin ölçülmesi için tasarlanmıştır. Cihazlardaki haberleşme özelliği sayesinde enerji ölçümleri tek bir izleme merkezinden takip edilebilmektedir. Elektrik dağıtım/iletim tesisleri, endüstriyel tesisler ve binalarda kullanılan şebeke analizörleri ile enerji kalitesi ve verimlilik analizleri yapılabilmektedir.


ENTES Şebeke Analizörleri, tesislerdeki sistemlerin tüm elektriksel parametrelerini ölçmek için tasarlanmışlardır.


MPR -4 yeni nesil şebeke analizörleri, bir elektrik şebekesine ait tüm parametreleri ölçmek, tüketimleri hesaplamak ve bunları LCD ekranda görüntülemek için tasarlanmış mikroişlemci tabanlı cihazlardır. Ölçülen parametreler cihaz üzerinde bulunan saat çipi ve flash hafızası sayesinde gerçek zaman bilgisiyle kaydedilip, RS-485 hattı üzerinden Modbus RTU protokolü ile, Ethernetli modellerde Ethernet arayüzü üzerinden Modbus TCP protokolüyle uzaktan okunup takip edilebilir.


MPR-4 Serisi Şebeke Analizörleri, 45 mm derinliği sayesinde panoda az yer kaplayan, geniş çalışma gerilimi aralığına sahip, modüler yapısı ile geniş I/O çözümleri sunan şebeke analizörleridir.


MPR-47SE Ethernet Haberleşmeli Şebeke Analizörleri


 
MPR-47SE Ethernet Haberleşmeli Şebeke Analizörleri, MPR-4 serisi pano tipi şebeke analizörleri, elektriksel parametrelerin detaylı ölçülmesini ve analiz edilmesini sağlayan 96*96*45 mm boyutu ile kompakt bir çözümdür. Class 1 ve Class 0,5 ölçüm sınıflı modelleri mevcuttur. 50-270VAC/DC gibi geniş bir aralıkta besleme gerilimine sahiptir. 3F4T (Üç Faz Dört Telli), 3F3T (Üç Faz Üç Telli, nötrsüz ARON, 3F4T telli dengeli, 3F3T dengeli gibi 5 ayrı bağlantı imkanı sunar.

Analizör üzerinde bulunan 4. Gerilim girişi ile nötr-toprak gerilimi ölçülebilmektedir. İhtiyaca ve kullanım alanına göre eklenebilen modüler yapı ile geniş I/O çözümleri sunmakta, sahadaki cihazların durumunu algılayıp kontrol etmeye olanak sağlamaktadır. Ethernet özelliği ile Modbus TCP protokolü üzerinden modeme ihtiyaç duymadan yerel ağa bağlanma imkanı sunar. Ayrıca seri portu üzerinden Modbus RTU haberleşme özelliğine sahiptir. Koruma sınıfı IP 51’dir, opsiyonel olarak IP54 seçilebilir.

Pillerin değiştirilmesini sağlayan pil yuvası kullanıcılara biten pilleri kolay ve hızlı bir şekilde değiştirme avantajı sağlar. MPR-47SE enerji analizörü, enerji kalite analizörlerinde bulunan 51. harmoniğe kadar ayrıntılı çözüm Akım & Gerilim dengesizlik ölçümü Sag & Swell ölçümü gibi üst seviye özelliklere sahiptir.

Olay ve Log kayıtlarını 16 MB dahili hafızasında saklar. Entes Enerji İzleme Yazılımları ile haberleşirken bu verileri iletir. Haberleşme bağlantısında kopma olması durumunda kayıtları hafızasında saklar ve haberleşme tekrar sağlandığında eksik olan kayıtları izleme yazılımına gönderir.

"MPR 47 SE Enerji Analizörü Broşürü | Entes"



ENTES MPR-4 Serisi Şebeke Analizörleri





►İlginizi Çekebilir: Enerji Takibi Nedir? Enerji İzlemenin Faydaları Nelerdir?



Sıkça Sorulan Sorular
 


MPR-47SE Ethernetli Enerji Analizöründe "Modbus ID Bilgisi" Nedir?


MPR-47SE Build-in Ethernet özelliğine sahip, gelişmiş bir Enerji Analizörüdür. ENTES Enerji İzleme Yazılımları Enerthings ve Enerji Doktoru üzerinden bilgisayar ortamında uzaktan izlenmesine olanak sağlar.

Cihaz üzerinde hem RS-485 bağlantısının yapıldığı klemens girişi hem de ethernet girişi ayrı ayrı bulunmaktadır. Kullanıcı cihazı haberleştirmek için iki özelliği de kullanabilir. Cihaz içindeki RS-485 menüsünde Modbus ID, fabrika çıkışlı 1 olarak ayarlanmıştır. Eğer kullanıcı Modbus haberleştirmesini RS-485 bağlantısının olduğu klemens ile yaparsa, bu menüde yazan Modbus ID kullanılmalıdır. Fakat, cihaz eğer Ethernet üzerinden haberleştirilecekse cihazın Modbus ID bilgisi, cihazın RS-485 menüsünde bulunan Modbus ID ayarından bağımsız olarak 247 olarak tanımlanır. Yapılacak sorgularda Modbus ID adresinin 247 olarak girilmesi gerekmektedir.

 

MPR-47SE Ethernetli Enerji Analizöründe Sabit IP Nasıl Tanımlanır?


Cihaz menüsünde bulunan "DHCP" seçeneği açık ise "IP tanımlama" ekranı pasif durumdadır. Öncelikle DHCP pasife alındıktan sonra bir alt menüden IP ekranına erişim açılacaktır. IP ekranına erişim sağlandıktan sonra belirlediğiniz IP cihaza tanımlanabilir.
 

ENTES Enerji Analizörlerine Akım Trafosu Kullanılmadan Direkt Bağlantı Yapılabilir mi?


ENTES Enerji Analizörleri, elektrik şebekesindeki tüm elektriksel parametreleri ölçmek için tasarlanmışlardır. EPR-04, EPM-07, MPR-53, MPR-4X serisi enerji analizörlerinde 5 Ampere kadar direkt bağlantı yapılabilir. 5 Amper üzerindeki akımlar için cihaza ENTES ürün ailesinde bulunan akım trafolarından uygulamaya yönelik akım trafosu seçilebilir. MPR-1X, MPR-2X ve MPR-3X serisi şebeke analizörlerinde direkt bağlantı yapılamaz, cihazlara akım trafosu bağlantısı yapılması gerekmektedir.
 

Dijital Giriş Nedir, Ne Amaçla Kullanılır?


Dijital girişler; enerji analizörleri, güç ve enerji ölçerler gibi özellikle ENTES Enerji Verimliliği ürün grubundaki ürünlerde bulunan bir özelliktir. Dijital girişlerin 2 fonksiyonu vardır; Uzaktan kontrol aktif olduğu zaman register'daki bilgilere göre dijital girişe bağlı cihazların durumu görülür. Örnek ;Batarya, termostat, akım kesici ve motorun durumu. Enerji count menüsünde dijital girişler aktif edildiği zaman enerji sayaçlarını kontrol eder. Örnek; Şebeke ve jeneratör kullanımlarında ayrı ayrı enerji ölçümü yapmak için kullanılır.
 

Enerji Analizörü Nerelerde Kullanılır?

 
Enerji analizörleri kompresörler, motorlar, soğutma sistemleri, aydınlatma üniteleri gibi daha birçok alanda cihaz bazlı lokal ölçümler yapabildiği gibi, elektrik iletim -dağıtım tesisleri, endüstriyel tesisler veya binalar gibi büyük ölçekli, sistem tabanlı ölçümler için de yoğun olarak kullanılan multi fonksiyonel cihazlardır. Akımın RMS değeri, faz açıları, tek faz-üç faz gerilimini ve RMS değerlerini, aktif- reaktif güç değerleri, güç faktörü, ortalama ve maksimum güçler, saatte harcanan aktif güç, şebeke frekansı gibi, özellikle tesislerde bilinmesi elzem olan neredeyse tüm elektriksel parametreleri ölçerler. Ölçtükleri bu değerleri ekranda gösterirler, arzu edildiği taktirde belleğe kaydederler ve depolarlar. En önemli özelliklerinde biri de haberleşme protokolleri dahilinde bilgisayar ortamında uzaktan izleme yazılımları aracılığı ile izlenebilir ve kontrol edilebilir olmalarıdır. 
 
Enerji analizörleri, son yıllarda önemi artan yüksek kalitede enerji ve güç gereksinimini karşılamaya yönelik yapılan “enerji verimliliği” projelerinde enerji tasarrufu amacıyla kilit cihaz olarak kullanılırlar. Bu projeler doğrultusunda, bir sistemin enerji tüketim karakteristiklerinin enerji analizörü ile takip edilip iyi bir şekilde analiz edilmesi sonucu harmonik bileşenler tespit edilir; çalışan ünitelerin sisteme etkisi, gizli tüketimler, aşırı yüklenmeler diğer arızalar gün yüzüne çıkar. Bahsi geçen teknik problemlerin giderilmesi ve özellikle gizli tüketimlerin önlenmesi halinde ise kullanılan enerjinin kalitesi yüksek oranda artırılmış olur ve kayda değer ölçüde enerji tasarrufu sağlanır.

MPR-47SE donanım ve yazılımları tümüyle ENTES Ar-Ge mühendisleri tarafından geliştirilmekte ve güncellenmektedir. Yaygın satış dağıtım ağı ile hızlı teslimat, güçlü müşteri ilişkileri yönetimi ve uzman saha destek ekibi ile 120’yi aşkın ülkede enerji verimliliği ihtiyaçlarında hızlı çözümler sağlamaktadır.

Enerji kaynaklarının verimli kullanılması, sürdürülebilirlik ve karbon ayak izinin düşürülmesinin kaçınılmaz olduğu günümüz dünyasında ENTES, 40 yılı aşkın tecrübesiyle enerji ölçüm ve izleme çözümleriyle daha yeşil bir gelecek için çalışmaktadır.

Kaynak:



 
 

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar