elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Mars Gerçekten Kızıl mı?

Kızıl gezegen Mars gerçekten kızıl mı? Peki bu kızıllık nereden geliyor? Mars hakkında merak edilenler haberimizde.



A- A+
17.02.2015 tarihli yazı 7171 kez okunmuştur.
Mars, güneş sisteminden 4. gezegendir. Kızıl gezegen denilmesinin sebebi ise gökyüzünde kırmızı ve turuncu karışımı renkte görünüyor olmasıdır.
 



►İlginizi Çekebilir: Mars'a Yaklaşırken | Orion Uzay Mekiği

 
Peki Mars Neden Kızıl Gezegen?
 
Marsın kızıl gözükmesinin sebebi yüzeyinde çok miktarda bulunan demir oksit bileşenleridir. Demir oksit bileşenlerinin nasıl oluştuğuna bakalım.
 
Demir, büyük kütleli yıldızların çekirdeğindeki füzyon tepkimeleri sonucu oluşur. Yıldızlar ömürlerinin sonuna geldiklerinde süpernova patlamaları sonucu uzaya yayılır. Daha sonrasında yıldızlar arasınd ortamda bulunan diğer maddelerle karışarak farklı yıldız sistemlerinin oluşumunda yer alırlar. Yer kabuğunda en çok bulunan demir Mars'ın yüzeyinde de çok miktarda bulunur. Mars'ın atmosferi ince ve atmosferinde büyük oranda karbondioksit vardır. Demir atomları elektronlarını kaybederek yükseltgenirler ve demiroksit bileşenlerini oluştururlar. Demiroksit bileşenleri yani bildiğimiz adıyla pas, gezegene kırmızı rengini verir.
 

 
İlginizi Çekebilir: Mars'a Tek Yönlü Biletiniz Var!


Mars'a gönderilen uzay araçlarından elde edilen görüntüler sayesinde Mars'ın yüzeyinin sadece kızıl olmadığı tespit edilmiştir. Demiroksit bileşenlerin türüne göre ve minerallere bağlı olarak farklı renkler görülmüştür. Bu renkler kahverengiden karamele hatta yeşile kadar değişen renkler vardır. 
 



Kaynak:
►Nasa
►Tübitak
Ece ÜLKER Ece ÜLKER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar