elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Geçmişten Bugüne Uzay Kıyafetleri |
2. Bölüm

Yazımızın ikinci bölümünde Boeing Blue’dan Smart Suit’e birçok uzay kıyafetlerini inceleyeceğiz.



A- A+
23.12.2020 tarihli yazı 6288 kez okunmuştur.

EMU: Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Kullanıldı

NASA'nın Ekstravehiküler Hareketlilik Birimi (EMU) ilk olarak 1981'de tanıtıldı ve bugün hala ISS'de kullanılıyor. İlk katmanlar, önceki modellerde olduğu gibi, astronotu aşırı ısınmadan korumak için sıvı bir soğutucu kullanan bir soğutma iç çamaşırı içermektedir. Ayrıca, giysinin içinde hava basıncını koruyan bir giysi ve kullanıcıyı radyasyondan ve küçük uzay artıklarından korumak için termal mikrometeoroid bir giysi bulunmaktadır.
 

Orlan: Sovyet Uzay İstasyonlarından ISS'e

1970'lerin sonlarında geliştirilen Orlan, Sovyet uzay istasyonu Salyut 6'da giyildi ve bugün hala ISS'de kullanılıyor. 2003 yılında, SuitSat-1 adlı bir Orlan takım, bir radyo vericisi ile donatıldı ve yörüngeye fırlatılarak, etkin bir şekilde ilk uzay giysisi uydusu oldu. Giysi dünyanın dört bir yanından toplanan bir sanat CD'si ile donatılmıştı.
 


►İlginizi Çekebilir: Uzay Neden Karanlıktır?

SuitSat-1'in görevi kısa ömürlü olsa da pilleri bitmeden ve aktarımları kesilmeden önce sadece iki yörünge sürdü. 2006'da takım Dünya atmosferinde, Güney Okyanusu'nun üzerinde yandı.
 

Feitian: Çin'in İlk Yerli Uzay Kıyafeti

2008 yılında tanıtılan Feitian, tamamen Çin'de yapılan ve tasarlanan ilk Çin uzay giysisiydi. Bir EVA, Eylül 2008'de Çin'in ilk uzay yürüyüşü sırasında Zhai Zhigang tarafından giyildi. Kıyafetin geliştirilmesi dört yıl sürdü ve Rusya'nın Orlan kıyafeti üzerine modellendi.
 

Orlan gibi, 7 saate kadar ekstravehiküler aktiviteleri destekleyebilir. İsmi doğrudan "gökyüzünde uçmak" olarak tercüme edilmektedir ve bir Budist tanrıçanın adıdır.
 

The Final Frontier Design IVA Space Suit

2010 yılında sanatçı Ted Southern tarafından kurulan Final Frontier Design, son teknoloji uzay kıyafetleri tasarlamaya ve yaratmaya adanmış bir start-up olarak halkın dikkatini çekti. Genellikle devlet tarafından finanse edilen bilim adamlarının alanı olan Final Frontier Design, dünyaya, doğru teknik bilgiyle herkesin uzay giysisi tasarımı işine girebileceğini gösterdi. Southern ile kurucu ortağı mühendis Nikolay Moiseev, 2009 yılında bir NASA yarışmasında ikinci sırayı kazandılar ve bu onlara kendi uzay teknolojisi start-up'larını kurmaları için ilham verdi.
 
 
2014'te NASA'dan bir Uzay Yasası Anlaşması aldılar ve şu anda dördüncü nesil uzay kıyafetleri üzerinde çalışıyorlar. Bu, yakın gelecekte astronotların uzay endüstrisinin geleneksel sınırları dışında çalışan mühendisler tarafından tasarlanan kıyafetleri giyebileceği anlamına gelebilir.
 

SpaceX Uzay Kıyafeti

2018'de SpaceX, bir Tesla roadster'ın direksiyonuna oturan, şirketin uzay giysisini giyen bir manken olan "Starman" i piyasaya sürdü. SpaceX çevresinde çok fazla dikkat, merak ve heyecan toplayan çekici bir görüntüydü. Starman olarak adlandırılan bu kostümler, Batman ve Süpermen, Fantastik Dörtlü ve Yenilmezler gibi filmler için kostümler üzerinde çalışan Hollywood kostüm tasarımcısı Jose Fernandez tarafından tasarlandı.
 

Kullanıcıya göre özelleştirilen Starman uzay giysileri, 3 boyutlu baskılı bir kask, dokunmatik ekrana duyarlı eldivenler ve diğer birkaç akıllı özelliğe sahip. Elon Musk, elbisenin vakum odalarında giyilmesinin güvenli olduğu konusunda basına güvence verdi. Bununla birlikte, şık tasarım SpaceX'in yolcuları ve kargolarını ISS'ye taşımak için taşıma kapsülü içinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
 

Z Serisi: NASA'nın Yeni Nesil Kıyafetleri

NASA'nın Advanced Exploration Systems programı tarafından oluşturulan yeni nesil kıyafetlerin bir parçası. Z-2, diğer gezegenlerde kullanılmak üzere tasarlanırken, öncüsü Z-1, geçen yıl ISS'de denenen daha yumuşak gövdeli bir takımdı.

 

NASA, Z-2'nin ilk insanlı Mars inişlerinde kullanılacağını umuyor. Giysiyi verilerin toplanmasına yardımcı olmak için olabildiğince hafif ve hareketli olacak şekilde tasarladılar.
 

Aouda.X: Mars'a İnecek

Kızıl gezegene odaklanmış bir diğer yenilikçiler grubu da Avusturya Uzay Forumu üyeleri. Astronotları diğer gezegenlerin yüzeyini keşfetmeye hazırlayabilen bir uzay giysisi simülatörü olan Aouda.X'i yarattılar. Kaskta bir baş üstü ekranı bulunmakta ve kıyafet, gezginler gibi Mars'ta önceden var olan teknolojiyle etkileşime girebilen sensörler ve yazılım içermektedir.
 

Mevcut haliyle kıyafet uzayda veya diğer gezegenlerde kullanıma uygun olmasa da astronotların yabancı yüzeylerde neler bekleyebileceklerini görmelerine yardımcı oluyor.
 

Rahat Boeing Blue Uzay Kıyafeti

Uluslararası Uzay İstasyonu gibi düşük Dünya yörüngesine gidip gelen astronotlar için tasarlanan "Boeing Blue", Boeing'in gelecekteki bir uzay giysisinin yinelemesidir. 2017'de tanıtılan bu uzay giysisi, kullanıcılara daha fazla basınçlı hareket kabiliyeti sunuyor ve astronotlar tarafından giyilen önceki takımlardan yaklaşık olarak %40 daha hafif olma özelliğine sahip.
 

Konfor, takım elbise için oyunun adıdır. Elbisenin Boeing'in gelecekteki CST-100 Starliner uzay aracının yolcuları tarafından giyilmesi amaçlanıyor. Astronotları serin tutmak için iç katmanlar içerecek. Boeing Blue ayrıca dokunmatik ekrana duyarlı eldivenler de içerecek, böylece astronotlar, Starman giysilerine benzer şekilde uzay aracındaki tabletlerle çalışabilirler.
 

NASA ve Keşif Ekstravehiküler Hareketlilik Birimi

2019'da NASA, insanlara Artemis programı için tasarlanan yeni nesil takımlarına bir göz attı. Keşif Ekstravehiküler Hareketlilik Birimi veya kısaca xEMU, 2024'ten itibaren yapılması planlanan Ay'a yapılacak gezilerde önemli bir rol oynayacak.
 

Uzay aracının içinde giyilen basınçlı giysilerden daha hacimli olan uzay giysisi, kullanıcıyı Ay'da mevcut olan aşırı sıcaklıklardan ve ayrıca uzay kalıntılarından ve mikrometeoritlerden korumaktadır. Giysiler aynı zamanda astronotlara ay yüzeyinde araştırma yaparken diğer uzay giysilerine göre daha fazla hareket kabiliyeti sunacak.
 

SmartSuit: Yeni Nesil Keşif Görevleri İçin Akıllı ve Mobil Bir EVA Spacesuit

NASA, yeni nesil uzay kıyafetleri yaratabilecek bir projeyi finanse ediyor. NASA Yenilikçi Gelişmiş Kavramlar Programının bir parçası olan kıyafet, Mars gibi gezegenlere ve muhtemelen ötesine seyahat eden astronotlar tarafından giyilebilir. Bu Texas A&M Engineering EVA konsept uzay giysisi, gerilebilir, kendi kendini iyileştiren bir cilde sahiptir ve giysiyle ilgili olası hasarı, tehditleri veya sorunları belirleyerek kullanıcıya görsel geri bildirim sağlayabilir.


Kaynak:

 
► interestingengineering
Pelin Turan Pelin Turan Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.